Nedumerire: Biserică vs. Cauze sociale/civice

Nu cred în Dumnezeu și îi respect pe cei care o fac, indiferent de religia lor, atâta timp cât nu devin violenți în numele ei.
Acestea fiind spuse, am citit ieri și azi un sondaj care m-a pus pe gânduri din mai multe puncte de vedere, iar asupra unuia dintre ele aș vrea să insist aici. Printre altele, sondajul spune așa:

“Acelasi sondaj mai arata ca 70% dintre cei chestionati platesc o cotizatie anuala catre biserica/parohia careia ii sunt arondati, iar peste trei sferturi (77%) sustin ca fac donatii atunci cand merg la biserica, sumele variind de la sub 50 de lei (25%) pana la peste 200 de lei (11%).

Sondajul a fost realizat in perioada 13-14 august 2015, pe un esantion de 1.001 indivizi de 18 ani si peste, multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national. Eroare maxima tolerata este de ± 3,1%. Interviurile s-au desfasurat prin metoda CATI.” (sursa)

Bun, considerând că populația României de peste 18 ani este de vreo 11,000,000, putem face următoarele calcule:
1. 7,700,000 români fac o donație anuală către biserica/parohia de care aparțin.
2. 2,750,000 români donează de fiecare dată când merg la biserică undeva la 25 de lei (medie). Adică peste 68,000,000 de lei
3. 1,200,000 români donează de fiecare dată când merg la biserică 200 de lei (am pus suma minimă). Adică aprox. 240,000,000 lei.

Pentru că nu am cifre, nu voi încerca să calculez vreo sumă anuală, dar hai să spunem doar că ea este FOARTE MARE. Și aici vorbim doar de donații, nu mai punem “atențiile” pentru nunți, botezuri, înmormântări sau vanzarea de “articole branduite” ☺. Catedrala_Mantuirii_Neamului-mic
De asemenea, tot fără să am cifre, o să îndrăznesc să fac prezumția că suma donată de persoanele fizice pentru TOATE cauzele sociale/civice din România este mult, mult mai mică. Atenție: cred că și dacă adunăm sumele donate de companii, tot avem o sumă mai mică, dar eu vorbesc aici doar de ce donezi tu sau eu.

Și aici vine nedumerirea mea: oamenii donează pentru biserici în speranța că ce? Adică, ok, înțeleg că donează pentru o viață de apoi mai bună, să li se ierte păcatele etc, dar donează pentru ceva ce nimeni nu a reușit să demonstreze până acum.
În comparație cu orice cauză socială/civică ce își propune să ajute un copil/bătrân, să construiască un parc, să curețe un oraș sau mai știu eu ce.
De ce donează românii atâția bani pentru un mai bine viitor și incert și nu donează pentru un mai bine prezent și cu valoare certă? Eu am două explicații pentru acest fenomen, dara habar n-am dacă sunt adevărate și chiar dacă ar fi, tot nu mi se pare ok:

1. Dacă ar fi să privim Biserica și societatea civilă românească în comparație, atunci putem afirma că Biserica, cel puțin în ultimii 75 de ani are un avans de 50 de ani. Iar în acei 50 de ani din perioada comunistă a fost poate singurul refugiu al românilor (ok, au mai fost bancurile și hazul de necaz). Deci societatea civilă are foarte mult de lucru dacă vrea să recupereze această distanță.
2. Multe inițiative ale societății civile s-au dovedit a fi țepe astfel încât există o oarecare reticență. Sigur, și în cadrul Bisericii sunt destui cei care fac lucruri în neregulă, dar parcă românii trec mai ușor cu vederea peste că, de, există riscul să-i bată Dumnezeu dacă țipă prea tare impotriva vreunui preot.

Dar cred că cea mai mare problemă a societății civile (în care mă includ) este că nu reușește să se sindicalizeze. Bine, eu cred că asta e marea problemă a acestei țări, că de prea multe ori nu reușim să facem un front comun suficient de mare cât să schimbăm ceea ce ne dorim să schimbăm. Dar inclusiv societatea civilă nu reușește (sau nu vrea) să înțeleagă că nu e important ca azi să-mi fie mie neapărat bine, ci cât mai multora ca mine. Căci într-o țară în care lumea ar dona pentru diverse cauze, ar trebui doar să mă concentrez să vin cu o propunere viabilă.
Noi în schimb ne considerăm mereu în competiție cu oricine altcineva. Asta din cauză că nu cred că am înțeles că banii mulți nu sunt la companii, ci la oameni. Iar contra exemplul cel mai bun e chiar Biserica Ortodoxă: banii lor mulți din donații nu vin de la companii, vin de la enoriași.

