Lupta împotriva obezității – taxa pe zahărul din sucuri

În ziua în care la noi fumatul a fost oficial interzis în locurile publice, Marea Britanie a introdus o taxă pe sucurile ce conțin zahăr. Jamie Oliver, unul dintre cei mai mari susținători ai acestei inițiative a dansat de bucurie în fața Parlamentului Britanic, declarând încontinuu, oarecum șocat” This is epic!”
Hai să vedem în câteva cifre, de ce zice Jamie că este un pas atât de important:
1. Se estimează că prin noua taxă aproximativ 500 de milioane!!! de lire sterline vor fi direcționate către școlile britanice, care vor putea oferi programe de sport mai bune și mese mai sănătoase pentru elevii lor.
2. Guvernul britanic a calculat că obezitatea și alte boli asociate provoacă un cost annual de 27 miliarde!!! de lire sterline.
3. Datele din 2014/2015 din Marea britanie arată că 1 din 5 copii englezi de 10-11 ani este obez și 1 din 7 de aceeași vârstă este gras.

Iar Jamie Oliver spune că principala sursă de zahăr pentru acești copii este zahărul din sucuri. Deci asta chiar este o mare victorie pentru unul ca el care militează pentru o dietă echilibrată a copiilor. Asta mi se pare mie important în discursul lui, că nu vorbește ca un sectant, ca unul convins că el deține adevărul absolut și că de mâine toată lumea trebuie să mănânce doar broccoli și spanac. Nu, înțelegând că acest lucru nu este posibil, el militează pentru echilibru. Nu o să reușim în viitorul apropiat să eliminăm sau să scoatem înafara legii mâncărurile și băuturile care ne fac rău, așa cum nu vom reuși să îi convingem pe TOȚI să se lase de fumat, chiar dacă am declara țigările ilegale. Dar cred că putem face cu toții un efort mai mare în încercarea de a aduce un echilibru în viețile noastre, un echilibru pe care să îl urmeze și copiii noștri. Și dacă mâncărurile sănătoase vor deveni un pic mai ieftine prin scumpirea celor nesănătoase, ei bine, ăsta e un mare pas înainte. Și, în plus, dacă o parte din banii de pe (deocamdată) sucurile nesănătoase se duc în educația copiilor, aasta e si mai bine.

Ok, dar de ce mă bucur eu de capra vecinilor britanici? În primul rând pentru că mă bucur de orice inițiativă sănătoasă, indiferent de țara de proveniență sau de cine a inițiat-o. Apoi pentru că România se situa pe locul 3 în Europa la obezitate infantilă în 2010.Locul 3!!! Și nu cred că lucrurile s-au schimbat semnificativ în bine pentru noi, de atunci. Mai ales că dacă în 2009 statisticile spuneau că 1 din 6 copii români este obez, în 2015 aceleași statistici vorbeau de 1 din 4 copii. Nu grași, obezi!
Așa că că dacă englezii, care au dat de mult legea anti-fumat și, așa cum îmi povestea un prieten, au ajuns până acolo încât dacă ai șemineu în casă, toate obiectele din camera șemineului trebuie să fie ignifuge altfel vin pompierii și îți pun bandă din aia galbenă, de poliție, în jurul șemineului și nu ai voie să-l folosești, deci dacă ei, care au legea anti-fumat în vigoare și astăzi au introdus și o taxă pe zahărul din sucuri, pot măcar să sper că în timpul vieții mele voi apuca să văd și în România implementată o taxă pe sucuri cu mult zahăr sau pe junk food.
Și atenție! spun asta ca unul care, deși n-a fumat în viața lui, mănânc junk food cam o dată la 2 săptămâni și beau sucuri cu zahăr cam la 1,5l/săptămână. Și nu aș avea nicio problemă să plătesc în plus pentru aceste produse, știind că acei bani se duc în educația copiilor. Căci așa e la englezi: nu iau banii ăia și îi cheltuie ei pe “om vedea noi ce”. Nu, banii pe zahărul din sucuri se duc direct către școli și programele lor.

Deci mi-ar plăcea ca preferabil mai devreme decât mai târziu să văd pe cineva și în România, cu putere de decizie, că încearcă să facă ceva concret pentru combaterea obezității. Și ca în multe alte situații, cred că cea mai bună armă este educația. Dar pentru educație, orice formă ar lua ea, ai nevoie de bani. Mulți bani pentru a avea succes, căci vorbim de schimbarea unor mentalități adânc înrădăcinate. Englezii au făcut un prim pas. Noi când?

Și întreb asta, căci, nu știu dacă v-am spus, dar eu plănuiesc să trăiesc mult. Și într-o țară cu 1 din 4 copii obezi și 1 din 2 copii scutiți la sport, mă întreb și eu extrem de egoist: mie cine-o să-mi plătească pensia?

Sursa foto: www.examiner.com

1 Comment

  1. la noi s-ar putea face ceva similar prin eliminarea reducerii TVA la bauturile carbogazoase cu continut de zahar peste, sa zicem, 5g/100ml

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*