Spitalul Copiilor îl construiești și tu

Se împlinesc în curând 2 ani de când, alături de prietenii din Asociația 1 Leu, am început să vă cerem să donați măcar 1 leu pentru #spitalulcopiilor, primul centru medical independent de oncologie și hematologie pediatrică din România.
În această perioadă, am reușit să strângem, împreună, peste 550.000 de lei! Da, nu suntem (foarte) nebuni! Suma e mică în comparație cu nevoile acestui proiect. Dar ținând cont de felul în care i-am strâns, adică din vorbă în vorbă, din leu în leu, din om în om, suma nu mai pare mică deloc. Nu am avut susținerea niciun trust de media important (deși ne-o dorim) și nu am reușit să ne promovăm pe cât ne-am fi dorit, folosindu-ne doar de Facebook.

Ce am făcut în acești doi ani? Am alergat, am adunat monede, am dansat, am introdus urne în câteva locații și donezometre în câteva clădiri de birouri. Am construit o urnă gigant. Dar mai ales, am povestit despre proiectul nostru: visul de a avea un spital în totalitate independent de tot ce înseamnă implicarea Statului Român, un spital în care să tratăm și să vindecăm cancerul copiilor noștri. Un spital pe care să-l facem noi, pentru ai noștri și de care să fim cu toții mândri.

Nu facem politică la Asociația 1 Leu, dar e limpede pentru oricine că sistemul medical românesc e demult în colaps, în moarte clinică. Sigur că își poate reveni, dar va fi foarte greu, din atât de multe motive. Așa că noi considerăm că ar fi mult mai ușor să reușim să convingem oamenii să doneze 1 leu sau mai mulți pentru acest spital. Cheltuim atât de mulți bani pe tot felul de lucruri, mai mult sau mai puțin importante, încât suntem convinși că oricine, ORICINE, poate dona 1 leu. Și avem și dovada: de-a lungul celor doi ani ne-au donat bani oameni ai străzii, șomeri, oameni năpăstuiți sau aflați la limita subzistenței. Ne-au donat și oameni cu mulți bani sau oameni din clasa mijlocie. Nu cred că au fost oameni cărora să le cerem bani direct și să ne refuze în acești doi ani. Fie că le-a plăcut proiectul, fie că de rușine sau ca să scape de noi, oamenii au donat 1 leu, gândindu-se că nu au nimic de pierdut.

Și adevărul este că atâta timp cât ești sănătos, lucrurile pe care le poți pierde nici nu prea contează. Că sunt lucruri. Dar când ești un copil și ești bolnav, sau ești părintele unui copil bolnav, lumea ta se prăbușește încetul cu încetul.
Și știu că pare neverosimil, dar leul tău poate face o diferență majoră în viața unui copil bolnav. Căci leul tău îl punem lângă leul ei și leul lor și tot așa, încetul cu încetul, construim un spital.
Nu, nu sunt nebun: om cu om, leu cu leu, vom construi acest spital.

Cel mai reușit proiect al nostru de până acum se numește Alerg pentru Spitalul Copiilor și înseamnă organizarea în diferite orașe ale țării o alergare lunară în care oamenii vin să-și arate sprijinul pentru copiii bolnavi de cancer și, dacă vor, să doneze și niște bani. Început în aprilie 2015, proiectul a strâns până acum peste 180 de alergări în orașele României.

Momentan alergăm pentru spitalul copiilor în: Arad, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Galați, Craiova, Caransebeș, Ploiești, Timișoara, Sibiu, Bistrița și București.

Ne-am dori să alergăm în cât mai multe alte orașe. Așa că dacă vrei să te alături acestui proiect și să te ocupi de organizarea unei alergări în orașul tău, dă-ne un semn. O să vezi că e foarte simplu. Și foarte important, indiferent câți oameni vin la alergarea ta.
Căci acest spital nu se va construi ușor, dar îl vom construi, cu siguranță! Noi toți! Noi și cu tine!

1 Comment

  1. Geniala ideea.acum am aflat din păcate. ..dar niciodată nu e prea târziu. As vrea să contribui și eu într un fel. Sa începem prin a dona cei 2%și mai vedem în continuare. ..Oricum cât pot vreau să mă implic și eu ptr că vreau și trebuie să i ajutam pe cei în suferință și neputincioși …

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*