Dragi părinți, mare atenție la cyberbullying!

Bullying-ul a fost, este și va fi mereu, din păcate, prezent în viața copiilor noștri. Putem să ignorăm acest aspect, să ne prefacem că nu există, ceea ce ar fi foarte rău, sau putem să acceptăm acest fapt și să acționăm în consecință. Mai ales, că de cele mai multe ori, copiii noștri (ca și noi, la vârsta lor) trec într-un act de bullying prin toate rolurile: de victimă, de martor, dar și de bully. Da, știu că ne este foarte greu să acceptăm asta, dar copiii noștri, uneori, sunt și ei bully.

Pe vremuri, lucrurile erau ceva mai simple, dacă pot spune așa: actul de bullying se întâmpla față în față și măcar știai cu cine ai de-a face. Cyberbullying-ul însă este mult mai periculos, din cel puțin două motive:
1. Uneori habar nu ai cine este abuzatorul care stă ascuns în spatele unui ecran.
2. Numărul celor care te pot hărțui este, practic, infinit: orice om conectat la internet poate deveni un bully sau poate susține bullying-ul făcut de altcineva.

Așa cum spuneam mai devreme, să ne prefacem că nu există această problemă sau să ne gândim că ea nu îi va afecta pe copiii noștri este o utopie. Singura variantă, imposibilă în ziua de azi, ar fi să nu-i mai lăsăm pe copii să se conecteze la internet. Dar internetul nu mai este demult doar o “fiță”, a devenit un mod de viață pentru toată lumea, așa că cel mai bine ar fi să-i educăm, să-i pregătim, să le povestim despre pericolele cyberbullying-ului și să intervenim atunci când observăm o astfel de situație, indiferent de care parte a baricadei s-ar afla copilul nostru. Că nu e ok să țipăm cât putem de tare când copilul nostru e victimă și apoi să ne facem că plouă sau să spunem că a fost o “glumă nevinovată” când al nostru a fost bully.

Cred că sunt cel puțin trei lucruri pe care noi, părinții, ar trebui să le facem pentru a-i pregăti pe copii pentru o situație de cyberbullying:

1. În primul rând să vorbim despre asta, nu să ne prefacem că problema nu există. Să vorbim cu copiii, cu partenerii, cu prietenii, cu părinții de la școală, cu profesorii etc. Tocmai în această idee, am fost foarte încântat să particip săptămâna trecută la evenimentul online “Copilăria în era digitală – Cyberbullying” – organizat de Salvați Copiii România în parteneriat cu Huawei România. A fost o discuție în care am putut afla foarte multe informații utile de la psihanalistul Andrei Chișcu și am putut povesti și eu diferinte situații de bullying și cyberbullying prin care am trecut eu sau Mark. Dacă nu ați văzut emisiunea, o puteți urmări aici.
2. Putem și trebuie să le povestim copiilor noștri despre situațiile de bullying în care am fost noi implicați: cum ne-am simțit când am fost victime, ce am făcut când am fost martori și, foarte important, de ce am fost uneori bully, cum ne-am simțit atunci și ce sau dacă am făcut să reparăm situația respectivă. Dacă nu le vom povesti despre noi, dacă nu vor înțelege că bullying-ul este foarte prezent în viața tuturor, le va fi foarte greu să gestioneze o situație atunci când ea va apărea.
3. Putem și trebuie să setăm niște exemple și un comportament prin ceea ce facem. Degeaba le spunem una sau alta, dacă noi, prin comportamentul nostru zilnic, facem exact opusul a ceea ce spunem. Degeaba le spunem că nu e în regulă să fii bully, dacă atunci când suntem la volan sau în public ne comportăm ca un bully. Degeaba le spunem că trebuie să nu stea deoparte când văd că cineva este hărțuit, când noi vedem un astfel de comportament și nu facem nimic.
Pentru copiii noștri, noi, părinții lor, suntem primul și cel mai important model, așa că ceea ce facem (dar și ceea ce nu facem) va avea un impact major în formarea lor ca viitori adulți.

Cyberbullying-ul (și bullying-ul în general) este o problemă care nu dispare, dar care poate fi ținută sub control și diminuată dacă vorbim despre ea. Atunci când apare în familia noastră sau atunci când auzim despre o astfel de situație, dacă vorbim despre bullying cu copiii, șansele ca ei să reacționeze așa cum trebuie data viitoare sunt foarte mari. Internetul nu mai pleacă nicăieri. El poate fi un loc minunat în care să navighezi, așa cum poate deveni un loc extrem de periculos. Depinde de noi, cred eu, în mare măsură, cât de pregătiți și de echipați vor fi copiii noștri pentru a naviga pe internet în siguranță și știind ce au de făcut într-o situație periculoasă.

Voi ce părere aveți despre cyberbullying? S-au lovit copiii voștri de o astfel de situație? Cum ați reacționat sau cum ați reacționa? M-aș bucura să aflu părerea voastră pe acest subiect.

sursa foto: https://disruptive.asia/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*