Ciudatul caz al lui Charlie Gard

Charlie Gard a împărțit lumea în două la doar 11 luni ale sale, fără să-și fi propus acest lucru. Născut în august 2016 în Anglia, Charlie suferă de o boală genetică rară (mitochondrial DNA depletion syndrome), iar medicii de la spitalul londonez unde este internat au recomandat ca el să fie decuplat de la aparate, pentru a putea avea o moarte demnă și liniștită. În acest timp, părinții săi au pornit o campanie de fund-raising prin care au strans peste 1 milion de lire sterline și, mai mult, au găsit un spital din America – New York-Presbyterian Hospital/Columbia University Irving Medical Center – dispus să-i ofere lui Charlie un tratament experimental care, spun doctorii americani, l-ar putea ajuta.
Puteți citi și viziona aici mai multe despre cazul lui Charlie.
Cu toate acestea, mai multe instanțe din Anglia și din Uniunea Europeană le-au interzis părinților lui Charlie să-l transfere în America, susținând chiar decizia medicilor britanici de a-l decupla de la aparate. Astăzi, 13 iulie, are loc o nouă încercare a părinților de a convinge un judecător să-i lase să plece în America.

Cum spuneam, lumea întreagă este divizată: Primul Ministru Britanic, Theresa May, susține decizia doctorilor britanici. Papa Francisc și Donald Trump!! susțin dreptul micuțului Charlie de a beneficia de tratamentul experimental. Și restul lumii, vedete sau nu, oameni care au trecut prin ce trec acum părinții lui Charlie sau nu, au un punct de vedere. Și mi se pare normal să fie așa, până la urmă decizia în acest caz va crea un precedent, precedent care va spune dacă niște părinți au dreptul, în orice situație, să decidă asupra viitorului copilului lor sau nu? Căci despre asta este vorba în această bătălie: despre convingerea de nestrămutat a unor doctori, bazată pe știință, că Charlie nu mai poate fi salvat și că merită o moarte demnă versus convingerea de nestrămutat a unor părinți, bazată doar pe instinctul izvorât dintr-o dragoste imensă, că al lor copil merită o șansă. Ei nu spun că Charlie se va face bine, ci doar că merită încă o șansă.

Pentru că îmi permit să cred că judec toată situația mai la rece, după ce am citit destul de mult în ultimele zile despre acest caz, ascultând ambele părți și argumentele lor, pot spune următoarele: este foarte probabil ca Charlie, chiar dacă ajunge în America, să moară. Curând. nintchdbpict000320920836Dar…dar, dacă părinții lui nu vor reuși să-l ducă acolo și să-i ofere această șansă, vor trăi toată viața întrebându-se Oare cum ar fi fost? Oare ar fi avut o șansă? Oare chiar am făcut tot ce depindea de noi? Și asta, garantat, le va transforma zilele pe care le mai au pe acest Pământ într-un coșmar și îi va ucide într-un final.

Știu și eu și știți și voi de atâtea cazuri de copii cărora doctorii le-au dat zero șanse de supraviuțuire, ZERO!!! și care acum sunt bine mersi, bucurându-se de o viață normală sau făcând progrese mari către o viață normală. Știu și eu și știți și voi, părinții, că uneori, în ciuda tuturor evidențelor, în ciuda tuturor dovezilor, a faptelor, a precedentelor, simți în interiorul tău, fără să poți explica acest lucru altcuiva, simți că e spre binele copilului tău să nu crezi ceea ce este evident și să faci ceea ce îți spune instinctul să faci. Și mai știm că nu de puține ori se dovedește că avem dreptate gândind așa.

De aceea mi se pare că judecătorii englezi ar trebui să judece nu în litera legii, ci în spiritul ei. În spiritul ideii că orice om de pe lumea asta are dreptul la viață și are dreptul la cea mai bună asistență și la orice tip de tratament care îi oferă o șansă cât de mică la viață. Și zău dacă înțeleg de ce și-ar asuma cineva rolul de călău al lui Charlie, atâta vreme cât există altcineva care vrea să își așume rolul de salvator, știind că ar putea fi el sau ea, de fapt, călăul?

Un proverb englezesc spune că it takes a village to raise a child. În cazul de față, pare că it takes half of the world to try and save Charlie and only one Judge to kill him. Oare cum se va sfârși povestea lui Charlie? Și, mai ales, când?

Good luck , Charlie boy! I’m on your parents’ side!

sursa foto: https://www.thesun.co.uk/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*