Scrisoare către cei care “arestează” locurile publice de parcare din fața casei lor

Dragul meu concitadin,

În această dimineață în care țara are foarte multe alte probleme mai importante, eu vreau să am un dialog cu tine, cel care consideră, nu înțeleg cum, că mă-sa, tac-su sau altcineva, i-a lăsat moștenire și o bucată de stradă.
Măi, fii atent ce am pățit zilele trecute: dădeam o tură prin cartier, încercând să găsesc un loc de parcare la o distanță rezonabilă de casa mea, iar la mine rezonabilul se măsoară în sute de metri, nu în zeci de centimetri ca la tine. La un moment dat, zăresc un loc de parcare, pe stradă, într-un loc din acela, trasat de autoritățile locale ca fiind pentru parcajul public, adică pentru noi toți. După ce parchez, văd că în spatele mașinii, o doamnă la volanul mașinii dânsei tot țipa ceva la domnul cu care era. Mă rog, treaba lor, doar nu m-oi băga eu acum într-u conflict conjugal, mă gândesc, după care îl aud pe domn:
Da’ nu înțeleg de ce te rățoiești la mine? Dacă nu-ți convine, spune-i ceva!
Apoi doamna, care tocmai pleca de pe locul de parcare, în timp ce-și punea bidonul gol de apă pentru a semnala că locul public de pe care tocmai pleca era Ocupat, îmi spune pe un ton evident răstit și nemulțumit:
Vă rog să nu lăsați mașina aici peste noapte!
– De ce?
– AȘA! Că mai cad pietre! îmi aruncă, în timp ce se suie în mașină și pleacă.

Fiind cu copilul, am hotărât să nu-i spun nimic. Am plecat spre casă, ușor abătut de toată întâmplarea, dar totuși suficient de alert cât să observ că și alți oameni de pe acea stradă își „asiguraseră” locurile publice de parcare (nu, nu era niciun indicator care să semnalizeze că ei ar plăti pentru acele locuri…asta și pentru că ei NU plătesc pentru acele locuri) cu diferite dispozitive improvizate.
M-am frământat câteva ore în acea seară dacă să mut mașina sau nu, dacă merită să risc, că cine știe de ce ar fi fost capabilă doamna. Din fericire, am găsit mașina neatinsă a doua zi. Dar gustul amar mi-a rămas, înțelegi?

Așa cum am un gust amar de fiecare dată când văd oameni ce par absolut normali și raționali cum suferă o transformare gen Hulk când altcineva îndrăznește să parcheze pe locul public din fața casei lor, loc asupra căruia ei nu au niciundrept. Măi, nu știu dacă și tu faci la fel, dar sunt unii care ies din casă urlând, desfigurați la față și la gesturi, mai mai să te linșeze pentru că vrei să te parchezi acolo. Cred că și dacă te-ai duce să faci pipi sau caca în fața casei lor, ar fi mai înțelegători:
– Băi, ce faci aici?
– Pipi! Că nu mă mai puteam ține.
– A, ok! Fă liniștit, înțe…auzi, mașina aia parcată pe stradă în fața casei mele e a ta?
– Da, dar ple
– E, futu-ți gura mă-tii de jigodie ordinară și de animal care-mi faci tu una ca asta!!!

Încearcă, te rog, să-mi explici ceva, că pur și simplu nu înțeleg: ce-ți trece ție prin cap, de te crizezi așa? Te gândești, poate, că eu sau altul care parchează acolo, PE UN LOC PUBLIC ASUPRA CĂRUIA TU NU AI NICIUN DREPT, nu vom mai pleca niciodată? Că te-ai pricopsit cu noi?
Sau poate, te gândești, că o dată ce ți-ai luat o locuință în proprietate, primești automat și dreptul exclusiv de utilizare al străzii din fața casei tale? Și, dacă e așa, câte locuri de parcare primești? Unul, două, în funcție de câte mașini ai? Dar de ce să ne oprim la mașini? De ce nu-ți scoți în stradă și uscătorul de rufe sau vreun dulap care nu-ți mai încape că, na, dacă tot e spațiul tău privat, poți face cam orice cu el, nu?

