Analiza literară a câtorva înjurături românești (II)

Luni dimineața, o zi destul de mohorâtă de început de octombrie, dar perfectă pentru analiza câtorva înjurături românești trimise de cititori. Da, pe unele le știam, pe altele le-am descoperit fie cu bucurie, fie cu groază. Și toate m-au convins, încă o dată, că suntem un popor creativ. Că nu prea știm ce să facem cu această creativitate, e altă poveste. Dar să nu deviez…

Cătălin mi-a trimis o înjurătură nouă (cel puțin pentru mine) și extrem de originală:
Băga-mi-aș p&%a peste tine-n casă!
O acțiune extrem de riscantă, căci îți mănâncă foarte mult timp. Trebuie să-l pândești pe cel căruia vrei să-i provoci un asemenea necaz să fie acasă. Și nici atunci nu ești sigur, pentru că tu afirmi că nu dorești să intri cu totul în casa omului, ci doar să-ți trimiți p&%a-n vizită. Și ce te faci dacă primul membru al familiei de pe care-l întâlnește organul tău este Rotweiller-ul? Nu, nu e prea riscant.
Ca să nu mai vorbesc de situația când omul locuiește în Rahova și pe tine de prinde momentul când poți să-ți pui în aplicare înjurătura pe la Romană. Ce faci atunci? O trimiți doar pe ea (și dacă da, cum???) sau fugi și tu repede până la intrarea în scara blocului sau cum?
Mda, o înjurătură cu multe schisme logice.

Călin mi-a trimis două înjurături. Una clasică:
Usca-mi-aș chiloții pe crucea mă-tii!
În primul rând eu aș fi curios să aflu dacă e vorba de chiloții buni ai omului sau vreo pereche găurită, uitată prin sertar? Nu știu de ce râdeți: voi n-ați văzut ce și cât se fură de prin cimitire? Oamenii n-au nicio problemă să-și însușească niște amărâte de flori, credeți că ar ezita la vreo pereche de Hugo Boss sau Artengo?
Sigur, această înjurătură are un rol de umilire a celui căruia i se adresează. Dar, dacă nu ești atent, poate avea un efect de boomerang: ce te faci dacă uiți să pui o pereche de chiloți curată? Și, fiind extrem de nervos, te duci la mormântul mamei respectivului, iei chiloții de pe tine și îi lași acolo? Și sunt descoperiți cu ceva urme de “frâne” pe ei…păi nu te faci tu de un mare c@c@t?

A doua înjurătură trimisă de Călin este nouă pentru mine, dar la fel de interesantă de comentat:
Să-mi fac bob din sicriul lui tac-tu!
Trebuie să remarc, din nou, apetența românilor de a implica morții în diversele acțiuni formulate în cadrul acestor “urări de bine”. În aceeași măsură în care trebuie să remarc lipsa majoră de logică. Cine naiba și-ar dori un sicriu pe post de bob? O bucată de lemn pe care să te sui pentu a-ți da drumul la vale cu mare viteză, neavând niciun fel de control asupa “bobului”, căci cine a mai auzit de un sicriu dotat cu frâne sau volan?
Plus că, aspect foarte important: tatăl este în sicriu sau nu? Sau, și mai important: tatăl este proaspăt decedat sau nu? Căci dacă nu, de ce ai vrea să te spetești dezgropând un sicriu cu care să te dai la vale în mare viteză și fără control, riscând ca cel căruia îi faci cel mai mult rău să fii tu însuți?

Dar iată că nu doar bărbații vor să afle ce se ascunde în spatele unor înjurături. Kate mi-a trimis un “oldie, but goldie”:
F^$u-ți moaș’ta pe gheață!
Nu știu despre voi, dar în capul meu, moașele nu sunt primele persoane cu care aș avea o fantezie sexuală. Înțeleg că este o meserie la fel de respectabilă ca oricare alta, dar de ce n-aș alege ceva gen:
F^$u-ți bunăciunea aia de prietenă pe gheață!
F^$u-ți colega de birou mai tânără pe gheață!

și câte și mai câte. Plus că locul ales este total nepotrivit: de ce ai vrea să f^$i pe gheață? Dacă îți fuge unul din picioare și te izbești cu piciorul din mijloc de gheața dură? Nu e păcat?
Și mai e și frigul, logic, nu? Dacă e gheață, e musai să fie și frig. Iar frigul nu te avantajează pe tine ca bărbat în astfel de momente, absolut deloc. Și uite cum ajungi ca dintr-o chestie care ar trebui să-ți provoace plăcere, atâ fizică, cât și mentală (pentru că te răzbuni pe cineva), dai într-o chestie care s-ar putea să te coste foarte mult, atât fizic, dar mai ales mental.

 

Acestea au fost înjurăturile primite la redacție până acum. Dacă mai doriți să aflați ce se ascunde și în spatele altora, vă invit să mi le trimiteți. Sau să vedeți dacă nu le-am comentat deja aici.
Să avem o săptămână cât mai bună!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*