Activitățile noastre zilnice

În această perioadă în care stăm acasă zi după zi după zi, gândindu-ne aproape în permanență ce altceva să mai facem, ce să mai inventăm, cum să ne mai petrecem timpul și altfel, astfel încât nu doar să nu ne plictisim, dar să și dăm un sens oarecare vieții noastre, am descoperit că mă ajută să citesc ce fac alți oameni, să aflu ideile altora, iar pe cele care mi se potrivesc, să le pun și eu în aplicare în rutina noastră zilnică.
De aceea m-am gândit să împărtășesc cu voi o serie de activitități pe care le facem în fiecare zi, activități ce ne ajută să aducem un strop de normalitate în această perioadă care poate fi definită oricum, mai puțin normală. ☺
Iată ce facem noi în fiecare zi:

1. Facem sport
Eu îmi încep ziua extrem de devreme, pe la 6 – 6:30, cu o alergare în jurul locuinței. Iar apoi în timpul zilei ies cu Mark la baschet în fața porții (locuim pe o stradă fără trafic pietonal sau de mașini, din fericire). De asemenea, facem sport și în casă, el cu ai săi colegi de la baschet, eu cu salteaua și muzica mea.
Sportul este o parte importantă din viața amândurora și este și un foarte bun (și ieftin) anxiolitic, de aceea cred că oricine poate găsi, mai ales în aceste zile, câteva zeci de minute și un colț de casă în care să facă „mișcare”, orice ar însemna asta pentru fiecare dintre noi, fie că suntem adulți sau copii.

2. Ne jucăm.
Jocul și joaca sunt constantele care ne-au însoțit întreaga viață a lui Mark. Trebuie să mă gândesc mult de tot ca să-mi amintesc de vreo zi în care,indiferent ce s-a întâmplat sau cum ne-am simțit, să nu ne fi jucat măcar un pic. Zilele astea joaca înseamnă cărți (Macao sau Război), înseamnă wrestling în pat (îl recomand cu multă căldură pentru a tempera energia debordantă a oricărui copil, băiat sau fată), înseamnă aruncări la coș în casă sau fotbal în casă sau orice sport vă este confortabil să-l jucați în casă. Joaca poate să însemne board games (noi jucăm Chromino și Cluedo) sau „Cald/rece” sau „Un, doi, trei la perete stai!” sau orice alt joc vă plăcea vouă să vă jucați când erați mici și pe care vreți să-l jucați acum cu copiii voștri.
Contează mai puțin ce joc jucăm ci faptul că ne jucăm și creem o legătură cu ei, copiii noștri.

3. Citim.
Da, știu că asta e o chestie complicată în ziua de azi și pentru copiii de azi. Și la noi a fost la fel: au fost multe luni, chiar mai mult de un an cred, în care Mark a tot citit pentru că a trebuit, adică pentru că am stat noi cu gura pe el. Asta până când a descoperit o carte care să îi placă. În cazul lui a fost Harry Potter, iar apoi „Ocolul Pământului în 80 de zile”. Deci, aveți răbdare, dar, mai important, citiți cu ei. Sau chiar dacă ei nu citesc, luați voi o carte, mergeți unde stau ei și fac orice altceva și citiți. O să vedeți la un moment dat, că vă veți trezi cu ei lângă voi, cu o carte în mână.

4. Ne uităm la ce vrea el.
Da, asta e o altă chestie importantă pe care am implementat-o de când e el mic.
Sigur că ne uităm împreună și la documentare sau filme pe care le considerăm noi importante. Unele îi plac, altele deloc. Dar îl lăsăm și pe el să-și aleagă la ce vrea să se uite și stăm cu el, râdem cu el și povestim despre acele filme sau desene (da, știu, unele mi se par de neprivit, dar asta e cu mintea de acum, nu cu cea de copil). Mi se pare important să-i validăm și lui opțiunile, nu să îi spunem noi mereu la ce e ok să se uite și la ce nu. Bineînțeles că mă refer aici la chestii „age appropiate”.

5. Mâncăm.
Știu, știu, când o vezi așa scrisă, sună stupid. „Bineînțeles că mâncați, toată lumea mănâncă!” ați putea spune voi și ați avea perfectă dreptate.
Dar în această perioadă, statul la masă și mâncatul a devenit un ritual zilnic. Muncim peste zi sau ne jucăm sau stăm fiecare separat la un moment dat la un film sau cu gândurile lui și apoi, când vine ora mesei, ne strângem ca o familie și povestim. Și încercăm, prin ceea ce gătim și mâncăm, să ne aducem puțină bucurie în suflet (ok, și în stomac ☺ ).
Mai mult, Mark și cu mine suntem mari iubitori de dulce. Ok, nu doar iubitori, ci și consumatori. Așa că avem mare noroc cu Iulia a noastră care are grijă să avem o dietă echilibrată în fiecare zi, o dietă din care să nu lipsească legumele și fructele proaspete și multe alte chestii sănătoase, având în același timp grijă să nu exagerăm cu zahărul.
Pentru că de multe ori ni se întâmplă și nouă, și altora să mâncăm ceva bun doar pentru a ne simți pentru o clipă mai bine, în perioada asta există riscul destul de mare să exagerăm și să ne dereglăm sănătatea, ceea ce nu e de dorit. De aceea cred că e important să ai pe cineva lângă tine care să știe cum să țină un echilibru când vine vorba de mâncare și mâncat zilnic.

6. Povestim.
În fiecare zi. Despre ce se întâmplă acum, despre evoluția situației, despre viață în general, despre ce ne-ar plăcea să facem la vară. Chiar zilele trecute a venit Mark cu următorul joc la noi: „Primele 5 chestii pe care vrea să le facă fiecare când ieșim din izolare?”. Mi s-a părut atât de frumos acest exercițiu, pentru că a fost pentru prima oară când m-am gândit cu adevărat la toate lucrurile care îmi lipsesc și a trebuit să le prioritizez. De asemenea, mi-a plăcut pentru că mi-a dat ocazia să mai descopăr ceva nou și despre el și Iulia, ceea ce întotdeauna este o bucurie pentru mine.

Cam așa arată, pe scurt, cele mai importante activități pe care le facem în fiecare zi. Poate că sună banal, poate că uneori chiar este, dar a devenit un mod de petrecere a timpului care nouă ni se potrivește. Și, cum spuneam, îl ‚asezonăm” cu diferite alte lucruri pe care aflăm că le fac alții.
Facem toate acestea pentru a ne păstra întregi la minte și la corp. Căci mie asta mi se pare cel mai important acum: nu câte chestii noi învățăm, nu ce cunoștințe acumulăm, nu mai știu eu ce chestii simandicoase. Nu, important este să fim sănătoși fizic și psihic. Dacă reușim asta într-o măsură importantă, toate celelalte le putem reface sau redobândi după ce această situație va trece. Așa că așteptăm cuminți, urându-vă și vouă un #StayAtHome cât mai distractiv și mai plin de momente care să aibă șansa să se transforme în niște amintiri de neuitat mai târziu.

Articolul l-am scris la invitația prietenilor mei de la Nestlé România, care au această inițiativă minunată – „Nestlé for Healthier Kids” – despre care puteți citi mai multe aici: https://www.nestle.ro/media/pressreleases/nestle-for-healthier-kids
Îmi plac tare inițiativele lor, atât în ceea ce privește îmbunătățirea continuă a produselor lor, cât și implicarea în comunitate, așa că sunt tare fericit că am găsit în ei niște parteneri alături de care să dezvolt niște proiecte frumoase.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*