“Ștefan are 9 ani. E campion la șah și are deja tot felul de diplome, deși e doar în clasa a doua. Nu știe cum va fi acum, pentru că nu prea poate ține pasul la ore doar din mesaje, pe telefonul mamei lui.
Sperăm ca până la finalul anului școlar să îl putem ajuta să își vadă din nou colegii și profesorii, pe el și pe miile de copii care nu au acces la școala online.”
De prea multe ori nu conștientizez cât noroc are copilul nostru. Că trăiește într-un oraș mare, că are alături doi părinți care amândoi au joburi de pe urma cărora pot pune mâncare pe masă, haine pe el și pot achiționa lunar un abonament la internet, plus device-uri de pe care el să se poată conecta.
De prea multe am luat în râs școala online pe care o face copilul meu, uitând ce privilegiu este totuși că face școală online. Nu, nu ar trebui să-l consider un privilegiu în (deja) aproape a treia decadă a secolului 21. Dar este un privilegiu dacă ne gândim că, potrivit datelor publice, 32% dintre elevii români nu beneficiază acasă de acces la internet și/sau de aparatura necesară participării la școala online. Mark este printre acei norocoși. Ștefan, cu a cărui poveste am început articolul, este printre acei copii pentru care școala nu mai este. Ca el sunt foarte mulți. Mult prea mulți copii. Și dacă nu facem ceva să îi ajutăm pe acești copii, vom avea cu toții de suferit la un moment dat, nu doar ei.
Uitați aici un proiect minunat, așa cum sunt multe în perioada asta: Petrom, prin stațiile Petrom, susține cu 90,000 euro proiectul “Drumul spre școala online”. Dar acest proiect frumos, o inițiativă Petrom, inspirată de Narada, susținută de Mastercard, ne implică și pe noi, părinții. Folosind platforma drumulsprescoala.ro, fiecare părinte poate calcula câți bani l-ar fi costat drumul copilului său până la școală, bani pe care nu i-a mai cheltuit, de cînd școala este online. Suma rezultată sau orice altă sumă poate fi donată pe platformă, pentru ca și alți copii din medii defavorizate să aibă un ”drum” accesibil până la școala online, respectiv să primească device-uri și conexiuni la internet și astfel să aibă o șansă la educație. Prin această campanie, inițiatorii își doresc să acopere necesitățile a 2,000 de copii din medii defavorizate care astfel vor putea să participe la școala online. Fiecare donație venită din partea noastră, a părinților, va fi dublată de Petrom.
Cred că dacă ar fi trebuit să realizăm ceva important în acest an, acel lucru este că fără educație ne este mult mai greu și mai rău. Fără educație nu am fi ajuns unde suntem și fără educație nu putem înțelege de ce unele lucruri sunt benefice și importante. Fără educație nu putem înțelege de ce trebuie să respectăm anumite reguli și de ce, până să îmi fie mie mai bine, trebuie să ne fie tuturor mai bine.
Educația este cheia care poate deschide cele mai importante uși pentru actuala generație de copii. Așa că haideți să ne alăturăm unor astfel de proiecte care îi ajută pe cei mici să se educe și să aibă o șansă mare în plus la o viață mai bună.
Leave a Reply