KJ, A3 și noi, restul, niște zmei

Nu mă pricep deloc la politică, ceea ce este un motiv de mândrie pentru mine. Așa că rândurile următoare ar putea fi cam de 2 lei din punctul ăsta de vedere. Dar cred că mă pricep cât de cât la comunicare, așa că aceleași rânduri vor fi măcar de 27 de lei din acest punct de vedere. Și, în ciuda titlului articolului, l-am gândit ca pe o lectură relaxată, de weekend, fără patimă, fără ură și fără adevăruri absolute.

Nu l-am votat pe KJ. Nu l-am votat nici pe VVP. Mi-am anulat votul. Spuneam atunci, în 2014, că nu cred în niciunul și, mai mult, sunt atât de mulți zeloși de ambele părți, încât mi se pare corect să îi las pe ei să stabilească un câștigător.
Nu l-am votat pe KJ și sunt extrem de mândru de acest lucru. Și nu de acum câteva zile, de când cu declarația referitoare la A3, ci de la începutul mandatului domniei sale, de când a-nceput să facă practic….nimic. Unul din proverbele mele preferate este “ai grijă ce-ți dorești, pentru că s-ar putea să se întâmple”. Ne-am plâns nu știu câte vreme că Președintele Băsescu este cel mai “Președinte Jucător”, că nu mișcă nimic fără el. Și a venit Președintia lui KJ (nu știu unde am văzut numele său scris așa, doar cu inițialele, dar mi-a plăcut la nebunie) care putea la fel de bine să fie Președinția lui Donald Duck sau a Panterei Roz, că la fel de insipidă ar fi fost.
După turul al doilea din noiembrie 2014 am scris acest articol, care conține și următorul paragraf:
“Insa aseara m-am uitat in ochii unui copil de 3 ani si jumatate al carui tata vrea sa il creasca in tara asta pe care o considera frumoasa si i-am spus asa:
“Tati, cred ca in seara asta s-a scris Istorie! Cred ca Romania se poate schimba si cred ca omul asta pe care il vezi la televizor, Domnul Iohannis, poate fi Presedintele de care avem nevoie!”
L-am recitit ieri și m-a bufnit râsul. Căci mie unul nu mi-a fost niciodată atât de nasol ca în 2015 și acest început de 2016. Și în jurul meu aud același lucru: oameni cărora nu doar că nu le este/merge bine dar, ca și mine, nu înțeleg o boabă din ce se întâmplă în jurul nostru sau care e Master Planul.
Lumea s-a revoltat pe KJ pentru că a luat apărarea Antenei 3. Că, de fapt, uite cum și-a dat omul arama pe față. Că acum se leagă multe lucruri. Că “ce proști am fost că l-am votat, dar pe cine să votezi, că nici celălalt nu era mai breaz.”
Din punct de vedere al PR-ului, a fost într-adevăr o declarație nefericită. Putea, pur și simplu, să nu zică nimic sau, dacă simțea musai nevoia să zică ceva, să bage o declarație de genul “Urmăresc îndeaproape situația și voi veghea ca bla bla bla bla.” O dată trebuia și el să tacă, așa cum face de aproape un an și jumătate, și atunci l-a mâncat să facă o declarație. Și ce declarație! VVP ar fi fost mândru de el!
Declarația respectivă are două explicații, din punctul meu de vedere:
1. Ori are niște consilieri extrem de slab pregătiți. Dar extrem de slabi.
2. Ori nu-i pasă.
Partea mai tristă este că s-ar putea să fie o combinație între cele două. Problema e că mai are vreo 3 ani în care poate să nu îi pese, iar noi să avem de suferit.

