Despre moașe

Nu, n-am mâncat niciun “t” din al doilea cuvânt al titlului. Și nu înțeleg de ce vă mirați atâta că scriu tocmai eu pe acest subiect. Mie mi se pare absolut normal, având în vedere că:
1. Sunt bărbat.
2. Soția mea a născut prin cezariană într-o clinică privată și ar face la fel și următoarea dată.

Full disclosure: O fac pentru bani! Nu, nu sunt plătit să scriu acest articol, dar prin publicarea lui îmi cresc exponențial șansele să fiu contactat de vreo companie de tampoane, de creme anti riduri sau una care oferă servicii de epilare definitivă.

Devenind (oarecum) serioși, merită să vă povestesc totuși cum și de ce am ajuns să povestesc tocmai eu despre moașe. Ieri m-a întrebat Alexandra dacă n-aș vrea să scriu ceva și să susțin petiția inițiată de ea și de alte doamne. Fiind un om deschis la cap, bineînțeles că prima mea reacție a fost: NU!!!! De ce naiba aș vrea să scriu despre ceva la care nu mă pricep, n-o să-mi trebuiască vreodată și, cel mai important, nu am o părerea prea bună, asta ca să fiu delicat (revin imediat și la chestia asta).

Doar că, după ce i-am spus Alexandrei că mă mai gândesc, ca să n-o refuz din prima, am mers în parc cu Mark unde, având foarte mult timp liber (povestesc în zilele următoare despre asta, o să vă distreze), am început să citesc despre ce înseamnă o moașă. Și am găsit asta pe cea pe Wikipedia:

A midwife is a professional in midwifery. Midwives are specialists in pregnancy, childbirth, postpartum and women’s sexual and reproductive health (including annual gynecological exams, family planning, menopausal care and others). They are also educated and trained to recognise the variations of normal progress of labor and how to deal with deviations from normal to discern and what may intervene in high risk situations, such as breech births, twin births and births where the baby is in a posterior position, using non-invasive techniques. When a pregnant woman requires care beyond the midwife’s scope of practice, they refer women to obstetricians or perinatologists who are medical specialists in complications related to pregnancy and birth, including surgical and instrumental deliveries.[3] In many parts of the world, these professions work in tandem to provide care to childbearing women. In others, only the midwife is available to provide care, and in yet other countries many women elect to utilize obstetricians primarily over midwives.

Mi-a plăcut foarte tare partea de început cu a midwife is a professional. Și apoi, partea de final, aceea că ele, moașele, reprezintă o opțiune. Nu își propun să înlocuiască ginecologii, ci exact asta: să ofere o opțiune, pentru familiile/femeile care își doresc să nască acasă, pe care să le învețe diverse lucruri: de la educație sexuală, la alăptare șamd.

Așa m-am hotărât să semnez această petiție online și să susțin înființarea unui Ordin al Moașelor din România. Pentru că mi se pare important că întotdeauna să poți avea cel puțin încă o opțiune. Noi, Iulia și cu mine (normal, că mă includ și pe mine. Și noi, bărbații, “naștem”, chiar dacă nu fizic) am face lucrurile exact la fel: am alege ca un doctor ginecolog să supravegheze sarcina și ea ar naște prin cezariană, la spital. Asta nu înseamnă că orice altceva e greșit. Nu, doar pentru că un lucru nu ți se potrivește ție, nu înseamnă că e greșit.

Mai mult, un paragraf al textului din petiție mi-a atras atenția:

Suntem țara europeană cu cea mai mare mortalitate infantilă și maternă. În rural, cifrele sunt cu 60% mai mari decât în orașe.

E îngrijorător (iar sunt delicat) ce scrie acolo și, realist vorbind, este mult mai probabil ca femeile care rămân gravide în mediul rural, dacă ar putea beneficia de un specialist, acesta să fie o moașă și nu un ginecolog.

Și acum revin la partea cu de ce cred că am eu o părere nu foarte bună despre moașe. În capul meu, moașa are o conotație negativă. Dar ieri cred că am aflat de ce: am rugat-o pe Alexandra să-mi dea mai multe detalii și printre lucrurile pe care mi le-a spus a fost și asta:

Problema cu moașele e că lipsesc cu desăvârșire. Sunt puține pentru că Ceaușescu le-a vrut dispărute (pt că aveau competențe pe făcut avorturi) și din anii ‘70 până în 2005 facultatea de moașe a fost închisă.

Asta trebuiesă fie: trăind vreo 10 ani în comunism, probabil că am tot auzit cât de nasoale sunt moașele, ce rele fac ele. Nu-mi aduc aminte vreo discuție concretă, dar în capul meu leg moașa de o chestie insalubră și oarecum ilegală (lucru extrem de neadevărat). Deci de acolo trebuie să mi se tragă.
Dacă și voi ați gândit (sau încă o faceți) ca mine, puteți merge miercuri să le cunoașteți. Sunt convins că puteți afla acolo o grămadă de chestii folositoare și interesante.

Până atunci, însă, vă invit să susținem împreună înființarea acestui Ordin al Moașelor din România. Nu neapărat pentru voi ci pentru acea tânără care astăzi sau mâine va afla că este gravidă și nu va ști cu cine să vorbească. Sau, și mai rău, nici măcar nu va avea unde să se ducă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*