Cea mai dăunătoare expresie pe care o poate auzi un copil

Mergeam ieri după amiază pe stradă, relaxat și bucuros că vremea se îndreptase, după sperietura cu fulgii de zăpadă de dimineață. Adâncit în cine știe ce gânduri, am fost trezit brusc la realitatea înconjurătoare mie când am auzit un glas de femeie zicând:
– Să taci din gură acum!

Deja trecusem de respectiva mamă care îi spusese asta băiețelului ei, dar tot am apucat să văd mișcarea copilului de resemnare: a lăsat capul în jos, hotărând într-o clipă că acea bătălie era pierdută, pentru că nu prea ai cum să lupți împotriva unei forțe superioare evidente. Adică, sigur, poți lupta, știind că nu vei avea sorți de izbândă sau, mai rău, că s-ar putea lăsa cu repercusiuni grele.

Sunt primul care înțelege și vorbește despre cât poate fi de greu uneori să fii părinte. Cât de exasperant poate fi copilul tău atunci când ia o idee fixă în brațe și nu vrea să renunțe la ea în niciun chip. Cât de obositor și fără finalitate pot părea momentele în care el sau ea se încăpățânează doar pentru a-ți testa ție limitele. Da, sunt momente în care copilul tău poate fi cea mai enervantă ființă de pe planetă.

Acestea fiind spuse, nu cred că ar trebui să existe în vocabularul niciunui părinte expresia Taci din gură! Aceste 3 cuvinte repetate îm mod constant pot, după părerea mea, să provoace mai mult rău, pe termen lung, decât, să spunem, o palmă. Iar cei care mă citiți știți că eu sunt TOTAL împotriva lovirii oricărui copil.
Căci atunci când le spunem copiilor pe un ton agresiv Taci din gură!, de fapt le spunem că ceea ce au ei de spus pe respectivul subiect este egal cu zero pentru noi. Că părerea lor nu contează. Că nu suntem dispuși să îi ascultăm. Că putem face ca noi doar pentru că noi suntem mai puternici, iar ei sunt dependenți de noi.

Taci din gură! ăsta e o formă clasică de bullying, chiar dacă poate nu pare așa. Asta înseamnă să fii bully: să nu știi să faci lucruri decât cu forța și împotriva voinței celuilalt. Să îl umilești. Să nu îl validezi ca persoană.

Și ce se întâmplă cu acești copii care aud în mod constant Taci din gură!, fie de la părinți, fie de la educatori, antrenori etc? Cresc internalizându-și convingerea că trebuie să tacă din gură. Că nu contează ce cred ei, că alții știu mai bine și că ei trebuie să facă așa cum spun alții. Că nimic bun nu iese atunci când îți exprimi o opinie, ba din contră, sunt șanse mari să fii pedepsit. Că sabia plecat capul nu-l taie. Mai știți expresia asta care ni se băga pe gât atunci când eram copii? Nu vi se pare, uitându-vă în jur, că exact acolo am ajuns? Că stăm având capetele plecate și supraviețuim, dar cam atât? Mie mi se pare că suntem generația care a învățat că e mai bine să tacă din gură, că “merge și așa”, că important este să nu supărăm pe Cineva. Că dacă nu supărăm, Cineva o să aibă grijă și de noi.

Ok, dar ce poți face când nu mai poți? Când ai o dispută cu cineva, copil sau adult, care nu vrea să audă niciun argument. Iar tu simți că nu mai poți, că ți-ai pierdut și ultimul gram de răbdare. o variantă ar fi: Hai să ne oprim și discutăm altă dată sau Nu pare că reușim să ne înțelegem sau Îmi pare rău, dar nu mai pot, te rog să te oprești! Sau orice altă formulare, dar nu Taci din gură! Pentru că, să fim cinstiți, niciodată nu am spune Taci din gură! cuiva care ne este superior într-o formă sau alta. Și, mai mult, nu ne place deloc când cineva mai puternic vorbește așa cu noi, nu?

Faceți un efort și lăsați-i pe copiii voștri să vorbească, să spună ce au de spus, chiar dacă este sau vi se pare că este o tâmpenie. Nu ar trebui să aveți o miză acum. Miza noastră, a părinților, ar trebui să fie să creștem niște copii resilienți și asertivi, care sunt în stare să vorbească atunci când nu le convine ceva. Care se pot revolta atunci când ceva îi revoltă. Care știu că părerea lor, bună sau proastă, contează. De unde vor ști ei asta? Pentru că pe vremuri, când erau copii, cei mai importanți oameni din viața lor, părinții, i-au ascultat, i-au auzit, i-au lăsat să vorbească și au ținut cont de părerile lor. E atât de simplu. Chiar dacă uneori e foarte greu.

sursa foto: https://www.sciencedaily.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*