A fi părinte: Vis vs. Realitate

Înainte de a deveni părinți, cu toții visăm despre cum o să fie viața noastră începând cu momentul în care copilul nostru deschide ochii pentru prima oară și până când îi vom închide noi pentru ultima dată. De cele mai multe ori (și aici aș vrea să citiți printre rânduri, adică să înțelegeți “întotdeauna”) așteptările noastre sunt departe…departe rău de realitatea care ne izbește ca un tren japonez care merge cu 400km/h.
Iată mai jos câteva astfel de diferențe între ceea ce credem noi că se va întâmpla și ceea ce se întâmplă în realitate:

Vis: După câteva zile, maxim săptâmâni, copilul va dormi singur și liniștit la el în cameră.
Realitate: Auzi, eu zic să luăm un pat la el în cameră suficient de rezistent cât să putem dormi noi acolo. Și să ne rugăm să plece din patul nostru până împlinește 16 ani…14, dacă suntem norocoși.

Vis: Doar alți părinți țipă și urlă la copiii lor, eu nu voi face niciodată asta.
Realitate: Doamne, nu pot să cred că n-a mai fost nevoie să urlu de mai bine de 17 minute!!!

Vis: O să-l învăț tot ce știu, o să am câtă răbdare e nevoie cu el, căci vreau să-i transmit mai departe toată cunoașterea mea.
Realitate: Ăsta n-are cum să fie al meu, jur! Băi, nene, dacă 2 + 2 fac 4, cum dracu’ 4 minus 2 fac 1, ă, cum?!? Sigur semeni cu cealaltă parte a familiei…

Vis: O să mâncăm doar chestii sănătoase și ne vom bucura de ele!
Realitate: Uite, dacă miroși conopida asta și doar o atingi de buze, nu trebuie s-o muști, doar s-o atingi, după aceea poți mânca ce vrei tu.

Vis: Viața de cuplu nu va avea de suferit mai deloc, poate puțin, puțin de tot. Nu vom lăsa copilul să ne schimbe viața.
Realitate: Mamă, ultima oară când am ieșit în oraș Băsescu era încă președinte!

Vis: După câteva luni de la nașterea copilului, vom face din nou sex ca nebunii!
Realitate: Auzi, eu zic așa: sex am mai făcut, dar de dormit bine și mult nu mai știm cum e. Te bagi la un somn ca la nebuni?!?

Vis: Copilul meu nu va sta în fața ecranului mai deloc, poate așa, puțin de tot și rar.
Realitate: Auzi, iubitule, eu am nevoie de o pauză, tu nu vrei la tabletă?

Vis: Igiena va fi una dintre regulile de bază ale familiei noastre!
Realitate: Azi ai făcut duș? Nu. Mâine ai școală? Nu. Ia să văd, puți? Nu foarte tare. Ok, poți să te speli mâine dimineață. Ok, mâine seară, nu mai am putere să mă cert cu tine și pentru asta.

Vis: Vom povesti vrute și nevrute!
Realitate: Te rog eu, taci! Nu mai pot, te rog să mă înțelegi, vorbești fără oprire de vreo 6 ani. Ba nu, nu te oprești noaptea, că uneori vorbești și în somn.

Vis: Abia aștept să văd ce anume va moșteni de la mine!
Realitate: Mamă, și eu fac așa, nu? Și eu sunt la fel de enervant câteodată, nu? Nu pot să cred că ai luat ȘI asta de la mine!

Și tot așa…

sursa foto: http://www.phdinparenting.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*