O discuție despre moarte cu un copil de 8 ani și jumătate

Mergem pe stradă și povestim. El îmi zice cât de greu îi este lui Garan, câinele părinților mei, care nu își mai poate mișca picioarele din spate:
– Mi-e greu să îl văd așa! îmi spune.
– Te cred, iubitule…Și mie mia-a fost greu când au fost bolnavi Rambo și Jordan (cei doi câini pe care i-am avut eu, copil fiind).
– Au suferit și ei?
– Spre final, da, le-a fost greu.
– Și…
– …și cum mi-a fost mie?
– …da.
– Mi-a fost foarte greu să îi văd așa și mi-a fost îngrozitor de greu când au murit.
– …
– Dar după aceea, după o vreme, când mi-a trecut durerea și…
– După cât timp a trecut?
– Nu mai știu exact, dar știu sigur că a trecut. Și atunci când a trecut, am putut să-mi amintesc de toate momentele frumoase pe care le-am avut cu ei.
– …
– Și am putut să fiu recunoscător că au făcut parte din viața mea și sunt convins că și lor le-a fost bine făcând parte din familia noastră.
– …
– Căci de murit, cu toții murim.
– Unii mi devreme, alții mai târziu.
– Exact, iubitule, dar sigur e că murim. Și atunci, de fapt, ceea ce contează e ce ne oferă viața, pe de o parte și, mai important, ce facem noi cu viața noastră. Asta e, de fapt, ceea ce contează.
– …
– Dar, da, mi-a fost greu de tot când au murit.
– …
– …
– Eu nu vreau să trec prin așa ceva! îmi spune și mă ia în brațe.
– Prin moartea lui Garan?
– Da! Nu-mi place ce simt!
– Te cred, iubitul meu frumos. Simți că durerea aia ar fi prea mare, că nu poți s-o duci.
– Da…
– Tocmai de aceea cred că e important de câte ori îl vezi să îi spui cât de mult îl iubești, ce norocos ești că face parte din viața ta, cât te-ai bucurat să te joci cu el și că înțelegi că îi este greu, că așa arată de multe ori bătrânețea…
– …da, dar tot nu vreau să simt aia!

Știu că o să-i fie teribil de greu. Când au murit câinii mei, am simțit ca și cum mi-ar fi murit un frate. Dar cred că e mult mai sănătos să le povestim cum arată, ce o să simtă și că, la un moment dat, se vor vindeca. Nu de tot, dar se vor vindeca de acea durere. Căci de murit, vom muri cu toții, mai devreme sau mai târziu, cum a zis Mark. Faptul de a nu vorbi despre asta nu cred că ajută pe nimeni.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/dad-son-walking-family-father-909510/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*