Jocul, o necesitate pentru orice copil

Și a trecut prima săptămână de școală pentru Mark. Pe scurt, lucrurile ar putea fi rezumate cam așa:

1. Nu comentează (prea mult) dimineața.
2. Comentează enorm când trebuie să-și facă temele.
3. Se trezește la fel de devreme ca și până acum, inclusiv în weekend.
4. Se joacă cât de mult poate.

Da, cred că joaca este cea care îl ajută să îi fie mai ușor cu școala, din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, are o învățătoare care se joacă foarte mult cu ei în timpul orelor. De multe ori Mark a venit acasă spunând „astăzi ne-am jucat nu-știu-ce” în loc să spună „astăzi am învățat nu-știu-ce”. Și sunt convins că prin aceste jocuri, prin această metodă de a-i implica într-un fel sau altul în actul cunoașterii și al învățării, copiii vor acumula informația mai ușor, mai repede și vor înțelege la ce le folosește.

În al doilea rând, Mark are baschetul, sport care în primul rând este o joacă. Și acolo, în acel cadru organizat, poate merge să-și verse eventualele nădufuri, stresuri, angoase acumulate de-a lungul zilei, acasă sau la școală. O spun din proprie experiență, după o oră de joacă pe orice teren de sport, te simți ca și cum problemele tale nu există sau sunt mult mai puțin importante.

Nu în ultimul rând, noi, Iulia și cu mine, continuăm să ne jucăm cu el cât de mult putem. Atât în timpul săptămânii, cât și în weekend. Fie că facem jocuri statice, fie că ieșim și alergăm pe-afară, încercăm și de cele mai multe ori reușim să ne conectăm unii la alții prin această joacă. Și e o activitate care ne aduce bucurie și nouă, adulților, nu doar lui. Mai ales unuia dintre noi (a se citit „mie” ☺ ), căci acum el a mai crescut și îi este ok să mai câștige și altcineva la diferitele jocuri. ☺

Cred că mai ales în timpul școlii, o perioadă stresantă pentru oricine, oricum ai lua-o, e important pentru copii să se joace. Dacă sunt mai mici, să faceți cu ei diferite jocuri de rol, jocuri care să vă ajute să înțelegeți ce s-a întâmplat cu ei peste zi, ce i-a bucurat sau i-a supărat sau ce îi stresează vis-a-vis de zilele care urmează. Dacă sunt mai mari, să faceți cu ei mișcare, să îi provocați și să vă provocați să depășiți anumite limite sau frici. Iar dacă sunt foarte mari, adică adolescenți, ideea unui joc în care să stabiliți odată pentru totdeauna cine e cel mai bun din familie la …(completați voi aici) mi se pare cea mai simplă și mai sigură modalitate de a-i face să-și dorească să petreceți timp împreună (încă mi-au rămas vii în minte celebrele campionate de table sau șeptică pe care le–am jucat cu tata mulți, mulți ani).

După cum știți deja, sunt unul dintre susținătorii Campaniei OMO – Puterea Jocului. M-am alăturat campaniei tocmai pentru că sunt convins de importanța jocului în viețile noastre, mai ales pentru copii. Exercițiul acesta, de reamintire al acestui fapt, este, în primul rând, unul foarte bun pentru mine. Căci și eu uit adesea ce grozav este să te joci. Și ce important este să faci asta, câte beneficii ai și câte poți rezolva cu ajutorul jocului. Iar dacă sunteți în pană de idei, puteți oricând intra pe www.putereajocului.ro pentru idei și puțină inspirație.

Spor la joc cu copiii voștri! Tocmai pentru că a reînceput școala, ar trebui să îi încurajăm să se joace cât de mult pot. Și să nu uităm s-o facem și noi. ☺

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*