Și nouă, taților, ne este tare greu uneori…

– Of, iubito, ce obosit mă simt după ziua de a…
– Tu te simți obosit? Da’ eu ce să mai zic că a trebuit să nasc un copil?
– Păi…asta s-a întâmplat acum mulți ani…
– Auzi, tu-mi ții mie socoteala?
– Sigur că n…
– Și cât m-am luptat după, cu acele kile…
– Așa este. Și acum uită-te la tine ce minunat arăți!
– Tu chiar vrei să ne certăm?
– Ăăăăă….
– Ca să nu-mi mai aduc aminte de maică-ta…
– ???!??

Nu, pur și simplu un tată nu mai are loc să se plângă. Cumva, acest aspect al vieții de familie a fost arestat preluat de mame care, zic ele, fac atât de multe lucruri în comparație cu noi, încât tot ce-ar trebui să facem este să fim recunoscători și să spunem Mulțumesc ori de câte ori se ivește ocazia (iar ocazia se “ivește” de cel puțin 6 – 7 ori pe zi, asta ca să știți și voi, în caz că nu o zăriți atât de des).
Da, cu siguranță nu e ușor să fii mamă, soție, femeie în ziua de azi. Dar nici să fii tată, soț, bărbat, microbist, Facebook-ist, ieșitor la bere sau procrastinator nu este simplu să fii, să știți. De aceea vreau să vă redau concluziile unui studiu faimos realizat de cercetătorii uzbeci, mari specialiști în relațiile familiale, recunoscuți la nivel mondial, studiu despre problemele cu care se confruntă și tații, acești eroi necunoscuți pe lângă care treceți în fiecare zi și pe care rareori îi observați.
Deci, iată câteva situații în care și unui tată îi este foarte greu:

1. Este extenuant să trebuiască să avem interacțiune cu copilul în fiecare zi. Adică, da, înțelegem că e al nostru și că e minunat, dar voi vă dați seama ce efort facem să vorbim cu ei în fiecare zi, să îi ascultăm în fiecare zi, să ne jucăm cu ei în fiecare zi!! Uneori, chiar și câte-o jumătate întreagă de oră!!! Vai de mine, deci doar când scriu și mi se face pielea de găină pe mine. Căci nu e ca și cum nu mai sunt și alte lucruri importante care ne solicită atenția totală. De exemplu, chiar în aceste zile se întâmplă în lumea largă o grămadă de evenimente importante: Turul Franței, Wimbledon, Campionatul European de Fotbal U-20 sau Campionatul Asiatic de Cricket între roboți. Și fiecare dintre noi suntem unul singur care trebuie să se împartă. Noi, inițial, am crezut că să fii tată înseamnă să fii tată când ai chef și dispoziție, nu mereu. Deci nu doar că ne e greu, dar ne simțim ușor păcăliți din acest motiv și vă considerăm vinovate de acest aspect.

2. Este atât de obositor să nu uităm săptămână după săptămână după săptămână să scoatem gunoiul. Adică noi am fost convinși că treaba asta cu împărțitul treburilor în casă însemna de fapt împărțitul treburilor în casă între voi și doamna care vine să vă ajute la curat, spălat și/sau călcat. Și când colo, tam – nesam, ne-am trezit că avem și noi responsabilități. Și azi tre să scoatem gunoiul, mâine să facem o cumpărătură, poimâine să nu uităm (iarăși) să luăm copilul de la școală. Dar unde o să ajungem în ritmul ăsta, Doamne Dumnezeule? Că până să ne dăm seama o să trebuiască să facem niște chestii de neimaginat, gen să schimbăm becuri prin casă sau să dăm cu aspiratorul…

3. Este de-a dreptul consumator de energie să ne milogim de voi pentru diverse plăceri carnale. Adică chiar nu înțelegem de ce nu putem funcționa după următoarea regulă: Se va face sex în fiecare zi și, dacă se schimbă ceva, vă anunțăm noi. Asta e o regulă simplă și, spunem noi, de bun simț, mai ales că îndeplinește simultan mai multe condiții:
a. nu durează mai mult de cinci minute
b. nu necesită vreo pregătire specială
c. se poate realiza în orice parte a casei
d. e la fel de plăcut și pentru voi….de cele mai multe ori
e. poate fi încadrată la efort fizic/antrenament

De exemplu, vouă v-ar plăcea să vă milogiți de noi ca să facem o chestie care vă place vouă mult? Cum ar fi ca între noi să aibă loc următorul dialog:
– Iubitule…?
– Nu!
– De ce? N-am mai făcut-o demult!!
– Am făcut-o abia ieri!!!!
– Da, da’ eu am chef și azi!!
– Dar eu nu! Plus că mă doare capul…și e și acea perioadă a lunii…
– Oooofffff, iar sunt meciuri în Champions League?
– Da, deci nu cred că mai stăm săptămâna asta de vorbă…

Așa-i c-ar fi nasol să zicem asta? Deci, nu pe bune, nu vreți ca fiecare, în familia sa, să aplice regula de mai sus? Vă rugăm!! Vă rugăm frumos de tot și promitem să nu ne mai plângem de gunoi!!

Ceea ce ne aduce la ultimul punct de astăzi privind lucrurile care sunt foarte grele pentru un tată:

4. Este nu extenuant, ci pur și simplu de neînțeles și de neacceptat cât de mult puteți vorbi! Și că vorbiți între voi mai e cum mai e, deși nici asta nu prea e ok, c-am mai tras și noi cu urechea la discuțiile voastre și spuneți multe prostii. Dar voi vreți să vorbiți și cu noi!! Deci după ce că trebuie să îi suportăm pe ăia mici în fiecare zi, deși nu asta ne-a fost înțelegerea de la început, trebuie să vă suportăm nu doar pe voi, dar și poveștile voastre!!!
Și nu e ca și cum chiar vă ascultăm că n-o mai facem cam după primele 6 luni de relație, că, na, ne ia puțin până să ne treacă îndrăgosteala și să înțelegem că voi sunteți doar nebune, dar este extrem de obositor să ne prefacem că suntem “acolo”, că vă “simțim” supărarea sau of-ul sau neliniștea că nu știți dacă mâine mai găsiți sandalele acelea demențiale la reduceri, când mintea noastră, de fapt, zburdă pe teren alături de Messi sau Ronaldo.
Uitați, și aici am putea aplica o regulă asemănătoare cu cea de la punctul 3, ceva de genul: Se va purta o discuție o dată pe lună și, dacă se schimbă ceva, vă anunțăm noi.
Să știți că noi de-asta surzim sau ne ducem cu capul mai repede ca voi, că avem și noi o limită. Pe când voi….NU!

Da, deci mie mi-a plăcut mult de uzbecii ăștia și studiul lor. Dacă vreți referințe, nu există, așas că mai bine nu întrebați. Dar credeți-mă pe cuvânt, tot ce-am scris e adevărat. Întrebați-i și pe partenerii voștri. Știți cum o să știți că am dreptate: toți vor nega că e adevărat, spunându-vă că poate o fi la alții, cei care au fost mai puțini norocoși ca ei.

Viața-i grea…pentru unele mai puțin, pentru alții mai mult…

Sursa foto: http://www.complex.com/

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*