Ce să NU faci ca părinte

1. Să nu lași să treacă vreo zi fără să îi spui copilului cât îl iubești.
2. Să nu îi spui lucruri de genul Eu te-am făcut, eu te omor!. Da, tu l-ai făcut, dar el/ea nu este proprietatea ta, iar sclavia a fost abolită acum foarte multă vreme.
3. Să nu îl bați. Niciodată!
4. Să nu îl lași să creadă că ești făr’ de greșeală. Căci nimeni nu este și e important să înțeleagă de mic că greșim cu toții și că e mai important ce facem după ce am greșit.
5. Să nu crezi că dacă ai devenit părinte, vei ști automat ce ai de făcut. Nu vei ști. Așa că:
6. Să nu îți fie frică să îi întrebi pe alții cum au procedat în anumite situații. Cu toții trecem prin momente grele și ne ajută să știm că au mai fost și alții acolo înaintea noastră.
7. Să nu crezi vreun moment că al tău copil nu înțelege lucruri. Uneori, ei înțeleg chiar mai multe decât înțelegem noi, adulții.
8. Să nu îți ascunzi sentimentele. Sau să le negi. Nu ai cum să le comtrolezi și ar fi bine să îi povestești și copilului acest lucru.
9. Să nu faci mereu lucruri pe care nu le dorești. Uneori e mai important să îi spui chiar și copilului Asta nu se poate! sau Asta nu am chef acum. Îl va ajuta să poată spună și el aceste lucruri atunci când va conta.
10. Să nu faci lucruri doar pentru că așa trebuie. Fă lucrurile pe care le consideri tu corecte și bune pentru tine și ai tăi.
11. Să nu asculți mai mult de alții decât de tine.
12. Să nu te păcălești singur. Păcălește-i pe alții, dacă trebuie, dar nu pe tine.
13. Să nu dai mereu vina pe alții pentru lucrurile care nu îți ies.
14. Să nu îți fie jenă să te mândrești cu lucrurile care îți ies.
15. Să nu îi spui copilului Facem așa și cu asta basta!. Explică-i deciziile tale, chiar dacă durează mai mult și chiar dacă poate deveni extrem de obositor și frustrant uneori.
16. Să nu îl excluzi pe copil de la luarea deciziilor care privesc întreaga familie. Stați de vorbă, povestiți, ascultă-i părerea, s-ar putea ca uneori să aibă o soluție mult mai bună, la care nu te-ai fi gândit niciodată.
17. Să nu uiți să te joci cât de mult poți.
18. Să nu uiți să râzi cât de mult poți.
19. Să nu îl umilești pe copilul tău, nici acasă, nici în public.
20. Să nu iei partea altor copii în defavoarea copilului tău. Stai în colțul lui și lasă alți părinți să stea în colțul copiilor lor.
21. Să nu îi reproșezi sacrificiile pe care le-ai făcut pentru el. Le-ai făcut pentru că așa ai vrut tu, nu ți le-a cerut sau impus el.
22. Să nu uiți să-l mai întrebi pe copilul care ai fost ce părere are despre o situație sau alta. S-ar putea ca răspunsurile lui să te ajute în anumite momente.
23. Să nu uiți că nu ești doar părinte.
24. Să nu uiți că tu ești principalul responsabil în crearea unei relații cu copilul tău care să reziste peste ani.
25. să nu crezi că așa cum îl iubești tu necondiționat, la fel o va face și el, doar pentru că îi ești părinte. Nu, e cu muncă multă.
26. Să nu crezi că nu vei fi dezamăgit de copil.
27. Să nu crezi că nu vei dezamăgi copilul de foarte multe ori.
28. Să nu crezi că există Copilul Perfect sau Părintele Perfect.
29. Să nu uiți că tu îi ești primul model în viață acestui pui de om care îți este copil.
30. Să nu crezi vreun moment că e ușor să fii părinte. Că nu e. Așa cum nu e nimic mai mișto pe lumea asta ca asta.

1 Comment

  1. super adevăruri.e intr-adevar greu da fi părinte sa stii ce decizii sa iei si sa faci lucrurile cat mai bine pentru puii tai dar e nemaipomenit de frumos sa vezi cum un pui de om creste lângă tine si ca mai poti si invata de la ei.e cea mai mare binecuvantare:aceea de a putea fi părinte.

1 Trackback / Pingback

  1. mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 150)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*