Mituri, legende și alte bazaconii legate de sănătatea copiilor – de Dr. Vasi Rădulescu

E plină lumea de mituri și sfaturi fără noimă care sunt promovate prin toate spațiile posibile. Când vorbim despre creșterea și sănătatea copiilor, lucrurile sunt deosebit de importante și trebuie să discernem clar între recomandările ancorate în știință și bun simț, respectiv cele nocive, desprinse direct din insula pseudoștiințelor.

1. Să mănânci tot din farfurie! Am crescut cu această îndrumare din partea părinților sau bunicilor care ne spuneau că trebuie să golim farfuria, în majoritatea cazurilor umplută cu vârf, pentru că așa e sănătos. În realitate, doza e regină în alimentație și porția aranjată în spiritul moderației nu trebuie să depășească scobitura internă a farfuriei. Plus că fiecare copil va mânca până la sațietate, atât cât poate, nu obligat să termine o cantitate bătută-n cuie.

2. Să-i dăm copilului un siropel pentru imunitate! Suntem bombardați de reclame cu tot felul de produse care întăresc imunitatea, de la siropuri la suplimente. În realitate, imunitatea este o reflecție a alimentației, mișcării fizice, odihnei corespunzătoare, interacțiunii sănătoase cu ceilalți oameni și cu mediul înconjurător. Copilul se poate murdări, se poate lovi. Așa își câștigă imunitatea, nu prin hiperprotecție. La capitolul imunitate dobândită, vaccinurile recomandate de medici se vor face conform calendarului stabilit. Siropurile și suplimentele nu au cum să funcționeze.

3. Trebuie să-i dăm vitamina D! S-a iscat o nebunie cu vitamina D și părinții trebuie să știe că există deja un program de suplimentare până la vârsta de 18 luni, dar oricum suplimentarea se face la categoriile de risc și pe baza unei analize speciale care determină nivelul din sânge de vitamină. Nu orice copil va primi vitamina D! Atenție, supradozajul poate ridica serioase probleme de sănătate și e recomandat, firește, un consult la medic înainte de orice decizie.

4. Să-i dăm sucuri naturale! A apărut și moda sucurilor naturale, cu o capcană uriașă. Storci cinci portocale și faci un pahar de suc, apoi îl dai imediat copilului. Chiar mai multe astfel de sucuri pe zi. Plus smoothie-uri. Adio digestie sănătoasă cu antrenarea dinților și musculaturii, cu procesarea normală în stomac, cu timpi digestivi clasici. Sucurile acestea pot fi bombe calorice răspunzătoare de obezitate infantilă și riscuri crescute de boli cardiovasculare, diabet zaharat, plus stigmat social. Copiii trebuie să mănânce fructe și legume întregi, cu accent pe a doua categorie.

5. Să nu se spele dacă e bolnav! Aici poate fi un registru ilar, dar am întâlnit des acest comportament irațional. Sunt părinți care cred că e bine ca al lor copil să stea șapte sau zece zile, să zicem la o viroză respiratorie, în aceleași haine, fără să se spele. Nu există niciun fundament aici, când igiena trebuie să fie prioritară, schimbarea așternuturilor rămâne importantă, aerisirea camerei e și ea o necesitate.

6. Să-i dăm repede dexametazonă în nebulizator! La intercurențele respiratorii, părinții apelează imediat la nebulizator și fiolele clasice de dexametazonă. În realitate, dexametazona fiole are indicație de uz intramuscular, intravenos sau intraarticular, nici pe departe în nebulizator. Acest aspect este trecut clar în ghidurile asociațiilor oficiale de pediatrie.

7. Nu-s bune pastilele, apelăm cu încredere la homeopatie! Homeopatia nu are niciun studiu serios care să certifice eficacitatea preparatelor în anumite patologii și niciun medic adevărat nu trebuie să recomande așa ceva. Pastilele au substanțe active clare, cu studii clinice, cu doze stabilite, dar aici administrarea se va face mereu cu prudență, la indicațiile medicilor, cu un consult prealabil. Nu apelați la homeopatie în gripă sau afecțiuni grave, pentru că se pierde timp important. Examinarea medicului rămâne sfântă.

