Scrii pe Facebook si esti absolvit de crima

Traim intr-o lume care a luat-o complet razna daca un mesaj postat pe Facebook ajunge sa iti “indulceasca” crimele pe care le comiti. Pentru ca din punctul meu de vedere George Dumitru este un criminal. Un om care conduce o masina cu 180km/h si intra pe contrasens direct intr-o alta masina, ucigand 5 alti oameni nevinovati, este un CRIMINAL. Si doar pentru ca isi pierde si el viata, lasand un mesaj pe Facebook in care pare ca-si anunta sfarsitul nu ar trebui sa il transforme in “tanarul sinucigas care a provocat accidentul soldat cu alti 5 morti”. Mie mi se pare a fi o jignire grava. In primul rand la adresa victimelor sale. Sunt ale sale, nu ale accidentului, el intrand cu buna stiinta in masina lor. Si apoi la adresa tuturor celorlalti criminali din lumea asta care o data ce isi duc crimele la bun sfarsit se sinucid si ei. Daca avem intelegere pentru George Dumitru, de ce nu am avea intelegere pentru orice american care provoaca un carnagiu intr-o scoala elementara sau liceu si apoi isi ia viata pana sa apuce politia sa il aresteze. De ce sa nu povestim si despre ei ca despre “tinerii sinugicasi care, nemaisuportand greutatile vietii, s-au nimerit intr-o scoala cu o arma semiautomata pe care au descarcat-o in vreo 35 de copii de 6 ani. Dar au lasat pe Facebook un mesaj cutremurator in care isi exprimau disperarea ca McDonald’s a scumpit meniurile!”….!!!!! Ca sa nu mai zic cat am fi plans cu totii in 11 septembrie 2001 daca exista Facebook! Pai va dati seama ce mesaje lacrimogene lasau pilotii aceia? Conform aceluiasi algoritm si ei au fost in primul rand niste sinucigasi care, uite ghinion, nu s-au gandit sa goleasca avionul de pasageri si sa se scufunde cu el in ocean, ci au ales sa omoare peste 3,000 de oameni. Dar ce frumos au scris despre asta pe Facebook!

Baaaaaaaa! Am innebunit cu totii!!!!???? Animalul ala a omorat 5 oameni, dintre care 2 copii, si noi stam sa facem analiza pe text? Da’ ganditi-va ca nu posta nimic? Ii mai era cuiva mila de el? Era si el un alt animal care a provocat un accident groaznic, fara niciun motiv anume. Asa, datorita acelui mesaj, sunt oameni care ii plang soarta (altii decat familia si prietenii lui care mi se pare normal sa faca asta si pentru care imi pare sincer rau ca trec prin aceasta tragedie) si ii gasesc circumstante. Altii incearca chiar sa ne convinga ca e un pas mic intre normalitate si un asemenea gest. Baaaaaaa!!!! Ati innebunit cu totii!!!??? Sinuciderea e un drum pe care, daca alegi sa te duci, te duci de unul singur. Altfel, se numeste crima. Sau “omor din culpa” conform Politiei Romane care cica i-ar fi deschis dosar criminalului, chiar daca a murit. Cinste lor!

Nu cred ca m-as fi aprins asa daca in masina aceea nu erau si 2 copii. Pentru ca de 4 zile stau si ma intreb cum as putea sa le explic, ipotetic vorbind, lui Eduard (11 ani) sau Iulianei (19 ani) ce li s-a intamplat. Ca dorinta lor de a petrece o zi cu parintii lor se va fi transformat intr-un nimic permanent. Sau, daca povestea e adevarata, cum va mai trai sora Iulianei de 15 ani care nu s-a mai urcat in masina pentru ca nu a mai avut loc? Sau cum as putea eu sa ii povestesc aceasta intamplare lui Mark fara sa folosesc cuvinte ca “animal”, “criminal”, “bestie” si alte sinonime?

Cand moare un copil este o tragedie. Cand un copil este omorat cu buna stiinta, eu personal simt un rau fizic. La propriu imi vine sa plang pentru durerea parintilor lor (in cazul de fata, cei ramasi in viata), pentru viata lor netraita, pentru toate lucrurile pe care nu vor apuca sa le faca. Si ma gandesc involuntar ce si daca au simtit in momentul impactului. Si va dau cuvantul de onoare ca imi vine sa o iau la sanatoasa. Ma ia angoasa si asta-mi vine sa fac. Sa alerg si sa urlu de neputinta.

Am mai spus-o si cu alta ocazie si imi mentin afirmatia. E bine ca a murit si el in accident. Si e bine ca linsajul a fost scos in afara legii. Pentru ca daca ar fi trait si linsajul ar fi fost nu legal, ci macar tolerat, eu unul cred ca as fi participat.

Bineinteles, inainte as fi scris despre asta pe Facebook. Ceea ce ar fi insemnat ca as fi fost deja pe jumatate iertat.

 

Eu tot cred ca am luat-o razna cu totii…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*