Ziua în care i-am mai omorât o dată

Ar trebui să ne pregătim de vacanță, iar noi de pregătim de un nou Guvern. Și, în toată această nebunie, facem ce știm noi să facem mai bine când vine vorba de alții: îi ignorăm, pe ei și durerea lor. Zilele trecute, cei de la Asociația Colectiv GTG 3010 au postat această imagine, cu altarul din fața fostului club, cu micul nostru colț de neuitare cum l-au numit ei, care a fost vandalizat. Nu, vandalizat este un cuvânt prea blând. Niște oameni AU FURAT pozele celor care au murit în incendiul de la Colectiv sau în zilele și lunile următoare, din cauza sistemului medical dezastruos din această țară.

Haideți să mai repetăm o dată cu toții: Niște oameni au furat pozele celor care au murit în urma tragediei din Colectiv!

Deci noi trăim într-o țară în care nu doar că nu suntem în stare să avem grijă de copiii noștri. Trăim într-o țară în care nu avem decența să nu ne atingem de un loc care pentru cel puțin 64 de familii reprezintă ceva Sfânt, un loc la care probabil că se duc regulat pentru a încerca să fie mai aproape de cei pe care i-au pierdut pentru că…nu, stați, asta e o altă discuție, că după aproape 20 de luni nimeni nu a fost în stare să le ofere vreun răspuns.
Noi nu doar că nu încercăm să învățăm ceva din tragedia acestor oameni, noi vrem să ștergem și să rescriem istoria precum în romanul lui Orwell, astfel încât peste o vreme, nimeni să nu-și mai amintească despre Colectiv și ce a urmat după.

Ce credeți că s-ar întâmpla dacă în America cineva s-ar duce la Ground Zero și ar încerca să scrijelească numele înscrise pe monument? Sau îi mai țineți minte pe acei idioți care își făceau tot felul de poze indecente la Auschwitz? Nu știu dacă au suportat vreo repercursiune legală, dar nu cred (sau, de fapt, sper) c-au mai ieșit din casă de rușine multă vreme. Cam așa și cu aceste ameobe: fie că a fost un gest de golăneală, fie a fost ceva premeditat, oamenii aceștia ar trebui descoperiți și arătați cu degetul.

Pentru că, până se va întâmpla acest lucru, noi toți, restul, vom fi părtași colaterali la această crimă. Căci să nu avem vreun dubiu: pentru familiile celor 64, dispariția acelor poze a avut semnificația unei noi crime față de copiii și rudele lor. Ei au simțit că cineva le-a mai omorât încă o dată copilul, fratele, sora, prietenul. Și, exact ca și prima oară, nu e nimeni care să le poată da o explicație cât de cât logică și coerentă a motivelor pentru care s-a întâmplat acest lucru.

Credeți că exagerez? Ia uitați ce scria ieri Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru care a murit la aproape o lună după incediu:

GATA! AJUNGE!
Intai mi-ati ranit Baiatul, provocandu-i arsuri grave si dureri cumplite, prin incompetenta, indolenta si setea de bani care va caracterizeaza. Apoi mi-ati omorat Baiatul incercand sa demonstrati ca sunteti cei mai buni din lume, ca sunteti zei pe pamant. L-ati catalogat pe Baiatul meu satanist, drogat, betiv fara sa stiti nimic despre El si v-ati bucurat ca a murit in acel club. Acum ati furat pozele Baiatului meu si le-ati aruncat impreuna cu o parte a sufletului meu.

Zilele acestea se discută aprins despre probleme de geopolitică mondială, despre ce superputere are mai mare influență în țara noastră. Ne întrebăm față de cine ar trebui să încercăm să ne apropiem. Ce-ar fi să încercăm să ne apropiem noi de noi? Căci până să ne despartă o țară sau un continent sau un ocean de alții, ne desparte o eternitate de noi înșine. Suntem atât de dezbinați aici, între noi, încât nu e nevoie de nimeni dinafară care să ne distrugă, ne-o facem singuri, cu mâna noastră. Ne omorâm aici între noi, încet, dar sigur. Și, în caz că unii dintre noi chiar au murit deja, avem gijă să-i mai omorâm o dată.

Dacă motto-ul altora este Nu lăsăm pe nimeni în urmă, al nostru pare să fie Nu lăsăm pe nimeni să scape. Când om realiza că de fapt ăsta ne e brandul de țară, poate om înțelege și ce avem de făcut. Căci avem foarte multe de făcut, noi pentru noi.

sursa foto: https://www.facebook.com/colectivGTG3010/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*