A doua zi după referendum

Este luni dimineață, 8 octombrie. Ne trezim și vedem că în urma referendumului din 6 și 7 ne situăm fie în tabăra învingătoare, fie în cea învinsă. Sărbătorim și le scoatem ochii celorlalți, în primul caz. Le spunem că era normal să se întâmple așa, că noi suntem cei care avem dreptate. Dacă vom fi pierdut, ne lingem rănile și începem să găsim justificări: ba că una, ba că alta, ba că, de fapt, nici nu prea contează, că nu a fost vreo miză reală. Facem mișto de învingători, încercând să minimizăm rezultatul votului.

Și apoi? Apoi, ușor, ușor ne reluăm viețile. Le reluăm sperând ca ceea ce se va fi întâmplat pe 6 și 7, orice va fi asta, să aibă un impact pozitiv asupra vieților noastre. Să fie un punct de cotitură pentru noi, pentru cei dragi nouă și pentru cunoscuți. Așteptăm, cumva, ca lumea să devină mai bună și viața noastră să se schimbe.
Nu am mai trăit asta până acum? Ba da? Când? După fiecare ieșire la vot, indiferent care ar fost rezultatul. Fie că am votat una, fie că am votat alta, fie că am boicotat, am crezut că gestul nostru și al celor ca noi va fi suficient pentru a aduce laptele și mierea în această țară. Că oamenii se vor civiliza, că în școli se vor schimba mentalități și educația chiar se va centra pe nevoile copiilor, că spitalele vor deveni locuri în care te duci să te vindeci, nu locuri în care nu știi dacă intri puțin bolnav și ieși cu picioarele înainte. Că autostrăzile vor răsări ca semințele pe asfaltul parcurilor, în weekend. Și tot așa.
De fiecare dată am fost dezamăgiți și de fiecare dată am dat vina pe alții: că n-au ieșit ai noștri; că au ieșit ai noștri, dar că ceilalți nu-i lasă să-și facă treaba etc.

Nu mi se pare că ne-am pus niciodată problema ce am putea face noi pentru a face să conteze cu adevărat opțiunea pe care ne-am exprimat-o, sau nu, la niște alegeri.

Chiar dacă am avea ani de zile la dispoziție, nu am reuși să ajungem la un consens în ceea ce privește referendumul din weekend. Mi se pare că ceea ce facem în aceste zile, indiferent de tabăra în care ne aflăm, este să țipăm fiecare cum putem diverse lucruri pentru a ne mai atenua anxietățile. Căci, să fie clar, cu toții suntem speriați de cum ar putea să arate rezultatul. Și, mai mult, cu toții considerăm că suntem de partea binelui și nu înțelegem cum ceilalți nu văd acest lucru.

Așa că m-am gândit să propun celor care vor citi aceste rânduri un model 100% verificat de a se asigura fiecare că ceea ce va face sau ceea ce va vota în 6 și 7 octombrie să aibă efect pe termen lung. Un set de măsuri ușor de implementat de fiecare dintre noi, măsuri ce vor avea ca efect nu doar un rezultatul bun la referendum, ci și o viață mai bună pentru noi, pentru cei dragi și pentru cunoscuți. Iată care sunt acestea:

1. Încearcă să asculți. Cu toții avem nevoie să fim auziți, să fim ascultați. În ziua de azi pare că nimeni nu mai ascultă pe nimeni, ci cu toții vrem să ne spunem punctul de vedere, sperând că interlocutorii noștri vor rezona cu el. Și când nu o fac, ei bine…ce știu ei? De fapt, atunci când îți asculți cu adevărat interlocutorul, indiferent ce-ți spune, reușești să faci mult mai mult decât atât: reușești să-l faci pe celălalt să se simtă conectat la tine. Iar oamenii conectați reușesc să comunice mult mai ușor, chiar și atunci când opiniile lor diferă.

2. Pune-te în pantofii celuilalt. Mai ales atunci când auzi ceva ce nu-ți convine. Ascultă ce-ți povestește cel din fața ta și încearcă să înțelegi de ce spune ceea ce spune. De unde vine el, prin ce a trecut, de ce gândește așa? Suntem cu toții rezultatul expriențelor personale și bâjbâim prin lumea asta, căutând același lucru: validare. Iar atunci când o primim, când suntem acceptați pentru ceea ce suntem, fără a fi judecați, e un sentiment pe care nu-l putem compara cu nimic.

3. Donează sânge. Și convinge-i și pe prietenii tăi să o facă. Un astfel de gest mic, care nu te afectează în niciun fel și pe care-l poți face cam în 30 de minute, poate însemna TOTUL pentru altcineva. Sângele donat de tine poate face diferența între viață și moarte pentru un necunoscut. Și ia-o altfel: dacă vreodată tu sau cineva apropiat ai avea nevoie, nu ți-ar plăcea să știi că nu e niciun pericol să nu fie destul sânge?

4. Fii mai civilizat în trafic. Nu mai pleca de acasă chitit să urli la oricine ți se pare ție că greșește. Încearcă să fii mai tolerant: poate cel care s-a băgat în fața ta sau a schimbat banda se grăbește mai tare sau poate a greșit. Nu e mai simplu să zâmbești și să-i spui că e ok? Nu mai bine ajungi relaxat și cu 1 minut mai târziu oriunde trebuie să ajungi?

5. Dacă ești părinte, spune-i copilului tău cât de minunat este și cât de mult îl iubești. Arată-i iubirea ta în fiecare zi. Fă-l să se simtă cel mai special copil din lume, chiar dacă și tu, și el/ea știți că nu e așa. Dragostea părintelui este cel mai important ingredient în dezvoltarea unui copil și este la îndemâna fiecăruia dintre noi.

6. Ajută un străin. Lasă pe cineva în fața ta la casa de marcat. Ajută un bătrân să traverseze strada. Ține ușa de la bloc cuiva care are mâinile ocupate. Fă zilnic un gest mic care să aducă zâmbetul pe fața cuiva pe care nu-l cunoști.

7. Zâmbește. Zâmbește-le oamenilor și zâmbește când ești singur și vezi ceva care-ți place. Nu mai sta încruntat. Și râzi mult. Cât de mult poți.

8. Fii mai blând cu tine însuți/însăți. Cred că trebuia să încep cu asta. E foarte greu să reușim să îi iubim pe alții până când nu reușim să ne iubim pe noi. Și până să ne iubim pe noi înșine, trebuie să ne acceptăm așa cum suntem: imperfecți, făcând multe greșeli, neștiind totul. Cum să ne așteptăm la compasiune de la alții, când nici măcar noi nu avem înțelegere pentru noi?

De fapt, știți ce? Nu mai așteptați până pe 8 octombrie. Începeți de azi să faceți măcar câteva din lucrurile descrise mai sus. Și dacă azi vom face puțini și puțin, iar mâine vom fi mai mulți care vor face puțin mai mult și tot așa, vom ajunge să trăim într-o țară în care ne va plăcea să trăim și în care și când vom avea referendumuri pe subiecte extrem de sensibile, vom reuși să dezbatem idei, nu să atacăm persoane. Și, cel mai important, vom reuși să conviețuim în bună înțelegere și după ce referendumul va trece, indiferent de rezultatul lui.

Sursa foto: http://www.yokomiwa.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*