El, eu, traficul, frica mea și siguranța lui

Când vine vorba de trafic, mi-e o frică teribilă pentru Mark, pentru momentele când va începe să traverseze singur. Nu puține au fost situațiile când traversând de mână cu el, regulamentar pe la trecere sau pe verde, am fost foarte aproape de a fi loviți de vreo mașină. Iar eu, când sunt cu el, sunt mega atent la traversări. Așa că mă gândesc speriat că el, traversând chiar și regulamentar, dar cu mintea și atenția sa de copil, poate păți ceva. Căci îl văd cât de cu gândul în alte părți este.

Chiar ieri, de exemplu, am făcut o trecere în revistă a cunoștințelor lui teoretice despre circulație:
– Deci, iubitule, cum e cu semaforul?
– Păi…la verde poți să treci și la roșu trebuie să stai.
– Și la galben?
– N-ai voie să treci…dar tu o mai faci din câteodată…
– Mda….și pietonii?
– Pe la trecere…

Ok, pare că teoretic știe ce are de făcut. Și cred că aproape zilnic când traversăm îi spun: Ok, hai să vedem dacă vine vreo mașină…
Dar dacă nu îi spun, încă nu-l văd având acest reflex. Și asta mă stresează, căci, din păcate, nu pot și nu vreau să-mi pun bazele pe șoferii bucureșteni care sunt mai degrabă….grăbiți și haotici, ca să fiu drăguț.
Nu mi se pare că avem, ca șoferi, inoculată ideea de prevenție, de a conduce „până la limita evitării oricărui pericol”, parcă așa spune legea. Și, da, știu că există multe explicații de ce nu facem asta, dar când vine vorba de copil, orice părinte și-ar dori să trăiască într-un oraș în care oamenii respectă legile și conduc suficient de încet și de atent cât să evite sau să minimizeze orice potențial incident.

Nu știu dacă mai putem schimba șoferii de azi. E greu de tot, căci când ne urcăm la volan parcă devenim altcineva. Dar putem încerca să educăm copiii de azi pentru azi. Și pentru mâine. Hai să ne gândim cum să-i responsabilizăm pe ei, cum să-i facem să fie mai atenți și cum să fim și noi mai relaxați.

Cum? Păi un exemplu ar fi campania Verde la educație pentru circulație  derulată pentru al cincilea an cosecutiv de Lidl Romania  în parteneriat cu Poliția Română, campanie prin care până acum peste 50,000 de copii au fost instruiți chiar de polițiști, prin lecții interactive, despre cum să devină pietoni mai responsabili. Mi se pare foarte mișto ideea, căci trebuie să fie destul de impresionant pentru un copil când un domn sau o doamnă în uniformă le povestește despre siguranță, atenție și alte chestiuni legate de circulație.

Așa că mâine, 30 septembrie, noi, Zamfirii, vom fi prezenți în parcarea magazinului Lidl din str. Liviu Rebreanu pentru a participa la această campanie. Ceea ce vă invit și pe voi să faceți, ori alături de noi, ori într-un alt magazin Lidl (lista completă cu magazinele participante o găsiți aici), fiindcă eu cred că sunt unele chestii pe care copiii e musai să le învețe. Și regulile de circulație sunt undeva sus pe această listă.

Da, știu că e greu să schimbi obiceiurile unui adult. Dar putem modela niște obiceiuri sănătoase pentru copiii noștri. Iar evenimentul de mâine, desfășurat în 206 magazine Lidl din toată țara este o primă oportunitate în acest sens. Iar eu, unul, n-o voi rata. Sper că nici voi.

Articol scris cu sprijinul Lidl România, o marcă în care eu am încredere. Mulțumesc celor care sprijină mărcile care sprijină celmaibuntata.ro

Credit foto: Mark cel fericit care m-a rugat să menționez că pietonul din stânga traversează strada zburând. Am menționat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*