E, cum reușim noi, societatea civilă să îi convingem pe acești oameni să doneze măcar o mică parte din ce dau acum către biserică înspre o cauză, oricare ar fi ea? Asta mi se pare genul de campanie pe care ar trebui să ne-o asumăm și să o implementăm cei din societatea civilă. Și ar trebui să o facem cât mai repede, că distanța se mărește în defavoarea noastră.

Și, nu în ultimul rând, cred că ar trebui să învățăm și din solidaritatea Bisericii Ortodoxe Române. Fie că ne place sau nu, oamenii ăia pare că știu ce vor și ce trebuie făcut când vine vorba de banii de dat ai românilor.
Cât despre noi, hai să zicem că e ca un meci de fotbal între Germania și România: degeaba ne lăudăm noi că suntem pe locul 7 în lume, că atunci când vine vorba să ne măsurăm forțele pe teren, jucăm două sporturi diferite. Și pierdem în cel puțin 96%* din cazuri.

* conform aceluiași studiu, 96% dintre români cred în Dumnezeu.

20 Comments

 1. Un alt tata,tot preot,are grija si dansul de peste 400 de copii: https://www.youtube.com/watch?v=uE_xCrfrFlc . Din 14 ani de cand face asta,zicea parintele ca 8 i-a petrecut in masina umbland dupa ajutoare.Traiesc din ajutorul oamenilor,crestinii astia ciudati si redusi.

  Poate va deschideti si ochii sufletului sa nu mai ascultati atat ce spun cei de la tv,de biserica. Cercetati,e frumos sa fi surprins placut de Realitate

  Nu va intrebati de ce sunt asa reflecoarele pe ea,cand peste tot se fura ca in codru?:-)De ce lupta atat de mult constiintele oamenilor,mai ales ale celor care zic,ca nu cred in Dumnezeu?Poate ca in adancul sufletului stim ca exista Ceva mai mult.Si fugim de ceea ce ne-ar putea schimba in bine,ca ne-am obisnuit comozi,in dreptatile noastre,cu preferintele noastre si cu amagirile noastre…aproape toate fiind induse de societate…”unicitatea”asta a noastra se repeta de fapt:-)si se devalorizeaza din ce in ce mai mult.

  Seara frumoasa intregii familii

 2. Multumesc anticipat pentru rabdarea de a citi articolele trimise.Zic,(nu stiu,nu sunt tata)aporpos de numele blogului ca ca cel mai bun tata ofera in primul rand hrana sufleteasca sotiei,copiilor ,nu?

  Sa va ajute Dumnezeu sa fiti un “munte” de intelepciune pentru copii dvs,ca daca o vor lua vreodata pe o cale gresita,sa aiba modelul de care sa-si aminteasca si la care sa se intoarca.

 3. Nu vad ce legatura are credinta cu habotnicismul. Ce legatura are credinta reala cu biserica.
  Un preot care facea aceasta ‘meserie’ cu pasiune, cu har si nu o vedea ca pe o afacere mi-a spus candva ca cel mai puternic altar la care te poti ruga este in sufletul tau.
  Biserica trebuie sa furnizeze un serviciu social, nu sa jecmaneasca oameni sarmani si sa cerseasca bani la stat si sa participe la tot ce inseamna coruptie in tara asta, inclusiv politica.

  Domnule X, cauta-l pe dumnezeu in sufletul tau, nu in biserica.

 4. Nu există nici o nedumerire, cel putin în ceea ce mă priveste.
  Politicul împreună cu biserica sunt intr-o conspiratie milenară în vederea exploatării, manipularii, spolierii IGNORANŢEI, a INCONŞTIENŢEI. Această uriaşă manipulare funcţioneză din cauza modului cum aceste două organizaţii reuşesc să menţină starea materială şi spirituală a celor multi la cote foarte scăzute. Fară o CONŞTIENTIZARE indviduala, fară o trezire din somnul profund al ignoranţei în care se află marea majoritate a populaţiei lumii, aceste instituţii exploatatoare vor continua să prospere în detrimentul celor mulţi. NUMAI DE NOI, de fiecare în parte depinde această ruşinoasă stare…

 5. Da, si eu cred ca acest comportament obedient fata de Biserica este o reflectare a gradului de inapoiere a poporului roman. Si de conformism social, ca la tara toti s-au obisnuit sa dea, si ca ce o sa zica satul daca dintr-o data se hotaraste cineva sa nu mai dea la biserica… E trist, dar asta e…tara in care traim…

 6. Foarte bun articolul, problema este, intr-adevar, la noi.
  Ne palce sa comentam din fotoliu sau de pe scaunul de la terasa dar nu facem nimic concret. Suntem cei mai mari experti in “a vorbi despre” dar inca nu am invatat verbul “a face”.

