
Prin noiembrie anul trecut, într-o discuție cu Nadia Tătaru, ea îmi spune la un moment dat:
– Aș vrea să facem o serie de emisiuni Meditații pentru părinți legată de educația sexuală. Ce zici?
– Când începem?
Nu i-am răspuns asta, dar cam atât de entuziasmat am fost de această idee. Pentru că eu cred foarte tare că e nevoie de o campanie susținută și concertată de educare sexuală a copiilor și adolescenților de azi. Și mai cred că nu există subiecte tabu per se, ci că anumite subiecte devin tabu pentru că noi le tratăm ca atare, ferindu-ne să vorbim despre ele.
Și, poate cel mai important aspect pentru care mi-am dorit foarte tare această serie de emisiuni este că majoritatea oamenilor (din păcate) atunci când aude de educație sexuală nu aude decât Sex. Când, de fapt, ar trebui să audă Educație.
Pentru că la vremea respectivă aveam alte subiecte în derulare și pentru că apoi au venit Sărbătorile de Iarnă s-a nimerit ca aceste emisiuni despre educația sexuală să debuteze la Itsy Bitsy FM azi, 19 februarie. Adică exact la câteva zile după ce Senatul României a adoptat tacit (asta dovadă de curaj!!!!) o lege care interzice educația sexuală în școlile din România fără acordul explicit al părinților. Din ce am înțeles, legea intră săptămâna aceasta la vot în Camera Deputaților unde, dacă va trece, va deveni obligatorie. Și, ca să aveți și un pic de context, ea (legea) este inițiată de un domn deputat – Ninel Peia – care spunea prin 2016 că vaccinurile ar trebui interzise pentru că le fac rău copiilor.
Buuun, eu am auzit multe povești despre ce știu și ce întreabă copiii la orele de educație sexuală prin școli, pentru că Iulia mea este unul dintre oamenii care încearcă de ani buni să facă acest tip de educație în școli. Dar hai să nu fiu subiectiv, hai să discutăm pe baze științifice și pe fapte:
1. Toate studiile arată că dacă le facem copiilor educație sexuală de când sunt mici, ei își vor începe viața sexuală mai târziu!! și vor fi mult mai atenți la metodele de contracepție și la alegerea partenerului!
2. Parlamentarii noștri (în asentimentul unei părți largi a populației, aici e marea problemă) vor să interzică educația sexuală în școli.
3. Românii au cel mai mare procent de mame cu vârste între 10 – 17 ani din Europa!! Procent mai mare și ca în țări pe care le considerăm mai slab dezvoltate ca noi, cum ar fi Burundi sau Botswana!!
Deci copiii noștri fac sex de mici și fac sex neprotejat pentru că nu le explică nimeni care sunt consecințele și ce face Statul Român? Interzice dreptul acestor copii la educație. Ăăăăă, nu vi se pare că ceva nu e în regulă aici? (întrebarea este retorică)
Educația copiilor noștri, indiferent de tipul acestei educații, ar trebui făcută de educatorii lor. Cum în cazul educației sexuale există o șansă mare ca ea să nu mai poată fi realizată de educatorii din școli, rămâne în sarcina noastră, a părinților, să povestim cu ei pe acest subiect și să le punem la dispoziție niște surse corecte și reale de informații relevante. Un prim exemplu sunt aceste emisiuni Meditații pentru părinți pe care le puteți asculta zilnic de la 17 și de la 22, la Itsy Bitsy. Sunt vreo 20 de emisiuni în total și vă las aici, ca să vă faceți o idee, prima din serie, cea care va fi difuzată astăzi pe radio:
Am abordat subiecte diverse, de la importanța educației sexuale, la sexualitate, la vârsta optimă la care putem începe să povestim cu ei, la masturbare și legendele din jurul ei șamd. Nu o să vă spun prea multe, dar vreau să subliniez, încă o dată, un aspect important:
Educația sexuală nu este, în primul rând, despre sex. Este despre corpul nostru, despre cum funcționăm, despre intimitate, despre relații și despre cum le construim. Da, este și despre sex: despre cum să ne alegem un partener potrivit, cum să vorbim cu el despre ce urmează să facem împreună, despre metodele de protecție și de contracepție și despre implicațiile emoționale.
Și dacă tot vorbim despre sex, ar trebui să știm deja că oricum, așa cum am făcut și noi, la fel vor face și copiii noștri sex. Asta nu avem cum să evităm, deși eu nu înțeleg nici măcar de ce ne-am dori asta. Dar putem să îi ajutăm să își înceapă viața sexuală la o vârstă potrivită, cu un partener potrivit, când își doresc ei și nu fortați de alții și cunoscând consecințele a ceea ce urmează să se întâmple.
Un copil educat este un copil cu mult mai multe șanse la o viața mai bună. Nu uitați asta.
Aș vrea să le mulțumesc Cătălinei Surcel, Dianei Stănculeanu, Otiliei Mantelers, Dianei Dragu și lui Gyorgy Gaspar pentru implicarea în acest proiect și Nadiei Tătaru pentru că, încă o dată, a avut încredere să-mi dea pe mână o astfel de inițiativă.
Sursa foto: itsybitsy.ro
Leave a Reply