Ce faci când copilul pleacă pentru prima oară în tabără?

Ziua 1
Te trezești fericit și pe moment nu știi de ce. Apoi îți aduci aminte: copilul urmează să plece în prima tabără. 5 zile de libertate!
În timp ce îl conduci la autocar, te prefaci preocupat și îi dai ultimele indicații. În realitate, sufletul tău dansează.
Îi faci cu mâna până ce autocarul se pierde în zare. Apoi respiri adânc. Da, așa miroase când nu ai griji. Ce să faci mai întâi?
Îți suni prietenul cel mai bun și-l întrebi dacă iese diseară la o bere. Zice că nu poate, că se duce cu fii-su la tenis. Nu-i bai, o să mergi la sală.
Îți suni soția și o anunți că diseară o scoți în oraș și că veți sta până la. ce. oră. vreți. voi.
Ajungi acasă. Niciun sunet! Casa-i goală. Casa-i goalăăă! Te pui puțin la televizor și stabilești că te duci mâine la sală.
Te trezește cineva. Ce? întrebi speriat. S-a întâmplat ceva cu copilul? A, nu, e în tabără. Dar soția îți spune că ai adormit la televizor și că mai bine te bagi în pat.
Te bagi în pat pe la 9:30. Copilul ar fi dormit deja de jumătate de oră.

Ziua 2
Te trezești într-un urlet sfâșietor. Fugi buimac în camera copilului unde mama este aruncată peste patul gol. Ce-i? A răpit cineva copilul? o întrebi.
Nu, mai rău…e plecat în tabără, micuțul, și a dormit singur, într-un pat străin și insalubru, vine răspunsul mamei.
Te relaxezi. Și o convingi și pe ea că veți avea încă 4 zile grozave.
Dai drumul la televizor să vezi știrile, dar din obișnuință dai la canalele cu desene animate. Te păcălești singur că n-ai niciun nod în gât și apoi te uiți la un episod de Robin Hood și unul de Lego Nexo Knights.
La birou nu-ți vezi capul de treabă. Asta până vezi poza lui de pe birou pe care o privești parcă vrăjit timp de 47 de minute.
Suni profesoara din tabără care îți spune că totul e ok. Așa cum era și acum 5, 10, 16 și 28 de minute când a sunat și doamna.
Pleci la sala de sport care e în mall. Ajungi mai devreme așa că intri în librărie să-ți iei o carte. Cumperi, până la urmă, 6: 3 cu super eroi, una cu personaje Disney și 2 reviste Lego. Plus o sabie Star Wars, Pentru că și-o dorea de atât de multă vreme, le spui fetelor de la casă care te privesc ușor rușinate, neștiind ce să facă în timp ce pe tine te ia plânsul.
O suni pe soție s-o întrebi unde vrea să ieșiți diseară. Îți răspunde cu o voce inertă și parcăpe moarte că nu o interesează. Nimic n-o mai interesează.
Ajungi acasă, niciun sunet. Casa-i goală? O, Doamne, casa-i goală, ce-am făcut? Ce-o face mititelul, fără părinții lui?
Te pui în canapea cu o carte în mână: Uimitorul Om Păianjen. Citești până adormi și visezi cum copilul îți spune că ești cel mai rău tată din lume că l-ai abandonat în tabără. Refuzi să te trezești, știind că acel coșmar va continua și în realitate.

Ziua 3
La 3 dimineața îți spui că nu sunt șanse să mai adormi la loc, așa că te duci în camera copilului. Soția ti-a luat-o cu mult înainte, așa că tot patul este ud de la lacrimile ei ce par că se scurg de la începuturile imemoriale ale timpului.
Dimineața te uiți în oglindă și constați că de acolo te privește un om foarte bătrân și slab. Așa îți aduci aminte că ar fi bine să mănânci ceva. Încerci să-ți pui un bol cu cerealele lui favorite dar te podidește plânsul. Ieși din casă fără să-i zici soției nimic. Ce-ar mai fi de zis?
La birou șeful te întreabă cine e pe moarte. Tu izbucnești în lacrimi și răspunzi că cel mai probabil tu. Șeful te roagă, nu, te obligă să-ți iei liber în acea zi. Și-n următoarea.
Te sună cel mai bun prieten să-ți spună că diseară lasă copilul la bunici și că puteți ieși la o bere. Tu-i spui să nu facă una ca asta și să se bucure de fiecare moment pe care-l pot petrece împreună. El închide telefonul, nu înainte să te roage să nu-l mai suni o perioadă.
Pleci și te duci în parc la locul lui preferat de joacă. N-o mai suni pe profesoară pentru că v-a interzis amândurora s-o mai faceți. Asculți pe repeat la nesfârșit discuția cu el din acea dimineață:
⁃    Ce faci, iubitule? Mi-e do
⁃    Bine. Pa, tati, fug la joacă.
La un moment un bodyguard din parc te întreabă dacă totul e în regulă. Așa îți dai seama că s-a înserat. Acasă, soția doarme tresărind în patul copilului, în poziția fetusului. Te pui și tu pe jos, lângă ea.

Ziua 4
În acest ritm șții că unul dintre voi doi va înnebuni sau va muri de inaniție. Așa că faci singurul lucru de bun simț pe care l-ai putea face: Îți urci soția în mașină și plecați să spionați copilul.
Uite-l! E viu! îi spui în timp ce plângeți bucuroși și îmbrățișați.
Apoi faci cel mai greu lucru pe care îl vei face în viața asta: nu fugi să-l îmbrățisezi și o ții și pe aia cu toată puterea spre a nu vă deconspira.
Pe drumul de întoarcere reușiți pentru prima oară în atât de mult timp să zâmbiți. Ascultați ceva mai relaxați melodiile  de pe Cutiuța Muzicală nr. 7 și cântați și voi.
Adormiți îmbrățișați cu păturica lui favorită.

Ziua 5
28800….28799….28798 Mai sunt doar 8 ore și vine acasă. Uitându-te în urmă, nici nu ți se pare că a fost atât de greu. Ai apucat să faci și tu niște lucruri care-ți plac, cum ar fi….mai sunt doar 8 ore și vine acasă!!
Autocarul se parchează și tu te simți la fel de emoționat ca atunci când ai ieșit prima oară la o întâlnire c-o fată. Oare cum va reacționa când te va vedea.
⁃    Bună, tati, ia-mi rucsacul! Să știi că ați uitat să-mi puneți chiloți, așa că ăștia de pe mine sunt murdari de caca, țipă el în gura mare.
Ce bucurie! Dai să-l îmbrățisezi, dar el te respinge și te întreabă când e următoarea tabără.
Zâmbitori, ajungeți acasă. Mândru, îi arăți sabia Star Wars. Reacția lui este o criză de nervi când vede că e cea verde pe care o mai are și-ți reamintește cu exactitate ziua, locul și ora în care ți-a spus că o voia pe cea albastră.
Da, copilul s-a întors acasă! Chiar, când o fi următoarea tabără?

 

Acest jurnal este unul de ficțiune, eu netrăind până acum bucuria plecării copilului în vreo tabără. Dar am fost foarte atent la poveștile altora. Și, da, sunt convins că și eu voi face la fel ca ei.

 

sursa foto: http://www.kids.ct.gov/

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*