Atunci când îți citesc…

Atunci când îți citesc ne aventurăm împreună prin tot felul de lumi fantastice. Ne luptăm cu dragoni și bestii de neînvins, salvăm oameni care nu păreau să mai aștepte vreo salvare, inventăm lucruri sau rescriem istoria.

Atunci când îți citesc (re)învăț și eu unele lucruri. Din cărți dar și de la tine. Văd în ochii tăi bucurii sau lacrimi, căutăm împreună răspunsuri la întrebări sau semnificații de cuvinte, ne ciondănim dacă vreun anume eveniment chiar s-a întâmplat sau nu și cum s-a întâmplat. De cele mai multe ori, memoria ta de elefant are câștig de cauză.

Atunci când îți citesc realizez cum și cât crești. De la primele tale luni de viață, în care ne încheiam ziua cu diferite cărți care scoteau sunete de animale sau care aveau anumite texturi pe care le puteai atinge, la primii ani în care am descoperit împreună istoria oamenilor, locurile de pe Pământ și cât de minunat de diferiți suntem, la anii din urmă în care am cutreierat și cutreierăm epocile și lumea prin faptele și aventurile diferiților eroi sau supereroi.

Atunci când îți citesc învăț să am răbdare. Am învățat că aceeași poveste te poate uimi la fel de tare și după multe, multe citiri și am învățat că nu pot să te păcălesc sărind vreun rând sau pagină, pentru că tu știi pe de rost povestea, dar oricum te bucuri de ea atâta vreme cât ți-o citește mami sau tati.

Atunci când îți citesc te simt uneori adormind pe pieptul meu. Uneori chiar am reușit să fiu conștient de momentul în care se întâmpla asta, când tot corpul ți se relaxa și respirația ți se schimba într-o secundă, devenind, nu știu, altfel.

Atunci când îți citesc sunt momente când adorm mult înaintea ta. Uneori m-ai trezit ca să îți termin povestea, alteori, nu. Sau poate ai încercat și nu ai reușit. Dar indiferent de situație, mi-a fost drag să adorm cu tine în brațele mele, cuibărit și pregătit să mă auzi cum îți mai povestesc cine știe ce.

Nu știu câte lucruri bune sau mai puțin bune am făcut în viața mea de tată. Dar știu că și eu, și maică-ta ți-am citit foarte mult și încă o mai facem. Sper ca acest lucru să te ajute și sper că ți-am adus un pic de bucurie zilnică prin această activitate. Și mai sper ca la un moment dat să ajungi și tu să iubești cititul, așa cum l-am iubit eu, copil fiind. Și el să te ajute să-ți hrănești și dezvolți imaginația și creativitatea, căci ele îți pot fi cei mai puternici aliați în această viață!

Am scris acest articol la invitația celor de la Cărturești, în cadrul campaniei lor de a-i încuraja pe părinți să le citească copiilor. Noi am făcut asta mult și acest lucru ne-a ajutat pe toți trei, nu doar pe Mark. Așa că vă invit să le citiți cât mai mult copiilor voștri.
Iar cei de la Cărturești vă invită să descoperiți cărțile lor de pe Raftul pentru părinți. Până pe 7 februarie, puteți comanda orice carte de acolo cu un discount de 20%, folosind voucher-ul acesta, exclusiv pe cărturești.ro: JM8L17DJ.

De asemenea, atunci când comandați o carte pentru copii de pe cărturești.ro, coletul vostru va conține și broșura Cum să crești un cititor – mic ghid pentru părinți, precum și o Scrisoare adresată Micilor Cititori. (puteți cere oricare dintre aceste materiale și în librării.)
În broșură veți găsi mai multe sfaturi despre cum să îi ajutăm pe copii să iubească poveștile și cărțile. Mie mi-a atras atenția următorul sfat, pentru că mi s-a părut foarte actual:

Dacă cei mici iubesc jocurile video sau să se uite la TV, conectează aceste experiențe vizuale cu actul lecturii. De exemplu, după ce vizionează un program despre animale, citește-le o carte care să le aducă informații în plus despre acest subiect. Iar după o repriză de jocuri video, le poți citi o carte cu temă similară, dar care să pună mai bine în valoare tema jocurilor.

Iar Scrisoarea este o foarte frumoasă pledoarie pentru citit. Vă invit să o descoperiți pe toată, dar până atunci vă redau pasajul care mi-a plăcut mie cel mai mult:

Fiecare poveste din fiecare carte pe care o citești îți dă încet și sigur super puterile pe care ți le dorești în secret. Mai mult, cărțile sunt cele mai bune navete spațiale, ele te poartă către lumi din trecut sau din viitor, în care tu poți ajunge oricând vrei, doar citind pagină cu pagină.

 

Citiți, căci cititul face foarte mult bine. Citiți-le copiilor, căci ar fi minunat să ajungă să se bucure de Poveștile cuprinse între coperțile cartonate sau virtuale ale Marilor (sau Micilor) Cărți.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*