Un copil, un bărbat, o curte plină de zăpadă și-o explicație

Se ia un copil, orice copil, se pune într-o curte plină de zăpadă neatinsă și i se spune că trebuie s-o curețe. Ce va face copilul? În primul rând se va tăvăli preț de câteva minute bune prin acea zăpadă “numai a lui”. Apoi va lua lopata și își va construi o cazemată înaltă de vreo 2 metri. După ce va termina cazemata, va construi cel mai strâmb și mai caraghios om de zăpadă văzut vreodată.
Va curăța restul de zăpadă rămasă în curte și apoi, pentru că nu îi va fi de ajuns, va curăța și trotuarul din fața curții. Și poate un pic și pe la vecini.
În tot acest timp, va fi chemat de multe ori în casă, dar se va ruga cu cerul și cu pământul să mai fie lăsat puțin afară, “că e atât de mișto!”. Snow-In-Alfreton-1
Ajungând seara în casă, rupt de oboseală, va invoca toți sfinții pentru ca în noaptea aceea să mai ningă o dată, iar a doua zi să o poată lua de la capăt.

Aceeași curte plină de zăpadă, aceeași sarcină și același copil. Doar că 25 de ani mai târziu. Ce va face copilul devenit adult? În primul rând i se va părea că nicicând curtea nu a fost atât de mare și v-a înjura în gând de toți Dumnezeii că a nins atât. Își va lua mult prea mult timp pentru a-și face un plan și a se gândi ce porțiuni trebuie cu adevărat curățate și care pot fi lăsate acoperite de zăpadă, că la un moment dat tot se va încălzi. La vreo 2 minute după ce se va apuca de treabă îi va suna telefonul. Indiferent cine va fi, la întrebarea “Ce faci?” va răspunde cu “Ce dracu’ să fac? Dau căcatu’ ăsta de zăpadă.”.
După alte câteva minute, va lua o pauză pe care o consideră binemeritată, va ieși în stradă, va face o poză, pe care o va posta pe Facebook, comentând că autoritățile iar nu și-au făcut treaba.
Va suna în casă, plângându-se că e rupt de oboseală, bârfind toți vecinii care fie n-au ieșit la zăpadă, fie au aruncat zăpadă unde nu trebuie, apoi va întreba dacă mai durează mult până e masa gata.
În cazul puțin probabil în care va da zăpada și din fața casei vreunui vecin foarte în vârstă, va posta și acest lucru pe Facebook, certându-i pe toții și, de fapt, pe nimeni, convins fiind că ăsta e unul din motivele pentru care nu merge nimic în țara asta.
Când va urca în casă, va anunța chiar înainte să închidă ușa în urma sa că e rupt de oboseală și că tot ce vrea e să stea și el un pic liniștit în canapea.
Seara îi va spune soției că a doua zi poată să ningă oricât, că el nu mai dă nicio zăpadă, că are chestii mai importante de făcut.

 

Ce se întâmplă cu mulți dintre noi în decursul a 25 de ani? Ne maturizăm, devenim oameni serioși (chiar, oare ce-o însemna asta??), cu responsabilități, cu familii de întreținut. Nu mai avem timp de prosteli, cu atât mai puțin de zăpadă.
Zăpada asta pe care-o așteptam atât de nerăbdători acu’ un sfert de veac, a devenit o sperietoare zilele astea.
Dar uneori, unii dintre noi ne mai aducem aminte de acel copil. Din ce în ce mai rar și din ce în ce mai puțini. Ne aducem aminte cu câtă nerăbdare o așteptam, ce chestii mișto reușeam să facem cu ea și cât mai râdeam jucându-ne în zăpadă.
Nu cred că e om să n-aibă măcar o amintire de neuitat cu zăpada. Nu cred! Și atunci? Ce s-a schimbat? Că zăpada e aceeași și “curtea” la fel, mai mult sau mai puțin.
Noi ne-am schimbat! Am evoluat! Am evoluat? Asta e o întrebare la care fiecare în parte trebuie să-și răspundă. Un lucru însă e cert: dacă luăm media ultimilor ani, cu vreo 2 zăpezi pe sezon, câte ne-au mai rămas? 60 ? 80? 100 de zăpezi? N-ar fi mai mișto să începem să ne bucurăm de ele? N-ar fi mișto câteodată să-l lăsăm pe copilul acela care n-a plecat ci s-a ascuns pe undeva, prin cotloanele noastre, să preia inițiativa și să mai construiască o cazemată? Sau un om de zăpadă foarte strâmb?

Sunt convins că avem obligația să ne maturizăm, așa cum avem dreptul fiecare să alegem cum și ce înseamnă această maturizare. La fel cum sunt convins că nimeni nu-și închipuie că acest articol a fost despre vreo curte plină de zăpadă.

sursa foto: www.lumixgexperience.panasonic.co.uk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*