Visând cu ochii larg deschiși

Acum câțiva ani, în America, doi băieței se jucau pe un lac înghețat. La un moment dat, cine știe cum, unul dintre ei a căzut în apa foarte rece. Celălalt băiețel s-a dus lângă prietenul lui, și-a scos pantoful și a tot spart gheața din jurul prietenului său căzut pentru a-l ajuta să supraviețuiască până la sosirea echipelor de salvare. După ce au salvat copilul, oamenii au luat pantoful copilului și au încercat să repete ceea ce făcuse acel băiat. Dar oricât s-au chinuit, nu au reușit să spargă gheața care era destul de groasă. Au chemat tot felul de specialiști să-și dea cu părerea despre ceea ce părea a fi o putere supranaturală a acelui copil. Nimeni nu a putut da vreo explicație, cu excepția unui psiholog care le-a spus următoarele:
– Băiatul ăsta a putut sparge gheața cu pantoful său pentru că nimeni, niciodată în viața sa, nu i-a spus cum că n-ar putea să facă acest lucru.

Sunt atât de multe astfel de exemple, de copii sau oameni mari care reușesc să facă lucruri extraordinare sau să-și urmeze sau împlinească cele mai nebunești visuri, doar pentru că au în spate oameni (părinți, bunici, profesori sau alții care au grijă de ei) care îi încurajează și nu încearcă în niciun fel să le frângă aripile.
Și cred că este important să știm că ne putem urma visul, indiferent că dorim să fim primul om pe Marte, cel mai precis neurochirurg din lume sau cel mai faimos inginer. Da, sigur, și visul este important, dar mai important mi se pare să ni se creeze toate premisele pentru a ne putea urma acel vis.
E greu, însă, când întâlnim obstacole în calea împlinirii unui vis. De multe ori renunțăm din cauza unui obstacol care este de nesurmontat. Căci sunt și astfel de obstacole. Dar e păcat când apare un astfel de obstacol care doar pare de netrecut, dar care poate fi depășit relativ ușor.

Nu întâmplator am pomenit de cosmonauți, ingineri și neurochirurgi, căci pe toți îi unește ceva: tuturor le este necesară o vedere foarte bună. Din păcate, o afecțiune des întâlnită la copii (între 2 – 5% din populație suferă de ea) este ambliopia sau „ochiul leneș”, o afecțiune caracterizată prin performanța slabă a unui ochi. Ok, asta sună foarte științific. Mai pe înțelesul nostru, al celor care avem pregătire medicală la fel cum avem pregătire pentru a zbura pe Marte, afecțiunea asta e cea de care suferea vreun prieten sau vreo prietenă care purta ocluzor, adică plasticul acela peste un ochi care-l făcea să arate ca un pirat. Eu am avut un astfel de prieten: nu doar că avea ocluzor, dar mai era și grăsan și rârâit. Cumva, nu știu cum, a scăpat de toate și acum este un adult funcțional, orice ar însemna asta. ☺

Sunt două aspecte legate de ambliopie care trebuie reținute:
În primul rând, copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos. De aceea important este ca părinții să fie atenți la diferitele semnale pe care copiii lor le-ar putea transmite, cum ar fi:
– Copilul își înclină capul nefiresc într-o parte pentru a vedea mai bine;
– Copilul se apropie prea mult de obiecte sau de televizor;
– Copilul refuză să își acopere un ochi (se poate testa printr-un joc simplu);
– Ochii copilului nu se mișcă simultan în aceeași direcție;
– Copilul are o pleoapă căzută (ptoza), care acoperă pupila;
– Copilul rămâne în urmă cu sarcinile de la școală, față de colegii lui;

În al doilea rând, vestea bună este că, depistată și tratată din timp, ambliopia este complet vindecabilă. Mai mult, Clinica Optisan din Zalău implementează o metodă din Statele Unite, bazată pe exerciții pleoptice și ortoptice computerizate sub forma unor jocuri video. Este vorba despre o serie de softuri care prin exerciții computerizate utilizează neuroplasticitatea creierului, puterea lui de a învăța, făcând astfel posibilă recuperarea vederii ochiului leneș. Metoda înseamnă o abordare extrem de personalizată pentru fiecare pacient în parte, în funcție de ochiul ambliop, dacă pacientul are sau nu strabism, vedere stereoscopică etc. Terapia este posibilă atât la cabinet, cât și la domiciliu, fie că pacientul se află în România sau în altă țară. Specialiștii pot monitoriza în timp real performanțele pacienților și pot readapta planul de tratament în funcție de rezultate. Această terapie vizuală a fost folosită la zeci de pacienți cu vârste între 6 și 47 de ani, iar la 90%!!! dintre ei s-au înregistrat creșteri semnificative ale acuității vizuale, recuperându-și astfel vederea binoculară.

Da, funcționează și ocluzorul pe care-l știm și noi. Dar studiile arată că el are efect dacă este folosit până în 6 – 7 ani. Și apoi, vă spun din experiența prietenului meu, nu e distractiv să fii “copilul cu ocluzor” sau “chiorul” străzii, al clasei sau al cartierului. Copiii pot răni alți copii și când nu își doresc asta, așa că dacă putem evita acest lucru, eu aș vota să-l evităm. 

Niciunui părinte nu-i este confortabil să afle sau să audă că al său copil are o problemă. Din fericire, sunt foarte multe probleme care astăzi își găsesc rezolvare printr-o metodă ușoară și neinvazivă, la nivel fizic sau emoțional. Exercițiile computerizate pentru tratarea ambliopiei realizate la Clinica Optisan sunt o asemenea terapie, cu atât mai mult cu cât ele pot fi făcute de către pacient atât la clinică, dar și la domiciliu.

#ambliopiadistrugevisuri. Mai corect spus ar fi că ambliopia poate distruge visuri. Conform statisticilor, sunt șanse ca 1 din 20 de părinți care citesc acest articol să aibă acasă un copil care suferă (poate fără să știe) de un ochi leneș. Nu lăsați ca acest lucru să stea în calea dezvoltării copilului vostru. Faceți ceva, căci puteți face ceva. Ajutați-vă copilul să-și ducă mai departe visul de a fi primul om pe Marte, cel mai precis neurochirurg sau cel mai faimos inginer. O lume plină de copii încurajați că pot deveni orice și-ar dori nu are cum să fie decât o lume mai bună.

Acest articol a fost scris cu sprijinul Clinicii Optisan, o clinică în care eu am încredere. Le mulțumesc celor care sprijină pe cei care sprijină celmaibuntata.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*