Nu știu dacă sunt și alții ca tine prin alte orașe ale țării înafara Bucureștiului, dar înclin să cred că da. Ce știu sigur este că prin alte orașe pe care le-am vizitat (probabil că și eu, și tu) NIMENI nu face asta. În primul rând pentru că nu-i dau voie autoritățile locale, dar asta în cazul nosturu, e o utopie. Dar apoi, cred că nu-i dau voie bunul simț, ceilalți vecini sau frica de a te atinge de proprietatea altuia (mașina, spre deosebire de locul public de parcare din fața casei tale, chiar este o proprietate privată).
Îi oprește un gând simplu, dar foarte real și normal: și tu, la un moment dat, ești obligat să pleci cu mașina (caz în care nu ești vreun d-ăla care ții ocupat un loc de parcare public cu mașina ta care a fost pornită ultima oară pe vremea comuniștilor….din anii ’50) prin alte părți ale orașului. Și vrei s-o parchezi și tu. Și dacă dai de vreun bou domn sau o vacă doamnă ca tine, îți strici ziua și poate nu numai, certându-te pe o prostie.

Plus că mai e o problemă: viața e rotundă și ce te faci când dai de unul care te și bate? Că la un moment dat ajungi să te cerți și c-un d-ăsta. Ție chiar nu ți-e frică? Că mie mi-a fost frică de femeia aia care s-a răstit un pic la mine…

A, și încă ceva: să știi că locuri de parcare chiar sunt peste tot, prin cartiere. Nu cred că la mai mult de 500 de metri de casa ta, oriunde ai locui. Sigur, asta te-ar împiedica să-ți vezi mașina atunci când ieși la geam sau pe balcon, dar, pe de altă parte, te-ar ajuta să mai faci un pic de mișcare, să-ți mai oxigenezi creierul, să-l mai împrospătezi, ca să mai iasă din el tot căcatul adunat de atâta amar de vreme.

Sigur, pe de altă parte, îmi poți argumenta că la finalul vieții, această luptă constantă a ta se va dovedi profitabilă:
– Ăăă, cine sunteți dumneavoastră?
– Popescu, Sfinte Petre! Din București, Aleea….
– Ai avut loc de parcare?
– Nu l-am plătit niciodată, dar în fața casei mele n-a parcat picior de mașină străină timp de 47 de ani! Nici n-am plecat în vreun concediu ca să păzesc locul acela!
– Așa, coaie, intră liniștit aici, la noi, în Rai!
– Vai, știam eu că merită! Ce primesc? Distracție? Femei? Băutură?
– Nu, boss, are Bărbosul probleme cu vecinii care-i tot fură locul de parcare. Tu vei sta pe un scăunel cât e el plecat, să-l păzești să nu-l ocupe careva…
– A…Și cât o să fac asta?
– Boss, nu-nțeleg întrebarea…

Ce voiam eu de fapt, să-ți spun? Nimeni nu vrea să-ți ia locul de parcare public din fața casei tale. Dar dacă se mai întâmplă ca eu sau altul să ne aciuăm acolo pentru vreo oră sau două, fii bun și nu fă un atac de cord. Nu merită. Sau, mă rog, poate că merită, că și-așa suntem mulți, dar eu cred că în adâncul sufletului tău sălășuiește un om bun….Nu? Ai dat peste nenorocit cu mașina când ți-a luat locul de parcare? Bun și tu!

În cazul ăsta, îți doresc ție și locului tău de parcare cât mai multe mașini nedorite. Măcar să n-ai liniște, că oricum nu pare să ți-o dorești.

Sper să nu ne întâlnim niciodată,

Un om tot mai dezamăgit de răutatea gratuită a oamenilor din jur

Sursa foto: http://www.dailymail.co.uk/

11 Comments

 1. Ba, astia cu tot felul de scuze ca au de carat sau au copii mici… Dar omul care parcheaza acolo nu are nimic de carat? Poate are si el copii mici, dar sta la bloc. El ar trebui sa coboare 3 etaje cu bagaj+copil si sa mearga 20 de minute pe jos, doar ca sa poti sari tu direct din curte in masina? Nu va da nimeni niciun drept asupra spatiului din fata curtii. Punct. Vreti loc garantat 24/7? Faceti-va poarta si bagati-o in curte. Nu ne mai civilizam deloc..doar amenintari si mentalitate ramasa de la generatiile comuniste.

