Ce avem în comun Liam Neeson, Gerard Butler și cu mine?

Sunt un tip căruia îi place să fie informat. Și care, în general, nu este foarte ușor impresionabil, cu excepția situației de atunci, când m-am zgâriat cu bățul pe picior de am avut o rană imensă de 0.8mm și mi-a curs vreo picătură de sânge, de am crezut că leșin. Dar, na, sunt doar bărbat, așa că…Revenind, în general îmi place să fiu la current cu ce se întâmplă prin lumea asta, bune sau rele.
Și, în mod particular, am citit cred că toate anchetele lui Tolo. Cu excepția acesteia din urmă, cea cu fetele obligate să se prostitueze și cu diferiți oameni din instituții importante ale Statului Român care par să fi protejat proxeneții și, mult mai rău, să fi profitat și ei de acele fete. Spun “par să fi protejat” din două motive:
1. Chiar nu am putut să citesc articolele. Am citit dor titlurile și subtitlurile (destul de detaliate), dar nu am putut merge mai departe. Capul meu, altfel deschis și înțelegător de multe și pentru mulți, pur și simplu refuză să accepte că poate exista așa ceva. Drept urmare, atât cât pot și știind că este greșit, adopt strategia struțului: nu citesc, deci nu există!
2. Nu sunt eu (așa cum zice și Tolo de fiecare dată) în măsură să dau verdicte. Și n-ar trebui să fie nimeni în țara sau lumea asta îndrituit să facă acest lucru dacă nu are meseria de Judecător. Sigur, putem să avem propriile păreri, dar ar fi mai bine să le ținem pentru noi și să lăsăm justiția să-ș facă treaba.

Doar că, în cazul de față, Justiția pare să nu-și fi făcut treaba. De ce? Asta nu e treaba mea să spun. Dar nu pot să vă spun ce-am simțit ieri când am citit (iarăși, doar titlul) declarația Procurorului General al României care spunea că faptele respective de care ar fi putut fi acuzați unii polițiști și procurori s-au prescris. Gata, asta a fost!

Într-o secundă, gândul mi-a fugit la copilul meu. Și vă rog să țineți cont că eu am băiat, ceea ce înseamnă că șansele ca el să pățească ce au pățit acele fete sunt mai mici. Dar sunt. M-am gândit cum ar fi să ai un copil care trece printr-un asemenea supliciu, printr-o oroare de nemaginat, care se duce și dă declarații la poliție și îi recunoaște pe cei care i-au făcut asta și căruia acum, nu poți să-i spui, tu ca tată, decât:
– Iubita mea, îmi pare rău, dar oamenii aceia nu vor plăti niciodată pentru ce ți-au făcut. Nici măcar moral sau în vreun alt fel. Nu, conform Constituției României și Instituțiilor Statului Român, acele fapte, dacă au existat, nu mai sunt de actualitate, deci e ca și cum tu n-ai fi pățit nimic și e bine așa.

Da, uite am mai citit o dată ce-am scris, dar cam așa ar suna discuția cu una din fetele care au fost obligate să se prostitueze în acest caz.

Buuuun, și acum revenim la titlul acestui articol: ce avem în comun Liam Neeson, Gerard Butler și cu mine? Absolut nimic. Ei sunt doi actori faimoși care nici nu pot să meargă până la colț să-și ia pâine fără să fie recunoscuți, în timp ce pe mine o dată nici mama nu m-a remarcat pe stradă, deș am trecut fix pe lângă ea.
Dar fiecare dintre cei doi au jucat la un moment dat în niște filme cumva pe această temă a justiției și a lacunelor din sistem: Liam Neeson în seria Taken și Gerard Butler în Law Abiding Citizen. Doi tați care au fost nevoiți să-și apere sau să-și răzbune copiii pentru că sistemul nu a reușit să facă acest lucru. Și pe unde au trecut cei doi în filmele lor, s-a lăsat cu mulți morți, torturi și membre sau degete lipsă.

Acum, trebuie să mai spun că eu sunt un tip pașnic. Cred cu toată tăria că violența nu este o soluție în nicio situație. ÎN. NICIO. SITUAȚIE. Și mai cred că dacă vrem să ne fie bine, trebuie să învățăm să respectăm ș să avem încredere în Stat și în oamenii puși să ne apere.
În același timp, cred cu aceeași tărie că dacă, așa cum zic însoțitoarele de bord: “în cazul puțin probabil că băiatul meu ar trece printr-o asemenea tragedie”, nu doar că aș face cum au făcut personajele interpretate de cei doi actori, dar aș lăsa și sângele meu la locul faptei, ca să nu poată să zică cineva că n-am făcut-o eu. Nu, tăticule, eu am făcut-o și n-aș vrea să existe vreun dubiu.

Și, gândindu-mă zilele astea la toate aceste evenimente, nu cred că aș avea vreo remușcare. Cum să ai remușcări pentru niște euglene fără pic de conștiință care puși să te apere de rău, aleg să fie de partea răului? Nu, și așa Pământul ăsta devine tot mai neîncăpător, măcar să rămână pe el Oameni, nu ființe inferioare care au avut norocul să se nască cu chip de om, creier și degete opozabile.

Și mai este o chestie pe care tot încerc s-o înțeleg și pur și simplu nu pot: sunt convins că printre oamenii aceia (sau alții care fac astfel de lucruri) care sechestrau fetele sau care îi protejau pe cei care sechestrau fetele, sigur erau unii care erau și părinți. Poate chiar tați de fete. Cum, mă, să faci așa ceva? Adică, sigur, un psihiatru mi-ar putea explica foarte ușor, dar nu m-ar ajuta cu nimic. Cum să le ții prizoniere pe niște copile, să le obligi să facă tot felul de lucruri inimaginabile, și apoi, seara, să te duci liniștit la familia ta? Ca atunci când ți-ai terminat treaba de contabil sau de inginer și, bucuros că a trecut ziua de muncă, te duci la ai tăi, pentru o seară frumoasă și liniștită în familie.

Nu, dacă ei au voie să se numească oameni și dacă Justiția nu își face treaba, mi se pare absolut firesc ca orice tată de copil care trece printr-o asemenea experiență traumatizantă, să poată să-și facă singur dreptate. Cum a făcut acel lituanian, Drasius Keyds, care împușcat un judecător și un politician care îi molestaseră fetița de 3 ani, caz în care justiția închisese ochii. Nu mai știu câte țări s-au arătat dispuse să-i ofere azil politic. Și mie mi se pare normal să fie așa, căci mai presus de legi, ar trebui să punem oamenii. Și, între oameni, ar trebui să avem în primul rând grijă de copii. Noi și sistemul. Iar când sistemul se complace cu cei răi, rămânem doar noi. Și atunci parcă ți-ai dori să ai calitățile și cunoștințele unor personaje interpretate de Liam Neeson sau Gerard Butler.

Surse foto: www.pinterest.com ; www.collider.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*