Performanța ta nu mai depinde doar de performanța ta

Ni se pare deja un clișeu când auzim câte un sportiv care tocmai a realizat vreo performanță, mulțumind în speech-ul de final întregii sale echipe și având grijă să nu uite pe nimeni, de la antrenor, până la cel care îi cară prosoapele. Bine, mă, gândim noi, ce mare chestie face ăla de cară prosoapele?!?

Nu pot să răspund la această întrebare, căci nu știu, dar sunt convins că dacă i se mulțumește și lui, cu siguranță cară acele prosoape ca nimeni altul. Pot, în schimb, să vă povestesc ce se întâmplă când nu ai o echipă în spate. Nu din auzite, ci din chestii trăite de mine. Pe vremuri, adică acum mai bine de 20 de ani, aveam un medic la echipa națională de baschet a României care ori de câte ori te duceai la el cu o problemă, invariabil primul răspuns era următorul:
– Dom’ doctor, mă doare umărul!
– Și pe mine-n fund de tine! (Nu, nu folosea cuvântul “fund” ☺ ).
Și sigur că era o glumă bună care ne amuza pe toți de cele mai multe ori. Dar era o glumă care ascundea un mare adevăr: omul chiar nu avea cu ce să ne trateze. Plus că, să fiu cinstit, nici nu părea foarte interesat de acest lucru. ☺ Dar cei care erau sportivi pe vremea aceea își aduc aminte că indiferent ce pățeai, te tratai cu BenGay, un antiinflamator care mirosea groaznic și care nu știu cât de bun era, având în vedere că oricum altul nu exista.
Când am fost la un turneu internațional și am văzut că preparatorul fizic (nici nu știam ce e ăla până atunci) al echipei Germaniei îi trata pe acei copii cu gheață când se loveau, ni s-a părut de domeniul fantasticului. Am avut cu toții niște reacții probabil că similare cu ale omului preistoric când vedea focul.
Care au fost consecințele acestui mod de a trata (de fapt, de a nu prea trata) diferitele accidentări de care am suferit cu toții? Păi, efectele se văd azi când am ajuns oameni de vârsta a doua sau a treia care știu când se schimbă vremea sau cât de frig va fi în funcție de cât de tare ne dor oasele sau vechile accidentări superficial tratate. E o realitate pe care nu avem cum s-o negăm, dar pe care putem să o schimbăm pentru generația tânără de azi.

Ok, ceea ce experimentam noi acum 20 de ani nu era normalitate. Căci normalitate ar trebui să fie atenția de care beneficiază astăzi sportivii de top. Și, de fapt, nu numai ei. Astăzi, orice om preocupat de sănătatea sa fizică poate merge să facă recuperare după o accidentare sau, și mai bine, poate merge să facă prevenție împotriva accidentărilor, dacă știe că urmează o perioadă cu antrenamente mai multe sau mai dure. Astăzi, performanța sportivă la orice nivel (amatori sau profesioniști) nu se mai poate realiza dacă nu ai o echipă foarte bună care te susține și monitorizează.

Am fost la sfârșitul anului trecut la deschiderea noului sediu al clinicii Kinetic Sport&Medicine. Oamenii ăștia chiar au construit un loc SF, adică un loc unde dacă te duci să te recuperezi, știi că dacă există un aparat inventat care să facă o anumită chestie, cel mai probabil ei îl au. Puteți intra pe pagina lor pentru a vedea mai multe detalii.

Pe mine m-a impreisonat partea de Kinetic Kids. Am avut ocazia să fac un tur al clinicii însoțit de unul dintre specialiști care mi-a povestit câte lucruri minunate pot face pentru copii: de la corectarea mersului, la rezolvarea displaziilor, la postură și multe altele. Practic, oamenii ăștia pot rezolva cam orice problemă rezolvabilă. Și, mai important, am aflat că datorită faptului că cei mici sunt încă în creștere, problemele lor sunt mult mai ușor de rezolvat ca la adulți. Specialiștii de la Kinetic Kids pot face, preventiv, evaluări complexe pentru a vedea dacă este sau nu nevoie de recuperare medicală.

Și asta indiferent dacă ai voștri copii sunt sportivi sau nu. Căci în ziua de azi, dacă vrei să faci performanță în orice domeniu, ai nevoie de sprijinul unei echipe. Poți să fii tu cel mai bun la ceva, dacă nu ai lângă tine pe cineva la fel de bun care să te ajute să performezi la capacitate maximă, nu vei reuși. Adică nu vei excela.

S-a ajuns ca diferențele să se facă prin micile detalii. Cum ar fi recuperarea după o accidentare sau o postură corectă sau prevenția. Cu cât vom înțelege aceste lucruri mai repede, cu atât ne va fi mai bine și nouă, și copiilor. Problemele se rezolvă, dar nu se rezolvă de la sine.

Articol scris cu sprijinul Kinetic Sport & Medicine, o clinică în care eu și foarte mulți alți oameni avem încredere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*