Decalogul unei relații când apare copilul

Nimic nu pune la încercare o relație mai intens și pe o perioadă mai lungă ca venirea pe lume a unui copil. A primului copil, când niciunul dintre părinți habar nu are ce trebuie să facă sau cu ce se mănâncă această chestie numită parenting. Așa că m-am gândit să trec în revistă, din experiență proprie, câteva reguli care pot ajuta un cuplu să treacă…nu știu dacă mai ușor, dar poate împreună prin acest tsunami. Căci așa va arăta, ca un tsunami.

1. Să nu divorțezi în primul an. Și dacă respecți doar această regulă din toate cele pe care le voi povesti eu aici, și tot ai realizat ceva extraordinar. Căci în primul an, cel puțin, vei simți că nu mai recunoști persoana alături de care ai hotărât să-ți întemeiezi o familie. Și spun asta din perspectiva bărbatului, dar îmi închipui că arată cam la fel și pentru o femeie. Vei găsi atâtea motive raționale să vrei să pleci, să lași totul baltă, să abandonezi, încât va fi nevoie de un efort conștient să nu faci asta. Pune-ți acest obiectiv în cap: 1 an. Și după aceea, când lucrurile se vor mai liniști (căci se vor liniști), mai vezi tu.

2. Să nu lași copilul să-ți conducă TOATĂ viața. Oricum el sau ea va fi centrul existenței voastre și va dicta marea majoritate a acțiunilor sau inacțiunilor voastre. Dar e important să nu uiți de tine. Și e la fel de important să nu uiți de relația voastră. Eu am spus și spun mereu (chiar și lui Mark): ca să pot fi un bun părinte, trebuie să îmi fie bine mie cu mine.

3. Să primești orice ajutor ți se oferă. Oricine vrea să te ajute, cu orice, mai ales în primele luni când habar nu ai ce trebuie să faci și ești rupt de oboseală, primește cu bucurie și recunoștință acel ajutor, zi Mersi și nu uita să faci același lucru pentru alții când se va ivi ocazia. E un moment extrem de nepotrivit să fii mândru sau să încerci să dai senzația că totul e sub control când de fapt nimic nu e sub control. Lasă-i pe alții să te ajute, probabil că se oferă pentru că au trecut și ei pe acolo și știu cum e.

4. Să te uiți la partenerul/partenera ta ca la omul de care te-ai îndrăgostit, nu doar ca la celălalt părinte al copilului tău. Știu că e mult mau ușor în varianta b, mai ales că nici unul dintre voi nu veți arăta cel mai bine în acea perioadă. 🙂 Dar e important să-ți reamintești constant lucrurile și motivele care te atrag la acea persoană. E important să îi faci complimente, chiar dacă asta înseamnă să minți (da, să minți!). Cu toții avem nevoie de reconfirmâri, mai ales în situațiile în care nu mai știm ce e cu noi.

5. Să faci sex cu partenerul/partenera ta. Știu că pare o regulă tâmpită, care nu ar trebui menționată, că e de la sine înțeleasă. Nu e așa. Sexul nu va fi pe lista de priorități a majorității mamelor și nici chiar a unor tați. De aceea e important să realizați că e o chestie la care nu trebuie să renunțați, căci lipsa sexului poate dăuna grav oricărei relații.

6. Stați de vorbă. Nu plecați de la premisa că celălalt înțelege prin ceea ce treceți voi. Sau că lucrurile pot fi făcute doar într-un anumit fel. Sau că amândoi veți considera că un anumit mod de rezolvare a unei probleme e cel corect. Stați de vorbă. nu țineți în voi până deveniți niște bombe cu ceas. Că atunci există șansa să explodați când vă așteptați mai puțin și să se ducă totul pulii de suflet.

7. Faceți lucruri care vă fac plăcere. Nu doar cele care trebuie făcute. Și indiferent dacă sunt lucruri pe care le faceți împreună sau fiecare separat: sport, ieșit la cafea, shopping, filme, teatru etc. Încercați să nu renunțați (total) la hobby-urile voastre. Știu că pare o chestie firească, dar în acele momente când veți avea senzația că timpul se comprimă, când vor fi zile în care nu mai știți ce oră este sau ce e cu voi, e important să aveți niște ancore de care să vă agățați. Iar un program cu lucrurile dragi vouă e foarte binevenit.

8. Găsiți-vă un prieten/o prietenă pe care să-o puteți suna oricând. Vor apărea momente în care veți avea opinii diferite despre ce trebuie făcut. Așa că e mai bine să aveți pe cineva care a trecut prin această experiență și pe care să puteți suna pentru un sfat. Ar fi bine să stabiliți cu acea persoană faptul că e ok să o sunați oricând și de oricâte ori.

9. Nu uitați de igiena personală. Ok, știu cum sună asta. Dar, credeți-mă pe cuvânt, vor fi momente în care între un duș sau un bărbierit sau epilat și un somn sau 30 de minute de nefăcut nimic, veți fi tentați să alegeți mereu varianta a doua. Dar dacă faceți asta mereu, celui sau celei de lângă voi îi va fi foarte greu să vadă altceva decât pe mama sau tatăl copilului său. Ceea ce nu vă doriți pe termen lung.

10. Nu uitați de cuvintele simple, cele care vă veneanu natural înainte să deveniți părinți: Te iubesc! sau Mulțumesc sau Ești minunat(ă) pentru că…. E uimitor ce putere pot avea ele în anumite momente. Atât asupra celui căruia îi sunt adresate, cât și a celui care le rostește.

N-o să fie ușor, să știți. Dar dacă aveți grijă de voi și de copil, o să fie grozav. Nu, o să fie mai mișto decât vă puteți închipui!

sursa foto: http://www.newdesignfile.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*