Independență vs. Siguranță

Gata cu bebelușeala! Am început să realizez chestia asta de câteva luni și o aud spusă și de alți tați cu băieți cam de vârsta lui Mark (8 ani și jumătate). Ușor, ușor, perioada de bebelușeală trece pentru a face loc pre-adolescenței sau, cum se mai spune, perioada în care nu te mai înțelegi cu copilul, orice ai face. ☺
Văd această schimbare aproape zilnic, de la chestii mari, cum ar fi faptul că vrea să meargă singur în parc sau se oferă el să se ducă (singur, bineînțeles) la magazin, la cumpărături, până la chestii mici, gen lucruri pe care nu mai vrea să le facă sau o altfel de atitudine uneori. Da, mi-a crescut băiatul și trebuie să mă obișnuiesc cu această nouă etapă a vieții lui.

Și poate cea mai mare provocare, pentru mine, cel puțin, este cum și unde găsesc acel echilibru între nevoia lui de independență, care este tot mai prezentă și mai pregnantă și nevoia mea de a-l ști în siguranță, care e la fel de prezentă și de pregnantă din ziua în care s-a născut. ☺ Iar el cu siguranță va vrea să devină tot mai independent, să facă mai multe lucruri singur, să se ducă în locuri fără noi, să se joace fără noi etc. Asta e clar. Iar la fel de clar este că eu trebuie să mă străduiesc să mă asigur că el este în siguranță, fără ca să îl stresez cu asta.
Căci mi-e clar, dacă cineva trebuie să se adapteze, atunci eu sunt acela. Am văzut, copii fiind, cum e când încearcă cineva să te oblige să faci lucruri pe care nu le vrei. Le faci pentru că trebuie să le faci, iar când poți să nu le mai faci, atunci chiar nu le mai faci, sau faci exact pe dos, pentru că acum poți. Și nu-mi doresc asta pentru el, îmi doresc să-i respect dorința de independență și nevoia de intimitate.
În același timp în care trebuie să fac ceva pentru siguranța lui. Așa că mă adaptez.

Un exemplu de o astfel de adaptare la aceste timpuri este noua aplicație Kaspersky Safe Kids Premium, disponibilă pentru toți clienții Telekom de servicii mobile, atât cei cu abonament, cât și cei cu cartele preplătite. În video-ul de mai jos, vă explic pe larg de ce îmi place mie mult de tot aplicația asta.

Iar aici vă spun pe scurt că motivele sunt că:
1. Poți să vezi pe ce site-uri intră copilul și să stabilești cât timp poate petrece pe internet.
2. Poți să stabilești tipurile de site-uri pe care are sau nu are voie și chiar să interzici unele în mod specific.
3. Poți vedea în orice moment unde se află copilul (geolocalizare).

Mai mult, aplicația este gratuită în primele 3 luni , iar apoi costă doar 1 euro/lună TVA inclus (sau 1 eurocredit în cazul serviciilor preplătite).

Cum spuneam, noi, părinții, suntem cei care trebuie să ne adaptăm. Faptul că internetul este deja o parte importantă și integrantă a vieții copiilor noștri nu cred că mai poate fi pus la îndoială. De aceea e important să încercăm să avem un oarecare control asupra navigării lor pe acolo. Sigur, în același timp în care le explicăm de ce e nevoie să controlăm pe unde navighează, care sunt pericolele, de ce e important să vină să ne spună când cineva vrea să îi contacteze sau cineva face bullying online etc. Trebuie să facem toate aceste lucruri, nu doar să le impunem niște reguli pe care nu le explicăm. Pentru că e vital ca ei să înțeleagă că scopul nostru nu este să îi controlăm, ci să îi știm în siguranță. Cred că aici putem face noi o diferență majoră față de generațiile de părinți anterioare.

Căci, da, sigur că e foarte important să le respectăm independența. Să fim acei părinți cool, care îi lasă să facă multe chestii, nu ăia enervanți și stricți.
Dar mult mai important mi se pare mie să îi ținem în siguranță, mai ales în lumea asta mare și nebună în care trăim cu toții. Asta poate nu e o chestie cool, dar e o datorie a oricărui părinte. Chiar și a unuia din acest secol dominat de tehnologie.

Hai, aveți grijă de voi și de copiii voștri!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*