Aventurile lui Baterel (I): Unde ne ducem, când ne ducem?

Baterel, o baterie tare simpatică de 1,5V, model AAA, se trezi într-o dimineață la el acasă, adică în dulapul din bucătăria unei familii și realiză că prietenul lui, Bateroi, dispăruse. Bateroi era o baterie de 9V, genul care te pișcă dacă pui limba.
Bateroi fusese prietenul cel mai bun al lui Baterel în ultimele săptămâni, cele 2 baterii petrecând tot timpul împreună, stând de vorbă și râzând toată ziua. Dar azi, Baterel nu-l zărea nicăieri pe Bateroi.

– Mami?
– Da, puiule? răspunse doamna Baterescu.
– L-ai văzut cumva pe Bateroi? Nu era lângă mine azi dimineață când m-am trezit.
– Puiule, Bateroi s-a dus să…
– A murit???
– Nu, micuțule, râse doamna Baterescu. Cu puțin noroc, noi, bateriile, nu murim niciodată, ne transformăm. Bateroi s-a dus să-și facă treaba lui de baterie.
– Ce treabă, mami?
– Vezi tu, iubitule, noi, bateriile, avem rolul de a da viață diferitelor echipamente, cum ar fi telecomenzile, lanternele, telefoanele sau ceasurile de mână. Apoi, când ne terminăm energia, ne duc…
– Adică eu voi putea da viață unui telefon?
– Măi, dar nerăbdător mai ești, zâmbi din nou mama lui Baterel. Nu, tu nu vei putea da viață unui telefon, nu ești acel gen de baterie. Dar asta nu înseamnă că nu vei putea face lucruri extraordinare.
– Ce lucruri extraordinare, mami?
– Păi, de exemplu, poate vei fi parte a unei echipe care va porni prima mașină cu telecomandă a unui viitor campion de raliuri. Sau, poate, cu energia ta, un dinozaur de jucărie va scoate niște sunete care vor fascina un viitor paleontolog.
– Uau! Un dinozaur?
– Da, iubitule. Om fi noi mici, dar suntem puternice.
– Și voi putea să fac asta mereu?
– Nu, iubitule, căci noi suntem baterii, nu acumulatori. Avem o energie înmagazinată care atunci când se sfârșește, ne sfârșim și noi.
– Asta sună foarte înfricoșător!!
– Cred că sună, dar nu este deloc așa. Căci dacă oamenii sunt atenți și ne trimit în niște locuri unde alți oameni știu ce să ne facă, hartacele mai multe părți din noi pot fi refolosite pentru a realiza o altă baterie.
– Păi și dacă ne aruncă cineva la gunoi?
– Asta e o problemă, deoarece corpul nostru este făcut din niște componente care nu sunt foarte prietenoase o dată ce reușesc să scape din învelișul ăsta.
– Deci eu o să-l mai văd pe Bateroi?
– Sigur că da!
– Când?
– Nu știu. Poate în curând, poate peste ceva vreme…poate aici, poate în altă parte…Dar, cu siguranță, atâta vreme cât oamenii ăștia au grijă de noi, șansele să te reîntâlnești cu Bateroi sunt foarte mari.
– Uraaaaaa! Dar….?
– Ce-i, puiule?
– Ce fac eu până atunci?
– Îți faci prieteni noi pe-aici prin dulap. Plus că….am auzit că în curând va apărea un glob pământesc în casa asta…Și s-ar putea să fie nevoie de tine!
– Un glob pământesc???? Cât de tare!!!!!

Descarcă-ți și tu Harta Reciclării! Reciclarea bateriilor și a DEEE-urilor este pe cât de importantă, pe atât de simplă.

Serial de povești despre baterii și importanța reciclării lor scris cu sprijinul Environ /SNRB .
Mulțumesc celor care sprijină mărcile care sprijină Cel Mai Bun Tată.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*