Ultima vacanță

Mai țineți minte care a fost ultima vacanță care v-a plăcut la nebunie? A fost chiar ultima sau vreuna de acum câțiva ani? Cine a ales destinația: voi sau partenerul? Sau poate copilul? Ce v-a plăcut acolo? Au fost și lucruri care nu v-au plăcut?
Și, mai ales, cce ați vrea să rămână scris după această vacanță a voastră?

Iată ce rămâne scris după ultima vacanță a unor români de-ai noștri:

Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret decesul unui cetățean român în urma atacului de la Nisa, membru al familiei date dispărută anterior. Autoritățile franceze au confirmat decesul.
Procedura de identificare a corpului neînsuflețit al victimei de cetățenie română, efectuată de către autoritățile franceze, s-a finalizat în urmă cu puțin timp, cu sprijinul autorităților române.
Reamintim că minorul și mama sa au fost identificați printre răniți, aflându-se internați în două spitale din Nisa. Starea lor de sănătate evoluează pozitiv.

Și acum hai să revedem câteva din întrebările de mai sus, pentru că sunt convins că atunci când se vor face bine (și le doresc din tot sufletul să se facă bine cât mai repede) mama și peste ani și copilul se vor întreba: De ce Nisa? De ce atunci? De ce l-am lăsat să mă convingă să mergem acolo? De ce l-am convins să mergem acolo? De ce l-au omorât pe tati?

Și câte și mai câte. Oricât vor încerca familia, prietenii, psihologii să le povestească despre cum ei n-au nicio vină, pentru cei doi, de acum înainte, “vacanța” va fi un cuvânt urât. La fel de urât ca moartea pentru că asta și reprezintă pentru ei din acest moment.

V-ati gândit vreodată când ați plecat într-o vacanță că s-ar putea să fie ultima? Nu, probabil că nu. Plecăm în vacanță cu gândul să ne relaxăm, să ne încărcăm bateriile, să schimbăm vizualul cotidian pe altceva. în nicun caz însă, nu ne propunem să ne schimbăm viața cu moartea. Dar uite că astăzi, în acest secol 21 și în acest an 2016 în care discutăm despre trimiterea unor oameni pe Marte și noi și noi descoperiri revoluționare în diferite domenii, nu mai știi unde să pleci în vacanță ca să nu stai cu frică când auzi vreun om de naționalitate arabă vorbind mai tare prin avion, când auzi explozia vreunui cauciuc sau zgomotele iscate de niște pocnitori inofensive.

Trăim într-o lume mai dezvoltată și mai puțin sigură. Ba, dacă stai să te gândești, cele 2 caracteristici par să fie direct proporționale și nu invers, cum te-ai gândi că ar fi normal.

Următorul invitat al “Taților în dialog” cu care am stat de vorbă săptămâna trecută, îmi spunea că indiferent dacă există Cineva care ne guvernează viața și lumea, el este convins că există o latură importantă a vieții noastre supusă întâmplării și întâmplătorului. Întâmplare care i-a adus în seara zilei de 14 iulie pe unii oamenii pe Promenade des Anglais din Nisa. Iar pe alții, nu. Întâmplare care a făcut ca unii să se afle în fața camionului ucigaș și alții, nu.

Printre cei aflați acolo, s-a aflat și (cel puțin) o familie de români. Sau o familie orfană, de azi înainte. O soție care se va întreba mereu ce Doamne, iartă-mă, au căutat ei acolo și un copil care va lăsa mereu privirea în jos când cineva îl va întreba cu ce se ocupă tatăl său.

Teroriștii câștigă teren, fie numai și prin prisma faptului că am ajuns să ne gândim de trei ori până să ne alegem o destinație de vacanță. În ritmul ăsta, vom alege să ne petrecem zilele libere la ștrandul din oraș. Ceea ce, pentru noi, românii, s-ar putea dovedi la fel de devastator. Nu de alta, dar dacă facem vreo insolație, trebuie să ne ducem la spital. Ceea ce pare o loterie cu șanse de câștig comparabile, din ce în ce mai mult, cu cele de la 6/49.

Sursa foto: www.slideshare.net

2 Comments

  1. ,,Plecam in 1 august in Italia. Daca nu ne mai intoarcem, am lasat toate lucrurile in ordine.” Asta a fost discutia cu cei trei baieti ai nostri. Si noi suntem norocosi; baietii sunt mari, sunt barbati. Si a fost hotararea si asumarea noastra.

    • Vacanță plăcută! Dar vezi unde s-a ajuns. Mesajele, când pleci în vacanță, ar trebui să fie: “Nu ne sunați, vă sunăm noi. Și vă rugăm nu lăsați pisica să moară de foame!” Nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*