Lecția de educație sexuală pe care am primit-o de la un copil de 9 ani

Ieri am fost cu Mark și cu doi prieteni de-ai lui să vedem Hotel Transylvania 3. Nu vreau să fac niciun spoiler, dar ca să înțelegeți ceea ce va urma, trebuie doar să vă spun că Dracula se îndrăgostește de o muritoare.
A fost foarte simpatic filmul, ne-am distrat cu toții, copii și adult, iar la plecare, spre mașină, discuțiile s-au purtat, bineînțeles, în jurul personajelor și a acțiunii din film. La un moment dat, de nicăieri, așa cum se întâmplă mai mereu în conversațiile cu copii, prietena lui Mark de 9 ani mă întreabă:

– Auzi?
– M?
– Cum crezi că fac sex vampirii?
– Habar n-am, îi răspund relaxat, pentru că ea și frate-su, ca și Mark, sunt crescuți în familii în care discuțiile despre sex și sexualitate nu sunt un tabu, ba din contră, ne străduim să răspundem pe înțelesul copiilor la orice întrebare ar avea.
– …..
– …..
– Mă întrebam, continuă ea, pentru că nu înțeleg cum pot vampirii să aibă o erecție, având în vedere că nu au sânge în corp…
– …foarte tare, la asta nu m-am gândit!
– Mda…
– Măi, având în vedere că sunt personaje imaginare, cred că pot să facă sex oricum își doresc.
– Da, cred că ai dreptate…

End of story.

Ceea ce mi s-a părut mie extraordinar nu a fost discuția în sine. Ok, mi se pare extrordinar ca un copil de 9 ani să aibă curaj să abordeze acest gen de subiecte cu un adult, dar v-am spus, în cercul nostru, suntem obișnuiți să auzim astfel de întrebări de la copii. Extraordinar mi s-a părut nivelul ei de cunoștințe anatomice (faptul că e nevoie de sânge pentru o erecție nu are legătură cu sexul, ci cu anatomia) și felul în care creierul ei a putut face aceste conexiuni care au dus la frântura (logică) de logică: cum să faci sex dacă nu poți avea o erecție, iar o erecție nu poți avea pentru că nu ai sânge și tu nu ai sânge pentru că ești vampir.

Mintea copiilor este un tărâm minunat. Nu încetez să descopăr acest lucru și nu mă satur să îl tot repet. Ideile lor, conexiunile pe care le fac, creativitatea lor sunt comori pe care ar trebui să le cultivăm, să avem grijă de ele, să ajutăm la dezvoltarea lor. Doar că nu putem face acest lucru dacă atunci când apar discuții care sunt inconfortabile pentru noi, adulții, nu pentru copii, îi repezim sau îi certăm sau alegem să îi ignorăm.

Așa cum spun mereu, dacă avem răbdare și curiozitate, putem învăța multe de la copii. Așa cum am învățat eu, un adult, o chestie nouă despre sex, ieri, de la un copil minunat de 9 ani.

sursa foto: https://www.hindustantimes.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*