Ioana

Ioana este o femeie frumoasă. Înaltă, cu părul lung și creț, cu niște ochi verzi străjuiți de gene foarte lungi, cu un corp tonifiat, este genul care atunci când intră într-o încăpere îi face pe bărbați să se oprească din orice făceau și să își dea coate unul altuia. Chiar râdea cu o prietenă de-a ei zilele trecute amintindu-și cum a încercat un puști de liceu s-o invite la o cafea și cum nu s-a lăsat descurajat nici măcar când i-a aflat vârsta.

Ioana are 36 de ani. Nu-i arată, decât dacă te uiți foarte atent pe la colțurile ochilor și la cele câteva fire răzlețe de păr pe care vopseaua nu reușește întotdeauna să le ascundă. Sau, atunci când e dezbrăcată, la sânii și fundul care s-au lăsat, atrași în jos de gravitația imperturbabilă a anilor. Dar acestea sunt detalii pe care nu prea le observi. Iar să o vezi dezbrăcată chiar e greu. Pentru că ea își dă hainele jos doar pentru el.

Ioana este căsătorită. De 8 ani. N-a fost dragoste la prima vedere. Ba din contră. Arthur i s-a părut extrem de arogant la început. Nici nu era greu cu acest nume. Iar el, el o găsea nesuferită, genul care se știe frumoasă și profită la maxim de asta. S-au cunoscut la un training, iar apoi au trebuit să lucreze împreună vreo 6 luni. Încă se ceartă cine a făcut primul pas. Singurul lucru cert e că după acel prim pas a mai trecut doar vreun an până la nuntă. Nu, mai e un lucru cert: că au dat naștere unei minuni.

Ioana are o fetiță. Măriuca are deja 4 anișori și este motivul pentru care zâmbesc dimineața când se trezesc și seara când merg la culcare. Seamănă cu Ioana când era mică, dar își mijește ochii ca taică-su când minte. Sau când vrea ceva ce știe că are șanse mici să obțină. Nu-i tace gura deloc și e geloasă tare pe maică-sa când i se pare că Arthur îi acordă mai multă atenție Ioanei. Iar Ioana nu se poate abține să nu râdă când vede asta. De curând a realizat cât de mult a ajuns să râdă în fiecare zi.

Ioana este fericită. Nu pentru că ar avea foarte multe avuții. Ci pentru că are foarte puține griji. Griji adevărate, nu problemele cotidiene cu care se confruntă toată lumea. Griji care ne reamintesc că suntem încă vii și stăpâni pe destinul nostru, cum îi place ei să spună. Iar lipsa grijilor adevărate este o binecuvântare pe care puțini o realizează. Ioana, însă, o știe.

De fapt, va învăța acest lucru foarte devreme în viață.

 

 

Ioana nu s-a născut încă. S-ar putea ca nici măcar să nu fie în “plan”. Dar la un moment dat se va naște, aici în România. Si va deveni unul din miile de copii bolnavi de cancer. Când vor afla vestea, părinții ei vor trăi un șoc. Nu, vor spune prima oară, asta nu ni se poate întâmpla nouă. Apoi, încet încet, informația se va strecura spre partea rațională a creierului și vor înțelege că trebuie să facă ceva ca să își salveze fiica. Din fericire pentru ei, soluția va fi foarte aproape de casă.

Ioana va fi unul dintre copiii tratați și vindecați de cancer în primul spital de oncologie și hematologie pediatrică din România. Un spital pe care noi toți, părinți sau nu, (cred că) avem șansa și obligația să-l construim pentru copiii noștri. Cu cât o vom face mai repede, cu atât le vom da șansa mai multor “Ioane” sau “Ioni” să aibă o viață. Ca asta sau ca alta, dar o viață plină și lungă.

Ioana are nevoie de tine. Și fie că ai ales să alergi, să îți donezi monedele, să donezi niște bani sau să povestești despre acest spital, să fii sigur că Ioana îți va mulțumi pentru acest lucru. Poate nu personal, dar sunt convins că nu asta contează pentru tine. Ce contează este ca leul tău și al meu și al celorlalți să construiască un loc care să schimbe destine, să lupte cu o boală necruțătoare și să o învingă.

Ioana va avea doi părinți. Îmi doresc foarte tare ca niciunul dintre voi, cei care citiți aceste rânduri, să nu fiți acești părinți, pentru a nu fi nevoiți să treceți printr-un astfel de calvar. În aceeași măsură în care îmi doresc ca noi toți să fim salvatorii Ioanei. În primul rând pentru ca ea chiar va avea nevoie de noi. Apoi, pentru că stă în puterea noastră. Și pentru că, de fapt, e atât de simplu.

Ioana va fi o femeie frumoasă. Datorită nouă.

3 Comments

  1. Oare ar fi deplasat să scriu aici că …..m-au trecut fiorii citind cele scrise de tine?
    O spun încă o dată: sunt onorat să fiu voluntar al acestui proiect!

  2. ioana va fi … 🙂 e cutremurător să știi că datorită nouă. și e tot ceea ce putem face.
    mulțumesc alex pentru că suntem parte din visul tău.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. alerg pentru spitalul de copii. psi-words
  2. Am lasat garda jos si am luat “uppercut”! | Artistu.RO

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*