8. Nu-l vaccinăm că sigur face autism! Acest mit este deosebit de nociv și niciun studiu clinic nu a arătat vreo asociere între vaccinuri și autism. Curentul actual anti-vaxxer a fost declarat de OMS (Organizație Mondială a Sănătății) drept unul dintre flagelurile anului 2019. Nu cădeți în capcane absurde și nu vă expuneți copiii unor boli perfect preventibile.

9. Nu-i arătăm nimic urât! Observ în jurul meu o protecție exagerată a copiilor din partea părinților. Nu li se dă voie să intre în contact cu diverse lucruri, să învețe despre ceva anume considerat rușinos, să stea prin murdărie, să exploreze cu mâinile mediul înconjurător și lista poate continua. Mă sperie însă altceva: copiii sunt protejați de componentele negative ale vieții. Mi-aș duce copiii să vadă o familie plină de neajunsuri materiale. I-aș duce într-un spital cu alți copii în suferință. Le-aș arăta asociații sau companii care fac bine. Astfel, orice copil înțelege de mic registrele mai grele ale vieții și nu crește în aroganță, egoism, autosuficiență. Nu se face mai mare știind că totul e neted și frumos, orice i se cuvine, sănătatea lui e garantată. Sensibilizarea asta la suferință poate fi o propulsie veritabilă.

10. Trebuie să iei 10 pe linie! Nu vă terorizați copiii cu presiuni și așteptări enorme. Nu va fi nicio tragedie dacă unele rezultate se vor arăta mai slabe. Lucrurile în timp se vor așeza și copilul trebuie să crească într-un mediu prietenos, cald, motivant, din care să priceapă recunoștința, iubirea, facerea de bine, prețuirea unor lucruri în viață. Forțarea lui continuă îl poate arunca într-un decalaj psihic și nimic bun nu va ieși din asta.

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

fotografie: Eli Driu/VICE

8 Comments

 1. Apucaturile naziste ale industriei farma continua si in zilele noastre. Acest autor de articole si carti este agent farma, folosit sa atace alternativa in medicina. Cei ca el au fost deferiti justitiei si condamnati la Nurnberg, sub eticheta de complici ai lui Hitler si Menghele, in fapt interfata cu publicul a aceleiasi industrii criminale.
  Activitatea ostila, criminala, continua si astazi prin astfel de indivizi cu apucaturi criminale, naziste.

 2. Multumim pentru informatii, sunt mereu utile! Am o intrebare in ce priveste vit D: medicul ortoped ne-a spus ca se (in general) vit D sub diverse forme pana la 18 ani. Baietelul meu de 1 an si cateva luni, pe care l-a vazut la 6 luni la eco de sold, nu are indicatii speciale, nu are deficiente. Dar de atunci i-am dat Vigantol continuu. Sa cer si o alta parere? Pana acum nici nu m-am gandit.

 3. pentru ca homeopatia se preda la facultatea de medicina, pt ca in tarile occidentale e decontata de casa de asigurari si practicata in spitale, acolo unde medicina alopata nu functioneaza sau raportul efecte secundare/efecte pozitive este in defavoarea pacientului.

  Domnul doctor: incrancenarea va poate inchide ochii si neglija evolutia si dinamica medicinei. Sa nu uitati, in ultimii 50 ani poate jumatate din informatiile medicale, medicamente s-au retras sau schimbat dramatic. Lectie invatata de la un medic din occident, ce a reusit sa repare ce au stricat medicii din romania, si sa nu mai ne imbolnavim niciodata de atunci.

 4. Domnule, iarasi aceleasi clisee obosite si penibile?
  Mai pune mana pe o carte de medicina, de farmacologie, ca ne-ai omorat cu homeopatia si siropelul pentru imunitate.
  Si eventual, mai pune mana pe cate un pacient, sa vezi atunci revelatii!

  • Pai daca parintele (sau bunicutul) roman le da cu voluptate? Vorbim si noi, medicii, ca proasta-n targ, poate ne-o auzi cineva cand e pana de curent.
   Oricum, domnule Ricochet, inainte de a comenta, citeste mai bine articolele pe care le comentezi. Asta e bun, ca de-aia ma obosesc sa comentez.

 5. Multumim pentru sfaturi! Va citesc cu multa placere ai interes! Educatia medicala este foarte importanta iar dumneavoastra o prezentati intr-un mod atractiv! Mult succes in continuare!

1 Trackback / Pingback

 1. Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 18 – 24 februarie 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*