Trecând la al doilea personaj din titlu, A3 a jucat, din punct de vedere al comunicării, rolul victimei, perfect! Au plâns, și-au smuls părul din cap, i-au adus în studio pe toți și pe toate, și ieri au adunat vreo 5,000 de oameni pe frigul ăla, în Piața Constituției. N-am vreun dubiu că ei știau de luni că nu pot fi evacuați, dar s-au folosit de abordarea nefericită a ANAF-ului ca să țină capul de afiș al țării timp de 1 săptămână.
De ce spun că ANAF-ul a avut o abordare nefericită? Pentru că a avut. ☺ Pentru că nu a știut să explice ce fac ei acolo, pentru că nu au avut reacție când au fost puși la zid începând de luni după amiază (parcă miercuri a apărut primul lor comunicat) și pentru că, în general, par să fie fericiți cu această etichetă de “cei care comit din ce în ce mai des abuzuri”, deși sunt convins că nu este așa.
Revenind la A3, am vrut să punctez un alt aspect: paginademedia.ro spune că sunt a 4-a televiziune din România ca audiență și prima între televiziunile de știri. Deci putem noi, ăștiălalți, să ne dăm cu curu’ de pământ, să spunem despre ei că sunt așa și pe dincolo, realitatea este că, seară de seară, 300,000 de români se uită la ei. Seară de seară, 300,000 de români. Asta e realitatea, ne place sau nu ne place.
Printre cei 300,000 mă număr și eu, uneori. Mă uit câteodată și mi se face rușine, bucurându-mă că nu vede nimeni altcineva la ce mă uit. Alteori, găsesc la ei niște păreri pertinente. Sigur, spuse în felul lor inimitabil și greu digerabil, dar totuși, au multe defecte oamenii de acolo, dar proști nu sunt.
Ceea ce au reușit ei să facă cu acest target al lor, este să și-l fidelizeze foarte tare, adică visul oricărei mărci. Citeam săptămâna asta un articol foarte interesant a lui Liviu Iancu, care povestește cât de pătimași și de creduli în ceea ce aud acolo sunt telespectatorii Antenei 3. Din nou, ne place, nu ne place acest lucru, din punct de vedere al obiectivelor lor, jos pălăria!
Putem să-i înjurăm cât vrem, n-o să schimbăm nimic. De fapt, cu cât am face asta mai mult, cu atât le-am face lor un bine. Antena 3 nu va putea fi învinsă niciodată de Realitatea sau România TV, din simplul motiv că și ele fac exact același lucru. Orice post de știri din România ar putea fi învins doar de un CNN, și asta pe un termen de câțiva ani, în niciun caz de pe-o lună pe alta.
Până atunci însă, numindu-i “tâmpiți”, “analfabeți” “spălați pe creier” pe cei care se uită la A3, nu vom rezolva nimic.

Și uite așa, ajungem și la “zmeii” din această poveste, respectiv la noi. Indiferent de care parte a baricadei suntem, toți ne comportăm ca niște zmei. Adică doar NOI știm cum e bine, restul sunt fie proști, fie manipulați, NOI suntem cei mai puternici și, de aceea, poate să ni se rupă de toți ceilalți.
Cum nu i-am dat votul Președintelui KJ, nu i-am dat nici like-ul pe Facebook, deci zilele acestea nu am avut ce să-mi iau înapoi. Cu toate acestea, n-am putut să nu remarc răutatea cu care au dat atâția oameni unlike și au simțit nevoia să se laude cu asta. Ca și cum acest lucru ar conta acum. Îl doare fix la bască pe KJ de like-urile voastre, vă garantez. El are o altă vacanță de plănuit, tocmai a avut o ieșire publică, până prin mai nu mai auzim de el. Dar voi ați simțit nevoia să scoateți în evidență spiritul de frondă. Așa că am și eu o întrebare: cine credeți voi că este Kj cu adevărat? Cel din 2014 sau cel de acum? Vă întreb pentru că mie mi se pare extrem de greșit să judecăm un om după o singură reacție.
La fel a sărit lumea și la gâtul lui Cioloș, după intervenția din Parlament. Lăsați, mă, omul, un an de zile, și hai să-l judecăm atunci, nu-l răstigniți la fiecare declarație care vi se pare vouă greșită.

Și apropo de Cioloș și de noi, zmeii. Aș vrea să-mi explice și mie cineva ce s-a schimbat în bine, după #Colectiv și manifestațiile care au urmat. Că mie mi se pare că s-a schimbat iremediabil viața prea multor familii care și astăzi, din păcate, au prea multe întrebări la care nimeni nu vrea să le răspundă. În rest, nimic. A, ba da, s-a mai blocat și o mare parte din zona HORECA, nimeni nu mai poate să-și ia autorizație de funcționare, autoritățile suflă și-n iaurtul inexistent.
Lumea a ieșit în stradă în noiembrie 2014 și l-a pus pe KJ, Președinte. Lumea a ieșit în stradă în noiembrie 2015 și l-a pus pe Cioloș, Premier.
Și?
Nu mă înțelegeți greșit, e foarte bine când lumea simte că nu mai poate și iese în stradă. Dar pare să se mulțumească cu foarte puțin spre deloc. Adică din zmei ne transformăm mult prea repede în niște pisicuțe. Asta ca să nu intru în teoria conspirațiilor și să zic că suntem doar niște hamsteri de laborator! Dar, repet, mă puteți ignora, nu mă pricep la politică.

Și din postura de afon al politicii fac și o previziune pentru alegerile de anul acesta: tot partidele mari vor câștiga tot ceea ce contează. Dacă nu din alt motiv, fie și pentru că societatea civilă își lansează atât de multe mici partide, încât fiecare va strânge în cel mai bun caz câteva mii de voturi, care vor fi distribuite cui trebuie.
Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să votăm. Așa că, aveți idee cu cine aș putea vota și eu? ☺

‪sursa foto: www.exclusivnews.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*