Importanța tehnologiei în familia noastră

Tatăl meu este genul „certat” cu tehnologia. Orice încercare de a-l împrieteni cu telefonul sau cu un laptop este sortită eșecului și nu face decât să mă frustreze foarte tare. Pur și simplu nu vrea să învețe, spunând că se descurcă foarte bine și fără.
Acum, dacă e să fiu foarte cinstit cu mine însumi, trebuie să recunosc că, de prea multe ori, și eu sunt la fel de „conservator” (și folosesc acest termen ca să fiu drăguț cu mine). Schimbarea mai degrabă mă sperie, iar noul cu atât mai mult.
Spre deosebire însă de tata, eu am înțeles că, dacă vreau să mai țin pasul cu viața din ziua de azi și, mai ales, cu Mark, trebuie să mă împrietenesc cu tehnologia. Căci tehnologia este o parte importantă a familiei noastre.

Noi suntem genul de părinți care am considerat de la bun început că Mark trebuie expus la tehnologie. Sigur, când spun de la început nu mă refer la prima zi din viața lui ☺, dar cred că am început să ascultăm cântecele pe net în primele luni, apoi a început să se uite câte puțin la televizor, la desene animate și, gradual, am crescut interacțiunea lui cu tehnologia.

Mi se pare că am trecut deja de ceva vreme de punctul în care puteam refuza să îi expunem pe copii la tehnologie, „că sunt prea mici și nu le face bine”. Fie că ne place sau nu, tehnologia nu mai pleacă nicăieri și este la fel de prezentă în viața noastră și a copiilor, precum sunt (sau ar trebui să fie) cărțile, sportul și joaca în aer liber.

Aș putea să vă povestesc despre cum folosim noi, Zamfirii, tehnologia doar în scopuri educative, doar ca să învățăm ceva sau să descoperim lucruri noi. V-aș minți groaznic. Bineînțeles că folosim tehnologia și în acest sens, pentru că dacă ea a făcut un lucru minunat, a făcut ca orice informație de care ai nevoie să fie la un click distanță. Dar folosim tehnologia și ca să ne relaxăm, să evadăm din stressul unei zile mai proaste, să ne jucăm sau chiar pentru ca noi, părinții, să beneficiem de timp și pentru noi. (dacă ești părinte, cam pe-acum zâmbești înțelegător. Dacă nu ești, tot cam pe-acum ți se pare strigător la cer ceea ce tocmai ai citit. E ok în oricare dintre situații te afli. ☺ )

Și, da, noi folosim tehnologia chiar și pentru a ne conecta unii la alții. Meciurile de baschet pe care le urmăresc cu Mark pe smart tv-ul din casă conectat la o aplicație, sunt tot atâtea motive de a împărtăși această bucurie comună. Iar atunci când ne uităm la desene animate și râdem în hohote și apoi mai discutăm două zile după despre cele mai haioase faze…astea sunt amintiri minunate care se nasc datorită tehnologiei. Și e grozav de bine, când după ce îl culcăm pe el, să stau cu Iulia în pat și să ne uităm la un episod din „Game of Thrones” (l-am descoperit și noi într-un final ☺ ) și să ne minunăm de tot ce se întâmplă pe acolo, iar a doua zi să ne dăm sms-uri cu ce ne-am mai adus aminte din respectivul episod.

Dacă mă sperie dependența noastră, a tuturor, de tehnologie? Sigur că da. Sunt însă conștient, așa cum spuneam, că ea, tehnologia, nu mai pleacă nicăieri. Așa că mi se pare important ca noi, oamenii, și noi, părinții, să ne educăm digital, astfel încât să găsim acele modalități potrivite pentru fiecare prin care să o integrăm cât mai sănătos în viața noastră și să ne folosim de ea pentru a ne face viața mai frumoasă, mai plină și mai bogată.

Utilizarea responsabilă a tehnologiei în cadrul familiei este o preocupare constantă și pentru cei de la Orange România, care construiesc de ceva timp campanii și programe în direcția aceasta. Pentru că vor să afle care este rolul pe care îl are tehnologia în cât mai multe familii de la noi, au lansat o provocare și au dat startul cu 8 familii.

Ca parte din provocare au lansat un concurs cu premii foarte interesante, la care vă invit să participați. E simplu! Intrați aici și lăsați răspunsul la întrebarea “Cum este folosită tehnologia în familia ta”? Comentariul trebuie să conțină atât răspunsul părintelui, cât și al copilului. Puteți răspunde până pe 10 februarie 2020, iar mai multe despre modul cum se aleg câștigătorii și alte detalii găsiți aici, în regulament.

Tehnologia nu este bună sau rea, ea doar este. Depinde de noi ce facem cu ea, cum și la ce o folosim și cum ne ajutăm de ea pentru a deveni oameni mai buni, mai informați și, de ce nu, mai conectați, inclusiv la alți oameni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*