Vrem o țară ca afară. No shit!?!

Cu puține excepții, și acelea doar sportive sau rareori academice, străinii nu prea au avut de ce să se uite cu jind spre noi. Să privească în direcția noastră și să zică Bă, ce tare ar fi fost să fiu și eu român, să trăiesc acolo, printre ei! Într-o majoritate covârșitoare a timpului noi am fost cei care ne-am uitat spre Vest, mai aproape sau mai peste Ocean și am visat să se întâmple vreo minune ca să trăim și noi aici, așa cum o fac ei acolo. Spun am visat la o minune pentru că, dacă suntem onești cu noi înșine, n-am făcut nimic efectiv în această direcție ci am fost ca cei care se oftică la sfârșitul vieții că n-au avut bulan să câștige și ei, măcar o dată, la loto. Dar asta este o altă discuție, pentru o altă zi.
Azi îmi doresc să iau un pic la puricat acest slogan care a rezistat de atâția ani și care a devenit un fel de mantră a tuturor manifestațiilor de stradă din țara noastră: Vrem o țară ca afară!

Așa, când te uiți la țări precum, nu știu, Olanda, Danemarca, Franța, Germania sau mai îndepărtate, cum ar fi SUA, Canada sau Australia, îi invidiezi pe oamenii aceia, văzând că o duc bine, că par să nu aibă aceleași griji ca noi, par să aibă mai multe libertăți, mai multe drepturi, mai mulți bani, mai multă fericire. Mai mult, în general.
Și chiar așa și este. Oamenii aceia chiar au mult mai mult decât avem noi. Însă, ceea ce nu vrem noi să acceptăm (și când spun Noi, mă refer la noi, ca țară) este că oamenii aceia au, poate în primul rând, mult mai multă înțelegere decât avem noi. Mult mai multă toleranță. Mult mai multă dorință de a ajuta șamd.

Așa că hai să vedem ce ar însemna, cu adevărat, dacă am avea și noi o țară ca afară. Și voi încerca acest exercițiu luând câteva țări dintre cele la care ne uităm cu speranța că poate într-o zi copiii noști vor trăi într-o astfel de țară și cum tratează ele, țările, câteva subiecte care pentru noi sunt sensibile (aici am fost drăguț, cu acest cuvânt).

Poate ne-am dori să trăim ca-n țările nordice? Acolo, protecția socială este extraordinară, oamenii sunt foarte civilizați și sistemul educațional este unul pe care încearcă să-l copieze multe alte țări. Tot acolo, însă, este permisă căsătoria persoanelor de același sex (vai de capul meu!!) și dacă îți lovești copilul, e nasol rău. Iar în Danemarca (am căutat la întâmplare) poți fi amendat dacă nu semnalizezi în trafic sau dacă, mare atenție!, nu tragi frâna de mână după ce ai parcat mașina.
Hm, deci în condițiile în care 63% dintre copiii români spun că sunt loviți acasă și în Parlament se dezbate în aceste zile o lege care să modifice Constituția în sensul că familie înseamnă doar un bărbat + o femeie (de trafic nu mai zic nimic, că ce rost are să ne enervăm) pare că ne dorim o țară ca afară, dar poate totuși nu ca în țările nordice.

Bun, poate am exagerat și eu. Hai să venim mai înspre noi, așa, mai aproape. Hai să vedem ce se întâmplă prin Germania, Franța, Spania sau Italia. Păi, ce dracu’ să se întâmple? Tâmpiții ăia de francezi și spanioli permit și eu căsătoriile gay, iar în Germania și Italia sunt recunoscute parteneriatele civile gay. Niște idioți.
Anul trecut un șofer și-a întors TIR-ul pe o autostradă din Italia. A fost amendat cu 8,000 euro!! și i s-a anulat permisul. Eu am auzit acum câțiva ani de un român căruia i s-a confiscat mașina în Italia pentru că a întors pe autostradă.
În Franța dacă depășești cu câțiva centimetri locul de parcare desenat pe asfalt, ești amendat. Câțiva centimetri!
Iar Madridul vrea să interzică complet mașinile din centru până în 2020. Huo! Adică, cum ar fi, să nu mai putem noi să intrăm cu mașina în Centru Vechi până în buza terasei? Stai, frate, că noi nu asta aveam în cap când am ieșit să protestăm!

Ok, ne-am lămurit cu europenii ăștia. Hai să-i luăm pe canadieni, că ei par oameni serioși, tocmai au zis că vor legaliza marijuana de la anu’, plus că ne-au scos vizele. Canadienii ăștia au în guvern un număr egal de femei și bărbați (pff), au un Sikh (adică indian, ce mai încoace și încolo) ca Ministru al Apărării. Plus o musulmancă. Iar când vine vorba de gay, nu doar că au voie să se căsătorească, dar au voie și să adopte!
Nu, e clar, ăstora de la frig li s-a întâmplat ceva la creier.

Problema este că oricum o dăm, civilizația aduce cu sine….ei bine, civilizație. Adică bunăstarea nu înseamnă doar bunăstarea mea financiară și stomacală și să pot face ce vrea mușchii mei și cei pe care am eu boală s-o ducă rău. Bunăstarea este pentru toată lumea și include libertatea de a iubi pe cine vrei tu, de a te închina vreunui Dumnezeu sau nu, de a nu-ți abuza copilul în niciun fel, de a nu-ți abuza partenera în niciun fel. Înseamnă ca femeile să aibă aceleași oportunități ca și bărbații și să nu mai fie hărțuite la muncă sau pe stradă sau prin baruri. Înseamnă să îi primim pe alții cu brațele deschise printre noi, chiar dacă sunt diferiți. Căci diferit nu înseamnă mai prost sau mai puțin. Înseamnă diferit. Așa cum suntem și noi diferiți când mergem în țările astea frumoase și oamenii ne acceptă chiar de suntem români.

Deci eu nu cred că noi vrem cu adevărat o țară ca afară. Cred că dacă am fi corecți, pe acele pancarte de la manifestații ar trebui să scrie:

Vrem să ne fie bine ca afară, dar să putem continua să trăim în bigotismul nostu atât de drag!

De aceea îmi permit să vă propun o idee nebunească, în loc de încheiere: cum ar fi ca înainte să visăm la o țară ca afară, să începem să ne comportăm precum oamenii de afară? Cum ar fi ca înainte să aspirăm la statutul lor financiar sau social, să le copiem valorile și comportamentul?
Cum ar fi? Exact. Cine naiba vrea să afle chestia asta?

 

sursa foto: www.agerpres.ro

2 Comments

  1. Mi-ai incalzit inima… Și eu, de afară, vreau o Românie ca afară! Ma întorc deseori în țară și mă doare inima sa văd oameni dragi care se chinuie să se comporte “ca afară” și societatea care râde de ei! Ești nebun dacă strângi rahatul câinelui de pe stradă sau daca vrei sa reciclezi, ești anormală dacă îți închipui o familie altfel decât cu femeie/bărbat și copii. Și dacă alegi să nu te cerți sau să nu înjuri în trafic pe cel care dă prioritate la trecerea de pietoni, clar nu meriți să te numești român!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*