 2. Nimic interesant de fapt si nimic de dezbatut daca tot vorbesti de bunul simt. Cat timp eu, proprietar de casa sint obligata prin lege sa deszapezesc iarna trotuarul (cat lungimea casei, da? acolo unde zici tu ca e LOC PUBLIC) si daca nu o fac primesc amenda – dar legea nu-mi permite sa platesc la ADP sa inchiriez locul ala (pentru ca si ei se contrazic si spun ba sa sint obligata ca e in fata casei mele dar de fapt e loc public) – lucrurile se rezolva fara niciun fel de amenintari. O bormasina micuta, doua, trei holsuruburi si te dezveti rapid sau inveti sa te uiti mai bine unde parchezi.
  Si iti urez sa ai casa la curte (nu, nu vila, o amarita de casa), eventual sa fi nevoit sa cari foarte multe lucruri cu masina si grele (pentru ca poate ai pe cineva de ingrijit si trebuie sa cari cu carca de la magazine zeci si sute de kilograme) si sa-ti vina unul ca tine sa iti spuna ca ala e LOC PUBLIC si sa-si apere dreptul. Deja ai pus problema gresit desi ai tot vorbit de bunul simt… primul semn al bunului simt e sa te uiti sa vezi unde poti parca dar nu in dreptul unei case _doar pentru ca te gandesti la conationalul tau_, din respect macar.

 3. Corect si bine spus. Toți ciobanii si necizelatii au aceeasi placa:loc public. Nici unul nu se gândește (cer prea mult) la faptul că parcand pe trotuarul din dreptul casei împiedică vizibilitatea in momentul parcarii sau iesirii in sau din curte,că proprietarul casei nu este obligat să inghita noxele masinii parcate in dreptul geamurilor,să auda muzica sau portierele trantite ale auto parcate,etc. Asta se întâmplă când se încurajează prostia si nesimțirea. Trotuarul este loc amenajat special pentru pietoni,punct.

 4. Daca eu n-am drept asupra locului din fata casei, tu ce drept ai ma rog sa-l ocupi? Atunci nici eu n-am dreptul sa te blochez, nici tu sa-l ocupi. Si toata lumea e fericita. Eu chiar sper sa te intalnesc, sa ne luam la bataie fara politie ca toate fetele 😀 poate asa se termina cu mentalitatea asta de cioban numita “loc public”. Eu n-am de gand sa dau bani la primarie, ca oricum platesc suficiente taxe ca sa vina unu ca tine sa scrie pe blog ca e loc public. Parchezi sorry the car will suffer.

 5. Tu nu intelegi ceva amice, nu inseamna ca daca e loc public poti sa parchezi ca un nesimtit ordinar si sa lasi masina acolo toata ziua. Pe mine nu ma intereseaza ce zice leagea, e chestie de bun simt si responsabilitate. Nu vii ca taranul si lasi masina la mine in fata casei ca esti tu smecher si eu sunt prostul tau. Conteaza si cei 7 ani de acasa, dar e greu sa faci pe Romanul cel primitiv sa inteleaga. El acolo a gasit loc gata o pune, daca s-ar putea sa-si faca si cumparaturile in LIDL ar intra cu masina acolo. Imi doresc sa-si parcheze 5 6 insi masina in fata casei tale si sa le lase acolo 5 6 luni sa vedem cat de pro “loc public” mai esti. De asta nu evoluam ca se incurajeaza prostia asta cu locul public. Nu ma intereseaza ai parcat-o in fata casei mele am eu grija.

