Relațiile de prietenie dintre copii

– Îl urăsc pe X-ulică! Mă enervează teribil!!
– …..
– Niciodată nu vrea să facă ce vreau eu, numai ce vrea el! Aș vrea să nu ne mai vedem niciodată cu ei!!

Cut. Peste 2 ore:
– Iubitule, ne vedem în seara asta cu X-ulică și familia lui?
– Daaaaaaaaa! Hai, când?!?!

Relațiile de prietenie dintre copii sunt complicate. De fapt, sunt la fel ca orice alte relații, doar că cei mici sunt mult mai vocali când vine vorba de sentimentele ce însoțesc relațiile lor. Mai ales până pe la vreo 7 – 8 ani, cele mai multe lucruri pentru ei sunt definitive, asta până când își schimbă părerea, bineînțeles:
– Nu o să mănânc niciodată fructul ăsta! Nu îmi place!
– Dar l-ai încercat?
– Nu, pentru că nu îmi place!
– Ok, ia încearcă-l…
– Nu vr…mmm, ce bun e! Mai vreau, de ce n-ai cumpărat mai mult?

Așa și cu prietenii lor. Acum sunt în al nouălea cer să se vadă cu ei, iar peste 5 minute, când cealaltă sau celălalt a făcut ceva care nu îi convine, copilul declară solemn de mai – mai că îți vine să-l și crezi, că nu se va mai juca NI.CIO.DA.TĂ cu prietenul lui, care nu mai e prietenul lui. Uneori se lasă cu plânsete, alteori cu crize în toată regula. Dar, din experiența personală, întotdeauna are loc o împăcare. Odată ce sentimentele au fost exprimate și supărarea a fos pusă pe tapet, prietenia revine și joaca reîncepe, chiar de atunci sau cu proxima ocazie, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Din acest punct de vedere, copiii sunt atât de diferiți de noi, adulții. Noi ținem supărările în noi, uneori ani de zile, poate chiar decade (cunosc eu câteva exemple ☺ ), uneori nepovestind la nimeni ce ne supără și continuând să ne vedem cu cel/cea care ne-a supărat. Alteori, sistăm o relație fără niciun fel de preaviz, doar pentru că așa credem că vrem noi, că așa e mai bine sau că așa e corect. Nu realizăm că, de fapt, nu ne dorim asta și că, foarte probabil, cel pe care ne supărăm nici măcar nu știe cu ce sau dacă a greșit. Noi nu prea suntem în stare să mergem la persoana în cauză și să-i spunem că ne-a dezamăgit, ne-a enervat, ne-a umilit (poate fără să vrea) etc, să-l confruntăm, să vedem ce are de spus și apoi să ne vedem liniștiți, în continuare, de relație, așa cum fac copiii. Nu, noi avem orgolii, avem așteptări, avem…avem impresia că e bine așa, dar nu e. Căci, dacă ne raportăm în primul rând la noi, noi suferim. Oricât ni s-ar părea nouă că ne e bine, e greu să dai deoparte pe cineva drag și e o prostie să facem asta. Deși, din păcate, cred că marea majoritate a fost și dată deoparte, dar a și dat la o parte pe unii fără vreun motiv întemeiat.
Poate dacă ne-am uita mai atent la copii, la interacțiunile lor, la dialogurile lor, am putea învăța lucruri care să ne ajute să avem niște relații mai sănătoase. Căci mie mi se pare mult mai sănătos cum se comportă ei: nu e mereu lapte și miere, dar atunci când nu e sau nu simt ei că este, spun. Spun, discută, se ceartă, plâng, se împacă, se joacă, se ceartă și tot așa. Căci aș e viața și așa sunt relațiile: oricum, numai line și ușoare, nu.

Dacă am învățat ceva despre și din relațiile lui Mark cu prietenii lui, am învățat următoarele trei lucruri:

1. N-ai treabă, nu te bagi! Ca orice părinte, cănd era mai mic, simțeam nevoia să intervin atunci când apăreau momente tensionate. Și aproape de fiecare dată eu ieșeam cel mai șifonat din chestia asta, căci începea să-și verse năduful pe mine. Așa că am decis că dacă nu îmi cere ajutorul, nu mă bag. E mult mai bine de atunci.
2. Copiii se ceartă mult mai puțin când se joacă afară, decât atunci când se joacă în casă. Cred că are legătură cu faptul că în casă nu au atâtea opțiuni, plus că nu pot sări și alerga cât vor, deci se ceartă. Așa că da, având în vedere că vine sezonul rece, nu pot spune că mă bucur.
3. Când sunt în gașcă, șansele să se certe sunt mult mai mari dacă sunt în număr impar și în special dacă sunt trei. Am văzut-o de nenumărate ori ca să îmi dau seama că e un truism: trei copii împreună înseamnă ceartă!

Și vorbind despre trei copii, sunt tare curios cum va arăta dinamica dintre Craig, Kelsey și JP, protagoniștii noului serial de desene animate de pe Cartoon Network – „Craig și Dumbrava” – care s-a lansat pe 15 octombrie și care rulează de luni până vineri de la 17:25. Noua serie de aventuri îi urmărește pe cei trei în timp ce se distrează într-o dumbravă din suburbia în care locuiesc. Dumbrava reprezintă pentru cei trei amici o întreagă lume imaginară: aici ei construiesc și domnesc peste forturi, se distrează pe rampe de biciclete și formează, de ce nu, o întreagă “societate” a copiilor. Fiecare episod îi prezintă pe copii într-o nouă aventură, fie că descoperă zone neexplorate din Creek (dumbravă), fie că își fac noi prieteni, sau, de ce nu, fie că intră în mici necazuri. Abia aștept să-l întreb pe Mark cum i se pare serialul și care dintre personaje îi place cel mai mult.

Relațiile sunt complicate la orice vârstă. Dar parcă noi reușim să le complicăm și mai tare atunci când alegem să nu comunicăm. Sau să luăm totul mult prea personal. Noi, adulții, zic. Pentru că ăștia mici înțeleg mult mai bine cum vine treaba. Și aici nu vorbesc doar despre relații. Nu credeți? ☺

Articol scris cu sprijinul Cartoon Network, un canal vizionat cu mare plăcere de Mark și alte milioane de copii. ☺

 

Sursa foto titlu: https://www.videoblocks.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*