
Atunci când ești copil, în școală, nimic nu te sperie mai tare ca cele trei cuvinte rostite intempestiv de Doamna Profesoară: Scoateți o foaie!
Apoi mai crești și la un moment dat trebuie să dai ochii pentru prima oară cu tatăl iubitei. Așa că aștepți înfrigurat cele trei cuvinte: Ce planuri ai?
Iar dacă ești ca mine, un bărbat trecut de 40 de ani, sunt șanse extrem de mari să fi simțit fiori reci de transpirație măcar o dată la auzul acestor cuvinte: E ok, se mai întâmplă… (bineînțeles că știu că nu sunt doar trei cuvinte dar, pe bune, mai contează?!? ☺ )
Ok, iar dacă ești părinte, sunt puține lucruri care te sperie mai tare ca atunci când cineva rostește pentru prima oară în acel sezon următoarea expresie: A venit frigul!
Văleu și mamă-mamă! Când auzim cuvintele astea, suntem terminați, zici că ni s-au înecat toate corăbiile, că am pierdut la loto după ce eram convinși că am câștigat. Frigul pentru un părinte este precum kryptonita pentru Superman: cel mai de temut dușman care știm că stă la pândă acolo, mereu…
De ce simțim asta? Pentru că, în sezonul rece, copiii se îmbolnăvesc mult mai ușor. Iar asta aduce după sine o grămadă de probleme: dacă se îmbolnăvește al nostru – ce facem cu el?, cine rămâne acasă?, unde putem să ieșim?, dacă putem să ieșim?, după cât timp putem să iesim?…aaaaaaaaaaaa!!!!!
Dacă se îmbolnăvește un alt copil – ce are?, de cât timp e bolnav?, mai e contagios?, ce facem cu al nostru?…aaaaaaa!!!!!
Mai mult, trăim un adevărat paradox: nu am sta nici în casă, pentru că înnebunim. Dar nici nu l-am duce pe copil în locuri aglomerate, pentru că se va îmbolnăvi. Asta dilemă, nu?
Deci ce e de făcut? Sigur, varianta optimă și cerebrală ar fi să facem ca urșii: hibernăm până la primăvară și am scăpat de griji. ☺ (uneori, asta chiar pare o idee de dorit pentru un părinte, nu? – să poată dormi câteva luni fără întrerupere. ☺ )
Dar pentru că nu putem face asta, facem următorul cel mai bun lucru pentru copilul nostru – încercăm să-l protejăm cât de bine putem. Și, sigur, probabil că va răci la un moment dat pe timpul iernii. Hai, să fim serioși, asta nu e nicio tragedie, se întâmplă, se tratează, se rezolvă.
Problema mare apare atunci când nu e doar o simplă răceală, ci o gripă în toată regula. Ce facem atunci? Păi, revin la ce spuneam mai sus: încercăm să-l protejăm pe copil cât de bine putem. Iar asta, în cazul gripei, înseamnă să-l vaccinăm antigripal.
Am ales în mod intenționat să povestesc până aici pe un ton relaxat, pentru că, de fapt, gripa este o problemă foate serioasă. Dar, dacă ne gândim la rece (v-ați prins? ☺ ), există o soluție extrem de simplă, nu? Nu trebuie să ne panicăm, nu trebuie să apelăm la tot felul de medicamente sau ierburi sua mai știu eu ce pentru a trata gripa, trebuie doar s-o prevenim. Iar asta o putem face cel mai sigur și mai ușor cu vaccinul antigripal.
De ce? Haideți să vă povestesc câteva date pe care le-am aflat din campania “Protejează-ți copilul împotriva gripei!” derulată în această perioadă de Asociația Pro Imunizare, campanie de conștientizare a vaccinurilor existente la noi în țară în acest moment, și anume vaccinuri gripale cu administrare nazală (2 – 18 ani) și injectabil (de la 6 luni în sus).
Iată care sunt datele:
Copiii și adolescenții joacă un rol important în transmiterea gripei în familie și în comunitate. Ei transmit mult mai repede și ușor virusul pentru că: sunt înconjurați de părinți, bunici, frați, colegi de școală, grădiniță etc. și mai ales pentru că nu știu încă să utilizeze corect instrumente de igienă: batista – strănut, tuse, spălat pe mâini etc.
Gripa este o afecțiune severă, adesea confundată cu alte infecții respiratorii.
Din păcate, conform Institutului Național de Sănătate Publică, în sezonul 2018/2019 s-au înregistrat 199 de decese cauzate de gripă.
Deci gripa nu e ceva cu care se poate glumi. Dar este o afecțiune care poate fi foarte ușor prevenită. Și, vă rog eu frumos, nu mă credeți pe mine pe cuvânt, mergeți și vorbiți cu un specialist: cu medicul de familie sau cu pediatrul copilului vostru.
Dar informați-vă, vă rog! Cred că acesta este cel mai important mesaj pe care vreau să vi-l transmit. Informați-vă, întrebați-i pe cei care se pricep și în care aveți încredere și luați cea mai bună decizie pentru copilul vostru și pentru familia voastră.
Să îi ținem sănătoși este, poate, cea mai importantă îndatorire a noastră, ca părinți. Sigur că nu putem să facem asta mereu, dar când putem preveni ceva, ar trebui s-o facem.
Să ne vedem sănătoși și cu zâmbetul pe buze și la iarnă, și la vară, și mereu!
Sursa foto titlu: https://tonygentilcore.com/
Leave a Reply