A fi părinte

Shot of a daughter being carried by her fatherhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783299.jpg

A fi părinte este cel mai frumos lucru din lume. Nu e lucru pe lumea asta pe care să-l poți face și care să-ți aducă atâta bucurie și atâta împlinire ca mogâldeața aia care se naște și din tine.

A fi părinte este cel mai greu lucru din lume. Nu e lucru pe lumea pe care să trebuiască să-l faci și care să te consume atât (fizic, dar mai ales psihic) precum creșterea copilului tău.

A fi părinte nu înseamnă că ai drept de proprietate asupra copilului tău. De fapt, n-ai niciun drept asupra lui. Ba da, ai unul: dreptul de a-l însoți și a-i fi sprijin, când are el nevoie, pe drumul vieții lui.

A fi părinte înseamnă să ai o mulțime de obligații față de copilul tău: obligația de a-l hrăni, de a-i oferi adăpost, obligația de a-l educa. Dar mai ales, obligația de a te strădui să aibă o viață fericită.

A fi părinte înseamnă să accepți că nu ești perfect. Și că vei face greșeli. Dar, mai important, să accepți că nici copilul tău nu e perfect. Și că și el va face greșeli. Mari.

A fi părinte înseamnă că înainte să fii orice altceva, ești părinte. Înainte să fii cetățean, vecin, rudă, om al legii, vedetă sau un neica nimeni, ești părintele copilului tău. Poartă-te ca atare!

A fi părinte înseamnă să-i spui și să-i arăți copilului tău că nu e ceva mai important pe lume pentru tine, ca el.

A fi părinte înseamnă să încerci să-l educi pe copilul tău cu niște valori sănătoase. Și să fii pregătit ca până să și le însușească, să le încalce de nenumărate ori. Așa cum ai făcut și tu. Mai ții minte?

A fi părinte înseamnă să fii pregătit să fii dezamăgit. De multe ori. De prea multe ori. Căci scopul n-ar trebui să fie să ai un copil cu care să te lauzi, ci să crești un adult de care să fii mândru.

A fi părinte este cel mai frumos lucru de pe lumea asta. Și cel mai greu. Și cel mai important. Nu uita asta.

Sursa foto: http://metro.co.uk/

3 Comments

  1. N-as zice ca a fi parinte inseamna sa-i arat copilului ca nu-i altceva mai important decat el. Asta ar insemna sa-l invat ca-i undeva deasupra tuturor, ceea ce nu-mi doresc (si cred ca nici tu nu vrei asta).
    Poate: a fi parinte inseamna sa-i spui si arati copilului tau ca-l iubesti?

    • A specificat un lucru foarte important ” nu e ceva mai important pe lume pentru tine”, cu emfaza pe pentru tine.

    • Răzvane, a zis bine Max ce-a zis. Noi încercăm să facem clar distincția între “ești minunat/cel mai frumos/cel mai important” și “ești minunat/cel mai frumos/cel mai important pentru mine”. Căci așa este și îi spunem că sperăm că și pentru alți părinți, copiii lor par cei mai grozavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*