 6. Interesant.
  Mi se pare ca esti deplasat.
  Tipa pana la urma, in prima parte a dialogului a fost civilizata. De fapt, nu a arestat niciun loc de parcare, doar te-a rugat sa nu lasi masina peste noapte.
  Ai idee cum este, dimineata, in mare graba, cu un copil de 1 an, geanta in mana, pe ploaie sau viscol sau pe -15 grade, sa mergi 3 strazi pana la masina?
  Iar asta pentru ca un cocalar a baut la carciuma din colt si si-a lasat masina peste noapte?
  Pot sa te intreb ceva? Ai alarma la masina? Ai idee cum e sa iti urle o alarma non-stop o noapte intreaga sub geam?
  Dar ai idee cum este sa deszapezesti o tona de zapada din fata casei, si poate ai si bun simt si nu arunci zapada in strada si te chinui cu ea pe langa masina, iar cand ajungi acasa a parcat unul relaxat si lasa masina acolo 3 zile? Iar tu cand pleci dimineata cu copilul in brate la ora 7:30, prin nametii de pe trotuare sau pe strada printre masini cum e? Stii ce bine se oxigeneaza creierul?
  Iar primaria, pentru stiinta ta, nu inchiriaza locuri de parcare pentru ca militia romana are niste normative legate de dimensiunea strazilor. Ce conteaza ca sunt parcate masini peste tot? Nu putem sa incasam bani, lumea se cearta pentru ca asa scrie intr-o fituica cu antetul militiei romane.
  Bottom line, e una sa arestezi locul de parcare ca nu iti place tie masina in fata casei, dar sa ocupi un loc deszapezit de altul, in fata casei lui, sau sa iti lasi tu masina ca asa vrei acolo cu zilele asta este un cocalarism tipic damboviteam cu care se pare ca esti de acord! Ai guta sau salam ringtone la telefon? Pe bune! Sau faci parte din categoria celor care parcheaza si in dreptul garajul dar lasa nr de telefon si masina pe avarii?

  • Cataline, tu pari suparat (pe buna dreptate) pentru ceea ce se intampla iarna cand tu iti desapezesti locul de parcare si altul profita de munca ta. Dar ai inteles ca eu nu despre asta vorbesc. Iar doamna nu m-a rugat sa nu las masina pe strada, m-a amenintat voalat. Ceea ce si mie mi s-a parut extrem de deplasat.

 7. Se poate o scrisoare si pentru cei care lasa prosoapele pe sezlong si pleaca ore bune (masa, somnic, etc…). , ca tot s-a deschiz sezonul?

 8. gresesti total! am argument cand iti spun asta! fii atent: vii tu oare sa dezapezesti iarna trotuarul pe care-ti parchezi vara masina cu indolenta si mai si scrii despre asta? stii ca proprietarii sunt, conform legislatiei in vigoare, obligati sa-si dezapezeasca trotuarul ce le trece prin fata casei(tin sa adaug ca nicaieri in bucuresti, pe strazile unde au ramas case, nu exista locuri de parcare in fata resedintelor delimitate de autoritati ca fiind publice)? de ce ar avea doar obligatii? tu, neica nimeni, din cine stie ce sat uitat de hartile de geografie sa vii la bucuresti, luand urma asfaltului ce trece pe “principala” din satuc, sa-ti obtii un loc de munca lasand capul plecat si neavand nevoie de prea multi bani, ca de primesti de la tati si mami oua, lapte, gaini si mai stiu eu ce, sa profiti de un spatiu pt care tu nu depui niciun efort in al mentine curat? cum sa ai curajul sa dai o asemenea explicatie nefondata? omul ala pe care-l acuzi ca te goneste din fata casei lui, cam are dreptul sa faca asta, mai ales ca cei pe care-i acuzi tu ca-si pun bidoane in fata, o fac ca sa nu le blochezi accesul, mai parvenitule! crede-ma ca nu te personalizez in acest raspuns!

  • Hey, n-am luat personal acest comentariu :), dar mulțumesc oricum că mi-ai atras atenția. Da, mi se pare la fel de bun simț să-ți desăpezești trotuarul iarna. Cu toate acestea, acest lucru nu-ți dă niciun drept să blochezi abuziv un loc de parcare cât ești plecat sau să atentezi la mașina altcuiva care ocupă, perfect legal, acel loc.
   Cât privește restul comentariului tău vis-a-vis de oamenii din alte orașe veniți la București, ca bucureștean născut și crescut aici îți spun că este pur și simplu foarte, foarte arogant. 🙂

   • nu ma refer la statutul lor ca si loc de bastina, ci ii fac “tarani”(taranii ce-si muncesc pamantul nu au nicio vina pt ca li atribuie altora aceasta denumire) pt comportamentul lor, nu ma intereseaza prea mult de unde provin ca nu stau sa le fac arborele genealogic! nu ocupa deloc legal locul daca sunt parcati cu una, doua, noua roti pe trotuar sau daca blocheaza in vreun fel accesul in resedinta sau intr-una din dependinte! inca o data repet, in bucuresti, pe strazile(nu bulevarde sau sosele, ci strazi) unde au ramas case, nu exista niciun loc de parcare delimitat ca fiind public de catre autoritati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*