Amprenta noastra de carbon

“Moldova n-a fost a stramosilor mei, nu e a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor vostri si a urmasilor urmasilor vostri in veacul vecilor.” Bre, nea Fane, nu stiu ce sa zic…asa ar fi frumos, dar la ce amprenta de carbon lasam noi in urma noastra s-ar putea ca asta chiar sa fie veacul vecilor de care vorbesti dumneata. Si nu doar pentru Moldova.
A, ma scuzati, voi ati inteles ca ma refer la noi ca populatie a acestei planete? Nu, nu, eu ma refer la noi…Zamfirii.

“Amprenta voastra de carbon este cam mare” este o modalitate foarte alambicata diplomata de a spune, de fapt, “Baaaaai, ati luat-o razna?” Din fericire, noi suntem genul de ecologisti practicanti.

Tocmai de aceea pubela noastra de gunoi nu sta niciodata goala pentru a nu lasa eventualele gaze de sera sa se ridice in aer. Cum au venit gunoierii joi dimineata, pana joi seara pubela noastra e plina. Ma rog, nu stiu de ce comentez. Suntem totusi 2 adulti si 1 copil care traiesc in 78mp.
Distractiv incepe sa fie undeva pe luni. Mai exact pe luni noaptea cand, sub acoperirea intunericului si a cagulei, ma strecor usor din casa pentru a plasa cele ‘nspe pungi de gunoi de 60L prin vecini.

Daca la gunoi suntem campioni, masina noastra de spalat merita sa intre in Guinness Book ca fiind prima masina de spalat care nu se opreste niciodata. Pe bune, credeti ca exagerez? Stiti cum stiu eu cand ne cade curentul in casa? Nu se mai aude cuva masinii invartindu-se.
Chiar ma gandesc serios sa-mi iau un generator. Doamne fereste, avem o pana mai lunga si se strica masina de la statul degeaba cateva ore.

Pentru ca am citit ca, la un moment dat, Soarele se va stinge, noi am hotarat sa invatam inca de pe acum sa traim fara el. Drept pentru care ne incalzim casa 350 de zile pe an, in restul fiind plecati toti 3 in vacanta.
“Fie vreme buna, fie vreme rea,
27 ,8 grade sunt permanent in casa mea!”
Stiti cum aia in Siberia iarna nu-si opresc niciodata motorul masinii pentru ca nu-l mai pornesc 3 luni? Cand vine omul cu revizia la centrala ii dau un ban in plus s-o faca (revizia) cu centrala pornita…nu de alta, dar chiar nu stiu ce se intampla daca o oprim…si de ce sa risc?

Compensam insa la jucarii…avem foarte multe si toate din plastic. Macar asa sunt sigur ca lasam si noi ceva mostenire acestei lumi. O sa ne pomeneasca lumea multa vreme dupa ce noi nu vom mai fi, de cate ori vor gasi ingropat in pamant vreun tractoras sau vreun mutzunachi.

Reusim in schimb sa nu poluam fonic. Sunt convins ca de cand a primit Mark setul de tobe adevarate la care nu este cel mai priceput, dar ce bine ca am un copil perseverent, 99.9% din populatia Terrei din emisfera sudica nu il aude. Iar cei din emisfera nordica erau deja surzi de la atatea trompete, ciocane, bormasini si chitari electrice. Asa ca, no harm done.

Acum, dupa ce ati citit toate acestea, poate primul lucru care va vine sa ziceti este “Uite-l si pe imputitul asta cat consuma!”. Nimic mai departe de adevar. Fac cel putin 4 dusuri pe zi si imi place de fiecare data sa las apa sa curga mult pentru a fi sigur ca ma curat bine.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*