Piramida trăsăturilor unui părinte

Mâ întreb adesea dacă sunt un părinte bun. Sau dacă am făcut ce trebuie într-o anumită situație. Uneori răspunsul este da, alteori nu. Iar uneori habar nu am să răspund. Și tot gândindu-mă în acest weekend la ce înseamnă să fii părinte și ce înseamnă să fii un părinte bun, mi-a venit această idee, că trăsăturile noastre, ale părinților, ar putea fi așezate așa, pe o piramidă, exact ca în piramida nevoilor lui Maslow. Și, din punctul meu de vedere, ea ar arăta cam așa:

La baza piramidei ar fi trăsăturile de bază, obligatorii,  ale oricărui părinte: să nu își bată copilul. Să nu îl înfometeze, să nu îl abuzeze fizic sau emoțional. Să nu îl umilească, nici acasă, nici în public. Să aibă grijă de sănătatea lui și să ia toate măsurile ca el, copilul, să fie în siguranță și să se simtă în siguranță.

Următorul nivel al fi cumva opus celui de bază, adică al părintelui “elicopter” care stă mereu în deasupra copilului, păzindu-l. Care îl ajută nonstop, îl hrănește nonstop, nu îl lasă să facă nimic nesupravegheat. Care nu impune limite și nefăcând acest lucru își transformă copilul într-un mic tiran. Părintele care nu spune niciodată NU de teamă ca al său copil să nu facă o criză de plâns sau să se tăvălească pe jos. Părintele care își încalcă permanent propriile nevoi și care apoi, când copilul îi reproșează ceva, nu înțelege unde a greșit, că doar și-a sacrificat toată viața pentru a-l crește pe el.

Cumva, în capul meu, la baza piramidei nu ar trebui să se afle niciun părinte, iar de nivelul următor e important să fi trecut cu toții. Căci dacă e să fim cinstiți, cu toții am făcut greșeli (chiar și de nivelul 1). Important e să le conștientizăm, să învățăm din ele și să ne dorim să le depășim și să mergem mai departe.

Nivelul 3 ar fi părinților care își propun să le fie cu adevărat de ajutor copiilor lor. Și aici cred că se situează majoritatea. Sper, de fapt. Aceștia sunt părinții care le spun și le arată copiilor că îi iubesc. Le spun că sunt minunați și se străduie să le fie alături mereu, chiar și atunci când greșesc. Sunt părinții care, uneori, conștient, iau acele decizii nepopulare pentru copii, știind că sunt înspre binele copilului. Sunt părinții care își impun limite proprii când vine vorba de câtă presiune pun pe copiii lor (căci să ne fie clar, cu toții punem presiune, important e dacă suntem conștienți și dacă avem o limită). Sunt părinții care au înțeles că felul în care au fost ei crescuți a avut și sincope mai mari sau mai mici și care vor să nu mai repete aceleași greșeli. Sunt părinții care se comportă cum ar trebui să se comporte un părinte în secolul 21.

Deja de la nivelul 4, aerul se rarefiază brusc, căci aici sunt din ce în ce mai puțini. E vorb de părinții care își acceptă copiii așa cum sunt și le acceptă deciziile, fără să le judece. Atenție! Mulți sunt cei care acceptă decizille copiilor lor, dar în sufletul lor tot cred că ar fi putut face altfel. Nu, eu mă refer la acei părinți care de-adevăratelea au puterea să îi accepte pe copiii lor așa cum sunt, indiferent cum sunt. Cred că mulți spun că o fac, puțini sunt cei cărora chiar le și iese.

Iar nivelul 5, ultimul, este rezervat părinților care reușesc să atingă Nirvana. Adică aici s-ar găsi acei părinți care se acceptă pe ei înșiși așa cum sunt, fără să se judece. Părinții care au înțeles că nu sunt decât oameni, că au făcut și vor mai face greșeli, că au un trecut și că, ținând cont de toate acestea, se văd în continuare ca fiind minunați și nu se învinovățesc pentru un milion de lucruri din viața lor, așa cum facem majoritatea. Sunt oameni care au putut, cumva, să stea față în față cu ei înșiși, dezbrăcați de tot și toate, s-au privit așa și s-au acceptat. Sunt părinți buni pentru că sunt, în primul rând, buni cu ei înșiși. E greu să fii cu adevărat bun cu alții până nu ești bun cu tine. Dar cred că e un drum pe care merită să mergi, oricât de sinuos ar fi, căci liniștea de la final trebuie să fie mirifică, așa îmi închipui.

Ce ziceti? E o piramidă alcătuită corect? Și dacă da, cam pe unde vă situați voi? 🙂

sursa foto: https://nt.interia.pl/raporty/raport-niewyjasnione/strona-glowna/news-wielka-piramida-skupia-energie-elektromagnetyczna,nId,2613499

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*