Scrisoare pentru fiul meu când va împlini 18 ani – de Alex Pomană

Dragă Tin,

În primul rând, vreau să îți spun că te iubesc, chiar dacă ai 18 ani și acum îmi faci viața mai grea. Știu că ar trebui să renunț la a te striga “Tin” și să trec la “Costin”. Altădată.
A venit momentul să vorbim despre ceva serios, că te-ai făcut om mare – știi că era întrebarea aia cu “ce vrei să devii când te faci mare?”. Păi, se cam apropie ziua și câteva sfaturi în legătură cu ce meserie să alegi cred că ți-ar prinde bine. 12400891_10208755582991420_3854532026667127985_n

Trebuie să fiu sincer cu tine și să îți zic că o parte din meseriile potențiale ți se cam taie de pe listă. Și aici e de vină numele pe care îl purtăm amândoi: Pomană. Eu am început ca recuperator de credite la o bancă, adică eram cel care te sună și îți spune că mai ai de dat bani. Un client avea numele – pe cuvânt de tată – de Banimulți. Domnul Pomană îl suna pe domnul Banimulți să plătească. A fost greu.
Nici atacant la Națională nu cred că poți să te faci, că nu vinzi multe tricouri, plus că te vor critica dacă nu esti foarte activ în meci.
Problema asta cu numele se poate rezolva, că ai binecuvântarea mea să îl schimbi oricând, că nu e ca și cum suntem vreun neam nobil care așteaptă o moștenire. Dacă ești ok cu numele, te-ai obișnuit și îți place, să știi că te ajută, că te reține lumea mai ușor și iei fața oricând unui Ionescu sau Popescu.

De două lucruri trebuie să ții cont în alegerea meseriei: să îți placă mult ce faci și să faci bine.
Gândește-te că o zi are 24 de ore, iar jumătate din astea cam sunt dedicate job-ului. Păi nu ar fi foarte stupid să îți petreci jumătate din viață făcând ceva ce nu-ți place? Ba da. Proștii fac asta toată viața, iar isteții se adaptează pe parcurs. Tu numai prost nu ești, că doar ești fii-miu. Deci trebuie să faci ceva ce nu e muncă, așa cum este înțeles conceptul de muncă.

Dacă poți să fii cel mai bun în ce faci, să fii, dar cu condiția ca la prima stare de amețeală sau oboseală să te așezi jos, să râzi de tine puțin și să te relaxezi. Ia-o ușor. Have fun! Have fun si fii serios! Deși par din lumi diferite cele două lucruri, fix aici e secretul, să le faci pe amândouă.

Să o luăm puțin pe meserii.
Dacă îți place publicitatea, îți pun o pilă. Nu la Pomană&Asociații, că aș fi prea dur cu tine, ci la alții. Le zic că ești ok, dar de aici încolo ești pe barba ta. Poți să vii să testezi idei la mine, dar altele nu primești la schimb.
În rest, cred că ți se mai potrivesc următoarele: aviator pasionat, barman talentat, doctor dedicat, politist cinstit, atlet muncitor, bucătar explorator, inginer de care vrei tu, plus multe altele. Adică, din partea mea, poți să te faci orice
O singură precizare: nu confunda un hobby cu o meserie. Un hobby poate deveni meserie, iar asta se întamplă când adaugi bucata de seriozitate in ecuație. Poți să fii bucătar și la tine acasă și să te doară la bască atunci când nu ai busuioc și pui oregano în loc. La cârciumă nu faci asta.

Have fun si fii serios! Astea două ajung să mă faci cel mai mândru tată din lume.
Iti mai zic o data că te iubesc, că de față cu alții nu ne spunem d-astea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*