  Chiar nu stiu de la ce ni se trage si ma tot intreb oare ce ar trebui sa se intample ca sa ne schimbam.

  Iar legat de biserica: nivelul foarte mare de donatii este datorat si nivelului scazut de cultura din Romania pe care poti sa il legi foarte usor si de nivelul scazut de investitii si reforme in invatamant.

  • Eu fac parte din cei care cred in Dumnezeu. Fac parte si dintre cei care doneaza pentru orice cauza nobila. Decat sa faceti doua tabere mai bine ati incerca sa pricepeti ca chiar puterea de a crede ii face pe oameni sa doneze. Da, domnilor: puterea de a CREDE in noi, in ideea de bine, de unire si de orice inseamna vointa si speranta samd. Ai ajuns, domnule Daniel Buca, la concluzia ca cei care cred in Dumnezeu sunt lipsiti de cultura?
   Nu vreti sa va aseti la masa cu orice baba cu calcaiele crapate si sa vedem care-i mai bun? O fi fost Tutea un needucat, poate si Steihardt, poate Staniloaie, si atunci sa ii iertati ca au scris ce au scris (mai putin Tutea, pentru care au scris altii) si sa mai iertati si sutele de preoti care scriu in reviste si bat apa in piua pe teme gen: patriotism, educatie, valori morale si crestine si tot felul de alte teme lipsite de cultura. Inchei aici si precizez ca nu vreau sa deschid o polemica pe aceasta tema! Ar fi jenant!

  • Da, nivelul “scazut” de cultura,vezi Brancovenii,Stefan cel Mare,Tutea,Steinhardt si alti “prosti” care si-au aparat credinta cu pretul vietii. Apropos,stiati ca domnitorii in semn de multumire,construiau manastiri?Stiati ca parohia noastra a donat un miliard de lei intr-un an catre un proiect social?Stiti,se fac multe lucruri in taina si nu iese vreun crestin pe la mizeria,numita presa sa se bata cu pumnul in piept,sa spuna ca a facut si a dres.Parintele meu duhovnic are doctorat in Anglia si e tata a 3 copii. Plus ca are alti fii,sute de fii duhovnicesti,pe care ii sustine moral,sufleteste si pentru care se roaga si ghiciti,GRATIS.

   Ah,am uitat sa va spun,e bogat,are vila cu etaj.S-ar scrie un reportaj frumos despre asta. Din nefericire pentru voi,provine dintr-o familie instarita si atat,n-a luat de la nimeni.

   By the way,un prieten s-a facut preot de curand intr-un sat in apropiere de Timisoara, are 400 de lei pe luna. Cred ca sta sa “ciupeasca” la leul celor 4 batrani care vin la slujba duminica.Are 2 copii,probabil ca daca n-ar avea credinta in Dumnezeu,ar lacrima la noroiul de la televizor si la aceste cifre nerealiste si nedocumentate:(

   “1,200,000 români donează de fiecare dată când merg la biserică 200 de lei “?Cred ca glumiti…
   Faceti fratilor un test,in care parohie vreti voi sa vedeti ca nu e asa.Daca ajungeti sa faceti parte dintr-o comunitate a unei biserici ortodoxe,veti putea sa vorbiti in cunostinta de cauza,daca asa mult preocupa toata presa si pe cei atei acest subiect.

   Mergeti intr-o manastire si zaboviti, o sa va dati seama care e rolul lor.Sau al bisericilor din orase/sate. Asa,de pe margine e usor sa batem din palme si sa dam din gura.

   Ultima oara,cand am fost la o manastire era acolo o mama cu 2 fete demonizate si il ruga pe parintele sa le ajute,una lucra la Finante prin Iasi si cealalta,nu mai retin,poate ca era doctorita.Doua inculte,dom’le si ele si mama…

   Va veni un moment in viata noastra sau a copiilor nostri,cand ne vom indrepta ochii spre Cer fie ca vrem,fie ca nu vrem.

   Dumnezeu si Biserica n-are nevoie de noi,ci noi avem nevoie de ajutor sufletesc,in lumea asta haotica..

   Pierderea voastra…fratilor…cu durere si cu dragoste pentru omul contemporan

1 Trackback / Pingback

 1. Rezonare | Me, myself and the whole world

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*