Poți să faci ce vrei…Ce faci?

When you reach for the stars you may not quite get one, but you won’t come up with a handful of mud either a zis demult Leo Burnett. Sau, într-o traducere foarte liberă a subsemnatului, dacă țintești sus sigur nu te alegi la final cu un rahat.
Cam asta am înțeles eu după un an petrecut în Leo Burnett România (ok, nici eu nu sunt cel mai deștept dintre oameni).
Pentru o persoană care nu prea crede în citate motivaționale, acesta este unul din puținele care îmi plac pentru că mi se pare atât de adevărat. Proiectele mari și frumoase se nasc din visele unor oameni care cred mai presus de orice că le pot atinge.

Toți credem asta când suntem mici. Nimeni nu-și imaginează cum va salva el sau ea lumea dintr-un birou de contabilitate, o agenție de publicitate, una de turism sau de imobiliare. Visăm să devenim astronauți, super eroi, pompieri, polițiști, doctori, să câștigăm premii pentru descoperiri epocale sau să-l învingem pe Usain Bolt în finala olimpică de 100m. Nimeni nu-și propune să iasă al optulea în acea finală, doar pentru că “e bine și așa, nu?”.

Din păcate, doar o mică parte dintre noi își transformă visele în realitate. Cea mai mare parte ne lăsăm îngițiți de realitate. Pentru că e greu, pentru că ne-a zis mama sau tata sau vreun prieten că nu se poate și că nu mai suntem copii să avem idei tâmpite, pentru că mai bine dăm la o facultate care se cere acum, chiar dacă n-avem nicio treabă cu acea specializare, pentru că e mai ușor să nu faci nimic decât să faci ceva.

Așa că în această dimineață mohorâtă de luni vă propun un exercițiu: luați-vă puțin timp și gândiți-vă ce ați face dacă ați putea face orice. Care e cel mai mare vis al vostru? Și atenție: nu există răspunsuri greșite. Indiferent cât de mare sau mic, frumos sau urât, egoist sau altruist ar fi visul vostru, nu contează. Căci e al vostru și v-ar face pe voi mai fericiți. Și asta e tot ce contează.
Bun, și acum gândiți-vă ce anume vă oprește să vă urmați visul? Adică altceva înafară de voi înșivă. Da, știu o să spuneți și o să-mi dați o mie de motive obiective. Îmi pare rău, dar ne amăgim singuri. Ne găsim tot felul de motive (familia care nu ar înțelege, rata la bancă, job-ul, responsabilitățile etc) ca să nu facem ceva doar pentru că e mai simplu și de ce să ne mai luăm o belea pe cap că și-așa avem destule?

Oamenii care au schimbat și schimbă lumea lor și a celor din jur în fiecare zi sunt oameni care și-au urmat visul în ciuda tuturor evidențelor. Au avut sau au o viață ușoară? Probabil că nu. Au avut sau au o viață frumoasă? Cu siguranță, da.

Every great dream begins with a dreamer. Always remember, you have within you the strength, the patience, and the passion to reach for the stars to change the world. – Harriet Tubman.

Da, da! – Alex Zamfir

PS Eu știu ce-as face. Dar nu vă spun azi 🙂 . Vă spun miercuri, când va fi o zi specială pentru mine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*