Cum interacționăm? Copii vs. Adulți

O primă formulă frecventă de adresare între doi copii care nu se cunosc este:  Salut, vrei să fim prieteni?. O primă formulă frecventă de adresare între doi adulți care nu se cunosc este: Ce, mă, ți-a luat mă-ta stradă?”

Dacă un copil este supărat pe tine, îți va spune că e supărat pe tine, de ce e supărat și apoi se va calma. Dacă un adult e supărat pe tine, îți va spune că n-are nimic și-ți va arunca tot felul de apropo-uri care-l vor enerva mai rău în caz că nu le vei înțelege.

Copiii îți vor spune cât de tare le place de tine, dacă le place de tine. Adulții nu-ți vor spune cât de tare le place de tine, chiar dacă le place de tine, de teamă să nu profiți de chestia asta.

Dacă stai de vorbă cu un copil, el îți va povesti tot ceea ce vrea el să spună. Dacă stai de vorbă cu un adult, el îți va povesti tot ceea ce crede el că vrei să auzi.

Copiii pot să-ți spună totul despre ei în 5 minute. Adulții pot să vorbească 30 de minute fără să-ți spună nimic.

Dacă unui copil îi spune alt copil că azi n-are chef de el, e o chestie normală, trecătoare. Dacă unui adult îi spune alt adult că azi n-are chef de el, e o tragedie eternă.

Aflați într-un loc, copiilor nu le ia mai mult de câteva zeci de minute pentru a-și găsi niște parteneri de joacă. Aflați într-un loc nou, adulților le poate lua și luni de zile până să vorbeasă cu cineva.

Copiii spun ce simt, indiferent ce simt. Adlții spun ce consideră că trebuie spus, indiferent ce simt.

Copiii se pot juca ore întregi fără să le pese cine le este partener de joacă sau cum îl/o cheamă. Adulții ar vrea să afle, dacă se poate, numele, CNP-ul, numărul de la pantofi și numele tuturor vecinilor persoanei cu care se gândesc să stea de vorbă.

Doi copii se pot certa azi și-și pot jura ură eternă, pentru ca mâine să se joace ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Adulții, când se ceartă, nu-și mai vorbesc uneori o viață întreagă și se supără și pe cei care nu le iau lor partea.

Când nu le place de cineva, primul lucru la care se gândesc copiii este să nu se mai joace cu persoana respectivă. Când nu le place de cineva, primul lucru la care se gândesc adulții este dacă au vreun interes la persoana respectivă.

Copiii își țin viața simplă. Adulții, ne-o complicăm singuri.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*